Overslaan en naar de inhoud gaan

De beste budget-bluetoothspeakers van 2022

Jammen voor een prikkie

Bluetoothspeakers
Bluetooth speakers

De LG Xboom PL5 is na maandenlang testen naar voren gekomen als de beste keuze als je op zoek bent naar een goedkope bluetoothspeaker, omdat de prijs-kwaliteitverhouding uitmuntend is. Tot die conclusie komen we na lang testen in ons professionele testlab in Amsterdam.

Laatst bijgewerkt 1 maand geleden

Bekijk hier alle geteste bluetoothspeakers

Productnaam
LG Xboom Go PL5 Blue
Productnaam
JBL Clip 4 Zwart
Productnaam
JAM Zero Chill
Productnaam
JBL Go 3
Productnaam
Sony SRS-XB13
Bottomline
De beste budget bluetoothspeaker
Bottomline
Perfect reismaatje met flink geluid
Bottomline
Voor iedereen die muziek wil luisteren in het water
Bottomline
Supergoedkoop
Bottomline
Mooie, unieke speaker
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Actuele prijs

€ 66,39 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (3)

€ 54,00 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (4)

€ 49,00 bij Amazon.nl

€ 39,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (6)

€ 49,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (8)
Voordelen
Voordelen
 • Goed geluid
 • Prima accu
 • Bediening via app
Voordelen
 • Goed geluid voor dit formaat
 • Handige clip
 • Goede accuduur
Voordelen
 • Prima geluid in water
 • Lipje om mee te dragen
Voordelen
 • Extreem goedkoop
 • Superklein
Voordelen
 • Prachtige speaker
 • Erg draagbaar
 • Geluid is prima in water
 • Prima ondersteuning
Nadelen
Nadelen
 • Vrij zwaar
Nadelen
 • Blijft niet staan op vlak oppervlak
Nadelen
 • Geluid valt tegen
Nadelen
 • Geluid schiet te kort
 • Accuduur erg matig
Nadelen
 • Geluid valt tegen
 • Erg matige accuduur
Geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit
Accu
Accu
Accu
Accu
Accu
Accu
Functionaliteit
Functionaliteit
Functionaliteit
Functionaliteit
Functionaliteit
Functionaliteit
Waterbestendig
Waterbestendig
Spatwaterdicht
Waterbestendig
Waterdicht
Waterbestendig
Waterdicht, blijft zelfs drijven
Waterbestendig
Waterdicht, maar niet erg geschikt
Waterbestendig
Waterdicht

Naast budget-bluetoothspeakers hebben we ook speakers getest die qua prijspunt net iets hoger liggen. Bekijk daarvoor de beste midrange bluetoothspeakers.

LG XBOOM Go PL5 Zwart

De beste betaalbare bluetoothspeaker

€ 66,39 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (3)

€ 66,39 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (3)

Hij is van alle budget-bluetoothspeakers aan de duurdere kant, maar dat hoor je er ook wel aan af. Voor zo'n 90 euro is deze speaker van LG echter wel het meest luxe qua uitvoering. Let wel: deze speaker hang je door zijn grotere formaat niet even aan je tas.

De speaker kan tegen opspattend water, maar als je hem in een zwembad zou gooien, dan is het over en uit. Dat zijn echter de enige nadelen aan deze luidspreker, want met zijn accuduur van 25 uur gaat hij meer dan één feestje of werkdag mee. Dankzij de passieve radiatoren in de speaker, iets wat andere exemplaren van deze prijsklasse niet hebben, is het geluid in de lage tonen enorm goed. Er zit zelfs een versterker in van 15 watt, waardoor hij ook een flink volume kan voortbrengen. Je kunt de muziekinstellingen zelfs aanpassen in de app.

Naast die passieve radiatoren heeft LG Xboom PL5 nog een bijzonderheid: hij is voorzien van cirkelvormige verlichting die kan verkleuren op de beat van de muziek. Wil je er écht een feestje van maken, dan kun je deze speaker zelfs laten samenspelen met een andere -zelfde- speaker. Dankzij de ingebouwde microfoon kun je ook telefoontjes aannemen met de speaker.

Zie jij het wel zitten om een gloednieuwe bluetoothspeaker te kopen, maar wil je daarbij onder de 100 euro blijven, dan is LG Xboom PL5 onze BestGetest-keuze.

 

De adviezen van BestGetest komen onafhankelijk tot stand in samenwerking met het testlab van Tweakers. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »

JBL Clip 4 Zwart

Perfect reismaatje met flink geluid

€ 54,00 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (4)

€ 54,00 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (4)

Met een prijs van 49,99 euro biedt de JBL Clip 4 veel waar voor je geld. In tegenstelling tot de LG Xboom PL5 heeft deze speaker wel mogelijkheden om hem aan je tas te bevestigen, vandaar de naam. JBL Clip 4 is ook veel lichter en kleiner, waardoor dit een handzame bluetoothspeaker is die erom vraagt mee te worden genomen naar strand, zwembad en park.

Dat onderschrijft ook de IP67-rating, wat betekent dat het apparaat zelfs in het water werkt. Het geluid is in het water niet goed, maar als er een flinke bui op valt of hij toch per ongeluk in het zwembad belandt, dan hoef je in ieder geval niet te vrezen voor zijn werking. Hij is daardoor ook heel geschikt voor in de badkamer.

Hoewel hij tegen veel factoren is opgewassen, is hij wel wat eenvoudig. Weinig knoppen en weinig functies. Je kunt hem dan ook niet met een andere JBL-box verbinden. Ook kan hij niet rechtop staan, al zijn de rubberen lijntjes aan beide zijkanten wel perfect om hem meer grip te geven. Uiteindelijk gaat het om het geluid: je kunt hierin weliswaar niet veel aanpassen, het is verbazingwekkend hoeveel geluid en hoe goed geluid dit kleine apparaatje kant voorbrengen. En lang ook: de accuduur is bijna 12 uur.

Andere goedkope bluetoothspeakers die we goed vinden

Jam Zero Chill Zwart

Voor iedereen die muziek wil luisteren in het water

€ 49,00 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (1)

€ 49,00 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (1)

De JAM Zero Chill is een met een prijs van 49,99 euro vooral goedkoop en klein, maar in geluid is hij niet zo goed als de hierboven beschreven gadgets van JBL en LG. Wat Zero Chill echter wel kan, dat is drijven. Hij gaat daarbij automatisch omhoog staan, waardoor de muziek over het water heenschalt, in plaats van dat het onder water verstomd zoals bij JBL Clip 4. 

JAM is een Amerikaans bedrijf en niet zo bekend, maar weet wel op te vallen door zijn bijzondere mogelijkheid om te blijven drijven en dus echt een goede speaker te zijn voor in een zwembad. Dat is iets wat we niet bij andere budget-bluetoothspeakers hebben kunnen waarnemen. Bovendien kun je blijven zwemmen tot je vingers volledig gerimpeld zijn: de accuduur is meer dan 13 uur op één keer laden.

Onze research

Voor wie zijn deze keuzes geschikt Icons/Navigation/Arrow

Je hoeft niet in het algemeen een kleiner budget te hebben om te kiezen om minder uit te geven aan een bluetoothspeaker. Er zijn namelijk veel exemplaren voor minder dan 100 euro die toch enorm goed geluid weten voor te brengen. De meeste bluetooth-speakers zijn in een mum van tijd met je smartphone te paren en dus te gebruiken, bijvoorbeeld in combinatie met Spotify of Tidal. Wel zijn de speakers in het budgetsegment vaak wat kleiner, dus als je een groter exemplaar wil dat een wat rijker geluid afgeeft, dan raden we je aan om in de budgetregionen boven de 100 euro te kijken.

Dat is echter lang niet altijd nodig, want ook kleinere bluetoothspeakers weten ons soms weg te blazen met hun kunnen. Daarom besloten we ook die luidsprekers te testen. Elke speaker blinkt uit op zijn eigen manier en biedt een goede manier om muziek of podcasts te luisteren.

 

Alle geteste modellen Icons/Navigation/Arrow

Hoe we hebben getest Icons/Navigation/Arrow

Ons testlab test bluetoothspeakers van allerlei budgetten, maar we zijn afhankelijk van wat fabrikanten ons opsturen. Hierdoor hebben we niet alle mogelijke budget-bluetoothspeakers kunnen behandelen. De luidsprekers die wel worden getest, worden uitvoerig en met behulp van meetapparatuur en software aan de tand gevoeld. 

Bij bluetoothspeakers zijn veel facetten belangrijk: het gewicht, het formaat, de waterresistentie en de accuduur, maar er is één ding essentieel: het geluid. Dat is bij de kleinere, goedkopere speakers die we nu hebben getest vaak iets minder stevig dan dat van duurdere exemplaren, maar nog steeds kunnen ook speakers onder de 100 euro flink en goed geluid produceren.

Normaliter maken we voor audiotests van bijvoorbeeld hoofdtelefoons een geluidsdichte box, maar dat ging in dit geval niet op omdat de luidsprekers erg verschillen qua grootte. Zodoende hebben we een andere testmethode gekozen: een testpanel. Dit testpanel bestaat uit diverse Tweakers-collega’s die tijdens de testperiode in het lab aanwezig waren. 

Dit betekent dat het panel bestaat uit oudgedienden, jongeren, technisch geschoolde collega’s en commerciële collega’s, mannen en vrouwen. Het testpanel kon het uiterlijk van de speakers niet zien, om eventuele vooroordelen te voorkomen. In de televisietestruimte (want: donker en een gedempte akoestiek door de dikke gordijnen) hebben we een opstelling van de speakers gemaakt achter een doek.

De testpersonen konden aan de andere zijde van het doek luisteren en het enquêteformulier invullen. Het enige dat de testers wisten, was dat de eerste vijf speakers in het goedkope segment behoren, de tweede vijf in het midden en de derde vijf in het duurdere segment. Er werd vervolgens geluisterd naar lage tonen, middentonen en hoge tonen, steeds met dezelfde muziekstukken. Na cijfers te geven, was het testpanel klaar. Ons testlab niet: zij moesten kijken of de speakers inderdaad waterdicht waren als ze dat claimden en hoe het ervoor staat met de accuduur. Zo gezegd zo gedaan en zo kwam deze test tot stand.

 

Over ons

Wie zijn wij Icons/Navigation/Arrow

BestGetest helpt jou om makkelijk en snel de beste elektronicaproducten te vinden. BestGetest is een nieuw initiatief van DPG Media, met 15 nieuwsmerken, ruim 140 huis-aan-huiskranten, 18 online titels, radio en 26 lifestylemagazines de meest toonaangevende en de grootste media-uitgever van Nederland.

Wij werken nauw samen met collega's van andere titels van DPG Media om jou te voorzien van koopadvies door de beste experts van Nederland. Onze adviezen over consumentenelektronica komen tot stand in samenwerking met techsite Tweakers, waar een team van 12 mensen fulltime is toegewijd aan het testen en vergelijken van producten.

Ons verdienmodel Icons/Navigation/Arrow

De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.