Overslaan en naar de inhoud gaan

De beste 4K-monitors van 2021

Efficiëntie op hoger niveau

Monitoren
Monitor

In het jaar dat thuiswerken populairder dan ooit is, haal je met de iiyama ProLite XB3288UHSU de beste betaalbare 4k-monitor in huis. Die conclusie trekken we na wekenlang testen in ons professionele testlab in Amsterdam. Bij die tests keken we bij ruim 20 modellen (!) naar de beeldkwaliteit, de ergonomie, de beeldtechnieken en het design van tientallen 4K-monitoren. Benieuwd welke de beste zijn? Lees dan vooral verder.

Laatst bijgewerkt 1 dag geleden

Wil je liever een monitor die ideaal is voor het spelen van games? Lees dan de beste game-monitors van 2021.

Iiyama ProLite XB3288UHSU-B1

De beste betaalbare 4k-monitor

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 65 gebruikersreviews

€ 418,00 bij Amazon.nl Marketplace

Bekijk alle winkels (4)

€ 418,00 bij Amazon.nl Marketplace

Bekijk alle winkels (4)

De Iiyama ProLite XB3288UHSU-B1 werd door 65 gebruikers beoordeeld met een gemiddelde van 4 sterren.

"Heel erg blij met deze prachtige grote monitor. Zeker de resolutie is perfect."

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in april 2021 via Coolblue

"Ik ben geen expert op dit gebied, dus beeldkwaliteit en design, etc. kan ik eigenlijk weinig over zeggen. Maar mijn ervaring: stekker er in, displayport kabel er in: en het werkt meteen. Hoeft niet eens opnieuw op te starten of zo. Resolutie ook meteen perfect. Lekker groot, veel ruimte, ged overzicht. Heerlijk thuiswerken!  "

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in maart 2021 via Coolblue

"Prima kwaliteit voor o.a fotobewerking."

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in maart 2021 via Coolblue

"Ik vind het een hele fijne monitor voor een zachte prijs. Met veel thuiswerken is zo een grote monitor fijn als ik code zit te kloppen. Aangezien ik verder geen grafisch ingewikkelde dingen wil doen voldoet deze monitor voor mij uitstekend! Ik kan me voorstellen als je wel iets meer grafisch werk wilt doen dat je een zwaardere nodig hebt."

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in maart 2021 via Coolblue

"Ik heb 2 van deze schermen gekocht voor uitbreiding van werkruimte. Aangesloten op een MacBook Pro mbv een usb-c docking station. Weet meteen en geeft een helder mooi beeld. De redelijk dunne randen vallen nauwelijks op bij het slepen van vensters. Ben er erg blij mee."

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in april 2021 via Coolblue

"Super fijne monitor voor weinig geld en daadwerkelijk 10 bit. Zeker een aanrader voor deze prijs. Persoonlijk had hij nog wel iets groter gemogen zodat 4k nog beter tot zijn recht komt."

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in januari 2020 via Bol.com

Lees alle reviews op Coolblue

De iiyama ProLite XB3288UHSU is een lekker compleet en flink van maat 4K-scherm dat bovendien niet al te duur is. Voor rond de 450 euro vind je 'm momenteel in de winkel. Daar krijg je een behoorlijk groot 32 inch-scherm voor die indruk maakte in ons testlab. 

Ook de details wekken de indruk dat er goed is nagedacht over dit scherm. Zo is de voet in hoogte verstelbaar en vind je aan de zijkant van het scherm een USB-hub waar je bijvoorbeeld een toetsenbord en muis in kan prikken. Uiteraard zijn er ook aansluitingen te vinden voor je laptop, zodat je gemakkelijk kan overschakelen naar een groter scherm voor je laptop.

Zoals gezegd is het scherm wat ons betreft erg goed voor het bekijken van Netflix en het serieuze werk (lees: je kantoorbaan). De beeldkwaliteit is prima, met een behoorlijk hoog contrast en redelijk neutrale grijsweergaven. Enig nadeel is dat de kalibratie uit de doos wat tegenvalt, maar dat is dus te verhelpen door zelf aan de slag te gaan. Voor een spelletje op z'n tijd is het scherm prima, maar het apparaat kan niet tippen aan het hogere segment.

Al met al een goed scherm dus, vandaar dat we 'm uitroepen tot BestGetest.

Lees hier alles over de iiyama ProLite XB3288UHSU Icons/Navigation/Arrow

De iiyama ProLite XB3288UHSU is een lekker compleet en groot 4k-scherm dat bovendien niet al te duur is. Je vindt het scherm nu voor zo'n 420 euro in de winkels. 

De beeldkwaliteit is prima, met een behoorlijk hoog contrast en redelijk neutrale grijsweergave, maar perfect is de afstelling uit de doos zeker niet. De hdr-modus valt tegen, al is de iiyama een van de weinige schermen in dit segment die het signaal überhaupt snapt.

Voor gaming zijn de responstijden niet echt rap, al stelt de relatief beperkte 60Hz-refreshrate daaraan toch geen enorme eisen. Bovendien ondersteunt het scherm een net wat ruimer FreeSync-bereik vanaf 38Hz, wat kan helpen de weergave in spellen ondanks de hoge resolutie vloeiend te houden.

Beeldkwaliteit

De Iiyama heeft een gemiddeld stroomverbruik, prima kleurenuniformiteit en meer dan goede scores qua beeldkwaliteit.

Het voornaamste minpunt aan de ProLite XB3288UHSU is dat het scherm weliswaar een brede kleurruimte ondersteunt, maar niet beschikt over een sRGB-modus. Dat betekent dat de kleurweergave altijd wat oververzadigd is, mits je verstand hebt van beeldcalibratie.

Voor beeldbewerking kun je dus beter verder kijken. Tevens heeft de al wat oudere ProLite XB3288UHSU geen moderne USB-C-functionaliteit, waardoor je moderne laptops niet op dit scherm kan aansluiten.

Toch is dit voor de gemiddelde consument een uitzonderlijk prima scherm om media te verslinden. We schromen dus niet om 'm uit te roepen als BestGetest.

De beste 4K-monitor

De adviezen van BestGetest komen onafhankelijk tot stand in samenwerking met het testlab van Tweakers. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »

LG Ergo 32UN880

De 4K-monitor met net dat beetje meer

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 43 gebruikersreviews

€ 499,00 bij bol.com

Bekijk alle winkels (2)

€ 499,00 bij bol.com

Bekijk alle winkels (2)

De LG Ergo 32UN880 werd door 43 gebruikers beoordeeld met een gemiddelde van 4 sterren.

"Ik ben erg tevreden over de LG Ergo Monitor 4K. Wegens corona moest ik veel thuis werken en als je in de content design zit en normaal gesproken flink uitgebreide monitors gewend bent, dan is het even zoeken naar iets wat ook bij je thuis past en niet je werk beïnvloed. De LG Ergo Monitor 4K doet daar gelukkig niet aan onder. Dankzij het fijne design staat die niet alleen mooi in mijn huis, maar zijn ook nog eens de kabels goed weggewerkt en neemt de voet weinig ruimte in op je bureau; wat je dus enorm veel rommel scheelt op je bureau haha. Daarnaast is een scherp kleurenbeeld en fijne pixelwerking voor mijn werk erg belangrijk. Ik ben blij om te zeggen dat ik daar weinig van merk tijdens het werk op deze monitor. De 32 inch scherm met 4K resolutie is precies groot genoeg om mijn werk goed te kunnen doen. Ik raad hem zelfs aan om op te gamen! Gezien de beeldbewegingssnelheid zeer soepel verloopt en fijne kleurechtheid weergeeft. Ik maak zelf eerlijk gezegd weinig gebruik van de USB-C poort om iets aan op te laden. Handig dat het erop zit, maar voor mij niet zo zeer nodig. Wat ik wel veel gebruik zijn de ingebouwde 5Wspeakers. Heerlijk om thuis lekker de muziek af te kunnen spelen via je monitor en dan met zuiver geluid. Lekker nummertje? Zet maar extra hard want de speakers klinken super zuiver!"

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in oktober 2020 via Bol.com

"De ergonomisch stand is perfect! USB-C werkt goed! Beeld is prima voor een QHD."

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in november 2020 via Bol.com

"Na lang wikken en wegen gekozen voor deze monitor. De grootte van 32" is wel even wennen als je van een 25" monitor af komt. Maar ik ben er erg tevreden over. Ik zou niet meer terug willen. Het plaatsen van de standaard en het aansluiten van de monitor is een fluitje van een cent. De ergonomische voet/standaard van de monitor kan je op twee manieren bevestigen aan je bureau. Aan de achterkant door een klem, of op je bureau als hier een gat in zit voor een monitorvoet. Ik heb zelf de klem aan de achterzijde van mijn bureau bevestigd, waardoor je erg veel werkruimte overhoud op je bureau. De scherpte en kleurweergave zijn erg goed, ik gebruik de monitor voor fotobewerking en videobewerking, maar ook voor office toepassingen. Hij is erg allround te gebruiken en de kleuren zijn al heel goed af-fabriek. Ik heb nog niet te hoeven calibreren Al met al heel erg blij met de keuze voor deze monitor!!"

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in oktober 2020 via Bol.com

"Het is een mooi scherm. De ergonomisch standaard heeft verschillende voordelen ten opzicht van een "normale standaard". De standaard is makkelijk te monteren aan een bureau. Ook het scherm is makkelijk te monteren aan aan de standaard door deze vast te klikken. De complete montage heeft geen schroevendraaier nodig. Verder biedt de de standaard de mogelijkheid om kabels in weg te werken. De ruimte hiervoor is echter beperkt en hier kunnen 3 kabel mee worden weggewerkt inclusie de stroomkabel. Maar dit is meestal voldoende Het scherm kan op verschillende manieren bewegen. Dit gaat erg soepel maar het is soms handiger om het scherm te bewegen doormiddel van het vastpakken van de standaard zelf aangezien op deze manier het scherm in een betere positie kan worden geplaats. De kleuren van het scherm zijn erg mooi, maar dit is te verwachten van een hdr scherm. De usb-c verbinding werkt goed met een Mac Book Pro of een telefoon met usb-c. Het opladen gaat maar met 60 watt, dit is wel merkbaar minder dan bijvoorbeeld de 83 watt lader van een Mac Book Pro. De speakers in het scherm zijn redelijk maar hadden voor de prijs wel beter gekund."

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in april 2021 via Bol.com

"Vanwege COVID-19 meer thuis moeten werken, dus het was hoog tijd voor een nieuwe monitor. Een strakke afwerking was voor mij belangrijk, evenals een hoge resolutie, goede kleurweergave en docking mogelijkheden voor mijn laptop. Dit scherm is perfect voor thuiswerken. Ik heb dit scherm vooral gebruikt voor Photoshop, Illustator, Adobe XD en Indesign. En daarvoor is dit scherm perfect. De kleurweergave is zeer goed. Ook is de monitor is vrij beweegbaar en dat is erg fijn. Zelf gebruik ik dit veel als websites aan het maken ben. Ik roteer de monitor dan 90 graden (ook in de instellingen van de laptop) zodat ik websites in 'portrait' stand kan maken. De prijs was even slikken, maar deze monitor is zijn geld zeker waard!"

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in oktober 2020 via Bol.com

Ben je iemand die meer eist op het zakelijke gebied? Dan is de LG Ergo 32UN880 misschien wel een goeie upgradekeuze. Dankzij een groot 4k-scherm en een unieke zwaaivoet heb je een goed overzicht van al je openstaande Excel-bestanden. Doordat je het scherm met een klem op je bureau plaatst, kun je 'm in vrijwel elke opstelling neerzetten. Ultieme vrijheid, dus.

Verder krijg je een luxe aanbod aan aansluitingen en andere handige hebbedingetjes, zoals een USB-C-aansluiting mét stroomdoorvoer voor je laptop en een moderne vormgeving met USB-hub. Daarnaast is het scherm ook nog eens goed gekalibreerd, waardoor de monitor ook nog eens geschikt is voor de beeldbewerkers onder ons.

Wel is de monitor aan de prijzige kant en kun je het spelen van games beter op een ander scherm doen. Maar klinken de andere specificaties als muziek in de oren? Dan vinden de LG Ergo 32UN880 een prima aanrader als Upgradekeuze.

Lees hier alles over de LG Ergo 32UN880 Icons/Navigation/Arrow

Zakelijke gebruikers die een groot 4k-scherm willen, vinden in de LG Ergo 32UN880 een goed alternatief. Het is niet de goedkoopste monitor, doordat LG één van zijn eigen ips-panelen op een bijzondere ergonomische zwenkzwaaivoet heeft gezet.

In plaats van een standaard poot zoals bij de gemiddelde monitor, waarop het scherm eventueel nog heen en weer kan bewegen, zit het scherm van de LG Ergo 32UN880 aan een lange draagarm. Daarop kun je het scherm ook naar je toe en van je af laten bewegen, wat erg soepeltjes gaat. Mits de klem op je bureau past is dat een fijne voorziening, die je normaal gesproken los bij een scherm moet kopen.

De Ergo 32UN880 heeft ook een moderne vormgeving, met USB-C-aansluiting met 60W stroomvoorziening voor je laptop, wat vrij uniek is in dit segment. Daardoor kun je de accu in je tas laten.

Kleurbereik

Net als bij de iiyama hierboven wordt het brede kleurbereik ondersteund, maar LG voorziet ook in een 'luxere' sRGB-modus. De kleurweergave in die stand had beter gekund, maar dit scherm heeft de mogelijkheid tot hardwarekalibratie, wat je normaal gesproken vooral bij duurdere schermen ziet. Beschik je over het juiste gereedschap, dan is het potentieel ook een goede keus voor beeldbewerking.

Het stroomverbruik is gemiddeld en de responstijd durven we over naar huis te schrijven, zo'n 12 ms. Niet ideaal voor gamers, maar dit scherm wil je vooral in huis halen voor zakelijk gebruik. Wil je graag gamen? Neem dan een kijkje naar ons artikel voor gamers.

De beste luxe 4K-monitor
De beste 4k-monitor

Onze research

Voor wie zijn deze keuzes geschikt? Icons/Navigation/Arrow

Door een 4K-monitor in huis te halen til je jouw computerplezier naar een hoger niveau. Zo kijk je naar 4 keer meer pixels in vergelijking met een 'normale' full hd-monitor, en dat zie je. Als je een bron vindt die beelden weergeeft in 4K (denk aan YouTube en Netflix) dan is het echt een wereld van verschil. Zo goed zelfs, dat je er zelfs voor kan kiezen om géén televisie in huis te halen. Dat kan een uitkomst zijn als je bijvoorbeeld ruimtegebrek hebt.

Toch hebben we deze gids gemaakt met de veeleisende computergebruiker in het achterhoofd. Vooral in dit coronajaar is een goede, grote monitor geen overbodige luxe. Vandaar ook de keuze om een beste monitor voor 'gewoon' gebruik en een monitor voor zakelijk gebruik uitlichten.

Alle geteste modellen Icons/Navigation/Arrow

AOC G2868PQU

BenQ EL2870U

Asus ProArt PA32UCX-K

Samsung LU28R550UQU

Samsung Smart Monitor M7

LG Ergo 32UN880

BenQ EW3280U

Philips 288E5A

Philips 276E8VJSB

AOC U32U1

LG 27UL500-W

AOC U2790PQU

BenQ EW3270U

Samsung U32J590UQU

Iiyama ProLite XB3288UHSU-B1

Hoe we hebben getest Icons/Navigation/Arrow

Voor het samenstellen van het testveld hebben we alle monitoren uit ons testbestand verzameld die getest zijn in de afgelopen drie jaar en voldoen aan de bovenstaande criteria. Ze moeten op het moment van schrijven bovendien bij minstens één winkel op voorraad zijn voor het gewenste bedrag. Dat levert een testveld op van 18 producten. 

We bekeken bij de modellen de maximale helderheid. We meten de kleuren en grijstinten. We checken de kleurweergave en de gamma-instellingen uit de doos. Daarnaast kijken we naar de uniformiteit en de responstijden. Eveneens checken we de geschiktheid voor gamen door de frequentietijden uit te lezen. Tot slot checken we ook de energieconsumptie. 

Over ons

Wie zijn wij? Icons/Navigation/Arrow

BestGetest helpt jou om makkelijk en snel de beste elektronicaproducten te vinden. BestGetest is een nieuw initiatief van DPG Media, met 15 nieuwsmerken, ruim 140 huis-aan-huiskranten, 18 online titels, radio en 26 lifestylemagazines de meest toonaangevende en de grootste media-uitgever van Nederland.

Wij werken nauw samen met collega's van andere titels van DPG Media om jou te voorzien van koopadvies door de beste experts van Nederland. Onze adviezen over consumentenelektronica komen tot stand in samenwerking met techsite Tweakers, waar een team van 12 mensen fulltime is toegewijd aan het testen en vergelijken van producten.

Ons verdienmodel Icons/Navigation/Arrow

De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.