Overslaan en naar de inhoud gaan

De beste action camera's van 2021

Leg al je highlights vast

Actioncams
Action cam

Met een actioncamera kun je op vakantie de beste 4K-actiebeelden schieten. Dat doe je wat ons betreft met de GoPro HERO10 Black. Tot die conclusie komen we na uitvoerig testen van verschillende modellen in het professionele testlab van Tweakers in Amsterdam. Sowieso domineert GoPro de markt van action cams en is het voor concurrenten moeilijk om tegen de prijs-kwaliteitverhouding van GoPro op te kunnen. Benieuwd wat we nog meer ontdekten? Lees dan vooral verder.

Laatst bijgewerkt 3 maanden geleden

Vergelijk hier alle geteste actioncamera's

Productnaam
GoPro HERO10
Productnaam
GoPro HERO9
Productnaam
GoPro HERO8
Productnaam
Insta360 One R Twin Edition
Productnaam
DJI Action 2
Bottomline
Beste actioncam, maar verschil met HERO9 is klein
Bottomline
Net zo goed als HERO10, behalve qua slowmotion
Bottomline
Oudere versie, maar nog steeds goed
Bottomline
Vreemde eend met 360 graden-camera
Bottomline
Super licht en klein
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Actuele prijs

€ 499,00 bij bol.com

Bekijk alle winkels (4)

€ 379,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (5)

€ 329,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (4)

Momenteel niet leverbaar

€ 279,00 bij bol.com Plaza

Voordelen
Voordelen
 • Uitstekende videokwaliteit
 • 5,3K video
 • Hoge framerates voor slowmtion
 • Selfie-scherm aan voorkant
Voordelen
 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • 5K video
 • Selfie-scherm aan de voorkant
 • Uitstekende accutijd
Voordelen
 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Super beeldstabilisatie
Voordelen
 • Twee-in-een-actioncam
 • 360-camera
 • Goede beeldkwaliteit
Voordelen
 • Licht en klein
 • 4K120 video of 1080p240
 • Selfiescherm voor vluggers
Nadelen
Nadelen
 • Vrij groot en zwaar
 • Erg duur
Nadelen
 • Vrij groot en zwaar
Nadelen
 • Geen selfiescherm
 • Beeldstabilisatie niet altijd bruikbaar
Nadelen
 • Minder goed in het donker
 • Bediening is wat onhandig
Nadelen
 • Werktijd zonder extra module beperkt
 • Relatief duur
Videokwaliteit
Videokwaliteit
Videokwaliteit
Videokwaliteit
Videokwaliteit
Videokwaliteit
Stabilisatie
Stabilisatie
Stabilisatie
Stabilisatie
Stabilisatie
Stabilisatie
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Functies
Functies
Functies
Functies
Functies
Functies
Opnamekwaliteit
Opnamekwaliteit
5,3K
Opnamekwaliteit
5K
Opnamekwaliteit
4K
Opnamekwaliteit
4K
Opnamekwaliteit
4K

Ben je op zoek naar een monitor om je foto's en video's op te bekijken? Bekijk dan de beste 4K-monitors van 2021.

GoPro HERO10 Black

De beste action cam

€ 499,00 bij bol.com

Bekijk alle winkels (4)

€ 499,00 bij bol.com

Bekijk alle winkels (4)

De nieuwe GoPro HERO10 lijkt uiterlijk als twee druppels water op zijn voorganger en ook qua technologie zijn beide camera’s grotendeels gelijk. De HERO10 heeft wél een nieuwe processor gekregen, waardoor er meer rekenkracht beschikbaar is. Daardoor kan de camera in iets hogere resolutie fotograferen en video’s maken, maar wat vooral opvalt is dat de beeldsnelheid in alle resoluties verdubbeld is. Daardoor is het mogelijk om vloeiende slowmotionvideo’s te maken.

Ook de beste stand van GoPro’s beeldstabilisatie is nu in meer videomodi beschikbaar én de camera wordt standaard geleverd met een waterafstotende beschermlens, waardoor druppels niet op de lens blijven kleven. Of dat het de meerprijs waard is? Als je de beste action cam wilt is de HERO10 zeker dé camera van dit moment. Vind je slowmotionvideo minder belangrijk, dan kan je net zo goed kiezen voor de iets goedkopere HERO9, die ook gewoon te koop blijft.

Lees hier alles over de GoPro HERO10 Black Icons/Navigation/Arrow

GoPro HERO10 Black bevat een nieuwe processor en doet alles daarmee net even sneller en beter dan zijn voorganger. Het menu werkt vloeiender, foto’s verwerken gaat sneller en ook opstarten is in een handomdraai voor elkaar. Het voelt echt als een nieuw apparaat dat van alle moderne snufjes is voorzien, al mist wel de mogelijkheid om stemcommando’s te geven. 

Slowmotionkoning

De camera stabiliseert het beeld ook op hogere resoluties en maakt het mogelijk om betere slowmotionbeelden te maken door de verdubbeling van de maximale framerate. Dat zijn een van de meest opvallende vernieuwingen aan deze action cam.

Flink touchscreen

Hoewel het er bij een action cam vooral omgaat dat je geweldige beelden kunt schieten, is het ook erg handig om ze makkelijk en snel te kunnen bekijken. GoPro HERO10 Black is uitgerust met een flink touchscreen aan de achterzijde, waarmee je gemaakte video’s direct kunt terugkijken. Bovendien kun je het touchscreen ook gebruiken om de camera aan te sturen. 

Accuduur

De accu van HERO10 is hetzelfde als die van HERO9. Het hangt af van de modus die je gebruikt hoe lang hij meegaat. Soms is dat een uur, maar soms is dat zelfs anderhalf uur. Vooral als je video’s schiet in 5,3k met 60 beelden per seconde, dan holt de accu achteruit. Wat daarnaast is opgevallen, dat is dat de accu vrij heet wordt. Dat lijkt echter alleen te gelden als je de camera in een warme omgeving gebruikt zonder airflow. 

Altijd zwart

Hoewel de ‘Black’ achter de titel van vele GoPro’s doet vermoeden dat de camera er in meerdere kleuren is, is dat niet het geval. Sinds 2019 hebben we van GoPro altijd alleen zwarte camera’s gezien.

De adviezen van BestGetest komen onafhankelijk tot stand in samenwerking met het testlab van Tweakers. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »

GoPro HERO9 Black

Een zeer goede tweede

€ 379,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (5)

€ 379,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (5)

Ook na introductie van de HERO10 blijft de GoPro HERO9 gewoon te koop, waarbij GoPro de prijs wat heeft verlaagd. De HERO9 was het afgelopen jaar de populairste action camera op de markt en wij kunnen zien waarom. Door z'n bijzondere goede camerakwaliteit, functies en bouwkwaliteit is het wat ons betreft nog altijd een uitstekende action cam.

Het enige wat je mist ten opzichte van de HERO10 is de mogelijkheid om ook in de hoogste videoresoluties met hoge framerates te filmen, om zo vloeiende slowmotionbeelden te krijgen. Vind je dat niet erg? Dan grijs je met voor een lager bedrag 95% van de mogelijkheden en vrijwel dezelfde beeldkwaliteit als de nieuwe HERO10. En die waterafstotende lensbeschermer van de HERO10? Die is ook los te koop en past gewoon op de HERO9!

Lees hier alles over de GoPro Hero9 Black Icons/Navigation/Arrow

Met de HERO9 Black streeft GoPro de beste actioncamera die je tot nu toe kon kopen, de HERO8 Black, weer voorbij. Niet zozeer als het gaat om pure beeldkwaliteit, maar wel met een langere accuduur, een fijn, groter touchscreen én een extra scherm aan de voorkant voor selfies en andere toepassingen.

Slowmotion-opnames zijn nu ook bruikbaar in combinatie met de ingebouwde beeldstabilisatie en de fotokwaliteit van de nieuwe camera is een duidelijke stap vooruit ten opzichte van het vorige model.

Beeldstabilisatie

De uitstekende HyperSmooth-beeldstabilisatie is in de basis hetzelfde als bij voorgaande modellen, maar biedt nu de mogelijkheid om de horizon recht in beeld te houden als de camera opzij wordt gekanteld.

1

Andere actioncams die we goed vinden

Insta360 One R

Zelf je ideale actioncam bouwen

Momenteel niet leverbaar

Momenteel niet leverbaar

De Insta360 One R is een modulaire camera bestaande uit drie delen die je aan elkaar klikt; een module met daarin de processor en een touchscreen, een cameramodule en een accu. Reden voor dit modulaire ontwerp is dat je de keuze hebt uit drie cameramodules: een standaard 4K camera, een (duurdere) camera met een grote 1-inch sensor en een module met camera’s aan de voor- én achterzijde voor 360 graden opnames.

De camera is te koop in verschillende uitvoeringen, waarbij de ‘Twin Edition’ met daarin zowel de normale 4K camera als de 360 gradenmodule het populairst is.

Wij testen de Insta360 One R als actioncam met de 4K module. Wat opvalt is dat Instra360 je achteraf het beeldformaat en de beeldstabilisatie laat aanpassen. Dat geeft extra vrijheid, maar het betekent ook dat je bestanden eerst moet exporteren voordat ze in andere software bruikbaar zijn, en dat kost extra tijd. De beeldkwaliteit van de 4K module is goed, zolang er voldoende licht is.

Onder donkere omstandigheden is de beeldkwaliteit duidelijk minder dan die van de GoPro HERO9 en 10. Datzelfde geldt ook voor de beeldstabilisatie: deze is goed, maar minder goed dan wat we bij de nieuwste GoPro’s zien. De meerwaarde van de Insta360 One R zit hem dan ook vooral in de veelzijdigheid, want door de cameramodule te wisselen kan je dus ook 360 graden foto’s en video’s schieten.

DJI Action 2

Super licht en klein

€ 279,00 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (1)

€ 279,00 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (1)

De DJI Action 2 is een bijzondere actioncam met een modulair ontwerp. De basismodule is is nog geen vier centimeter hoog en breed en kan zelfstandig video opnemen in 4K met maximaal 120 beelden per seconde en is waterdicht. De opslagruimte en accuduur van de camera zijn echter beperkt, in de praktijk kan je iets meer dan een half uur opnemen. Dat is op te lossen door de meegeleverde Touchscreen of Power Module te koppelen.

Die touchscreen module voegt naast een grotere accu ook een selfiescherm, betere microfoons én een sd-kaartslot voor meer opslag toe, maar maakt de camera groter, zwaarder en -  zonder extra behuizing - niet langer waterdicht. De powermodule heeft ook een sd-kaartslot en een grotere accu, maar mist het scherm en de extra microfoons.

Gebruik je de camera mét één van de extra modules dan is de DJI Action 2 ineens niet zo klein en licht meer, waardoor het primaire voordeel teniet gedaan wordt. Door deze compromissen is de Action 2 slechts voor een kleine doelgroep écht interessant.

 

GoPro HERO8 Black

Oud, maar goede keuze

€ 329,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (4)

€ 329,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (4)

De GoPro HERO8 is inmiddels twee jaar oud, maar GoPro houdt de camera nog altijd op de markt, en met een goede reden. De HERO8 is inmiddels namelijk flink in prijs gezakt, maar biedt wél gewoon goede beeldkwaliteit en beeldstabilisatie. Hij kan namelijk bijna alles wat de nieuwere HERO9 en HERO10 ook kunnen, maar dan voor een lager bedrag omdat het om een ouder model gaat.

De maximale videoresolutie is iets lager dan bij de nieuwere HERO modellen, de mogelijkheden om vloeiende slowmotionvideos te maken zijn beperkter en het selfie-schermpje van de nieuwere modellen moet je ook missen. Maar de HERO8 biedt wél uitstekende videokwaliteit en goede beeldstabilisatie.

Hoe dan ook, de GoPro HERO8 Black is een uitstekende optie als je niet erg veel verlangt van het apparaat en tegelijkertijd een paar euro wil besparen.

Beste actioncam-3

Onze research

Voor wie zijn deze keuzes geschikt Icons/Navigation/Arrow

Alhoewel deze kleine camera's - inmiddels voluit actioncams - in het begin vooral geschikt waren voor sporters die hun activiteiten makkelijk in beeld wilden brengen, is 't inmiddels een veel breder gebruikt product. Zo gebruikt menig vlogger zo'n mini-camera vanwege het gemak en ook menig YouTuber maakt er gretig gebruik van. Ben je nou niet één van bovenstaande? Geen zorgen. Een actioncam is een fantastische manier om elk tripje met het gezin te vereeuwigen, zonder een zware camera mee te hoeven zuilen. Lees je wel goed in voor aanschaf of je al die uitgebreide functies wel écht nodig hebt. Zo kun je ook voor een goedkoper alternatief gaan.

Andere geteste actioncams Icons/Navigation/Arrow

Hoe we hebben getest Icons/Navigation/Arrow

We hebben alle camera’s onder uiteenlopende omstandigheden en in verschillende beeldmodi getest. Als we verschillende camera’s tegelijk testen, doen we dat op een testopstelling, waardoor de bewegingen van alle camera’s zoveel mogelijk overeenkomen. We hebben de actioncams in de hand lopend en hardlopend, met een chest mount  hardlopend en fietsend, en gemonteerd op het stuur van een mountainbike getest.

Over ons

Wie zijn wij Icons/Navigation/Arrow

BestGetest helpt jou om makkelijk en snel de beste elektronicaproducten te vinden. BestGetest is een nieuw initiatief van DPG Media, met 15 nieuwsmerken, ruim 140 huis-aan-huiskranten, 18 online titels, radio en 26 lifestylemagazines de meest toonaangevende en de grootste media-uitgever van Nederland.

Wij werken nauw samen met collega's van andere titels van DPG Media om jou te voorzien van koopadvies door de beste experts van Nederland. Onze adviezen over consumentenelektronica komen tot stand in samenwerking met techsite Tweakers, waar een team van 12 mensen fulltime is toegewijd aan het testen en vergelijken van producten.

Ons verdienmodel Icons/Navigation/Arrow

De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.