Overslaan en naar de inhoud gaan

De beste budget-smarttelevisies van 2021

Grandioos tv kijken voor een prikkie

Televisies tot 800 euro
Televisie

Als we kijken naar de beste prijs-kwaliteitverhouding, dan is de Samsung TU7020 onze favoriete budgettelevisie van dit moment. Groot beeld, superscherpe 4K-weergave, goede smart-tv-functies en dat allemaal voor een betaalbare prijs. Wij deden onderzoek naar nog veel meer 4K-smart-televisies van 55 inch in de prijsklasse tot 800 euro. Dit zijn onze aanraders.

Laatst bijgewerkt 9 maanden geleden

Vergelijk hier de beste budget-smarttelevisies

Productnaam
Samsung TU7020
Productnaam
LG Nanocell 55NANO816NA 55"
Productnaam
Sony KD-55X705
Productnaam
Philips 65PUS6504
Bottomline
De beste betaalbare 55 inch-smarttelevisie
Bottomline
Indrukwekkend goede 4K-televisie met goed geluid
Bottomline
Prachtige kleuren en dunne schermranden
Bottomline
De budgettopper van Philips
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Actuele prijs

€ 544,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (3)

€ 738,00 bij HelloTV

Bekijk alle winkels (2)

€ 749,95 bij bol.com Plaza

€ 572,00 bij HelloTV

Voordelen
Voordelen
 • 4K voor een prikkie
 • Goede kleurweergave
 • Erg fijn gebruiksgemak
 • Prima contrast, dus fellere kleuren
Voordelen
 • Aantrekkelijke prijs
 • Prima kijkhoeken voor deze prijs
 • Geweldige smartfuncties
 • Verrassend goed geluid
Voordelen
 • Top contrast
 • Prima maximale helderheid
 • Goede afstandsbediening
Voordelen
 • Mooie kleurweergave
 • Goed stereobeeld
 • Prima kijkhoeken
Nadelen
Nadelen
 • De kijkhoeken zijn wat minder goed
 • De afstandsbediening voelt een beetje goedkoop aan
Nadelen
 • Contrast minder goed
 • Zwartwaarden vallen tegen
Nadelen
 • Mindere kijkhoeken
 • Beperkt aantal videoapps
Nadelen
 • Contrast is erg laag
 • Menu biedt reclame
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit
Gebruiksgemak
Gebruiksgemak
Gebruiksgemak
Gebruiksgemak
Gebruiksgemak
Schermgrootte
Schermgrootte
50"
Schermgrootte
55"
Schermgrootte
55"
Schermgrootte
65"

Zijn deze televisies niet wat je zoekt? Bekijk dan onze aanraders voor de beste televisies en de beste televisies voor gamers.

Samsung TU7020

De beste betaalbare 55 inch-smarttelevisie

€ 544,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (3)

€ 544,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (3)

Ons oordeel

De Samsung TU7020 is gewoon een erg goede budget-tv. Je krijgt verrassend goed contrast, prima helderheid en natuurlijk een superscherpe 4K-resolutie voor nog geen 550 euro (!) Dat is simpelweg een waanzinnig goede deal. Daarnaast is het design voor deze prijs prachtig en is het ook nog eens de beste keuze voor gamers. De inputlag is namelijk heel laag, wat dit een uitstekende tv voor gaming maakt.

Ja, je moet wel wat concessies doen voor deze prijs. Zo voelt de afstandsbediening wat goedkoop aan en zit er reclame in het smartmenu van de televisie. Dat valt goed te verklaren door de prijs, maar het zijn wel dingen waar je rekening mee moet houden.

Ben je dus in de markt voor een gloednieuwe 4K-televisie? Dan raden wij dubbel en dwars de Samsung TU7020 aan. Vandaar dat we 'm benoemen tot BestGetest.

Lees hier alles over de Samsung TU7020 Icons/Navigation/Arrow

Dit moet je weten als je gaat kopen

De Samsung TU7020 is een lcd-tv in de betaalbare categorie van de Zuid-Koreaanse fabrikant. Het scherm maakt gebruik van de lcd-technologie. Dat betekent dat het scherm wel helder is, maar minder goed zwart kan weergeven, waardoor de kleuren niet echt tot leven komen. Dat is niet per se erg, vooral niet bij een televisie van 520 euro, maar wel iets wat je moet weten. 

Design

De Samsung heeft een keurige afwerking met mooie smalle schermranden rond het scherm. Hoewel dit een van de goedkoopste tv uit de test is, zijn de randen rond het scherm van metaal gemaakt. Normaliter zien we die van plastic. 

Midden onder het scherm zit een uitsteeksel met daarop het Samsung-logo. De poten, die aan weerskanten van de tv zijn bevestigd, zijn van plastic. Van dichtbij is dat goed te zien, maar vanaf kijkafstand niet. Ze zijn niet zo stevig als metalen voeten, maar volstaan prima om de relatief lichte tv overeind te houden. Ophangen is natuurlijk ook mogelijk.

Smart functies

Hoewel het een relatief betaalbaar model betreft, draait deze televisie hetzelfde besturingssysteem als de duurdere QLED-modellen. Toch werkt de interface niet zo fijn als op de dure modellen. Ook is hij is duidelijk een stuk minder snel, want de tv reageert vaak sloom op input van bijvoorbeeld de afstandsbediening.

Het app-aanbod van Tizen is prima voor elkaar en de belangrijkste video-on-demanddiensten zijn beschikbaar. Wel is er af en toe reclame in de interface te zien en we konden geen optie vinden om dit uit te schakelen. We begrijpen dat goedkopere televisies ergens van betaald moeten worden, maar liever hadden we een televisie gezien die wat duurder is, zonder reclame in de interface.

TU70

De adviezen van BestGetest komen onafhankelijk tot stand in samenwerking met het testlab van Tweakers. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »

LG Nanocell 55NANO816NA 55"

Indrukwekkend goede 4K-televisie met goed geluid

€ 738,00 bij HelloTV

Bekijk alle winkels (2)

€ 738,00 bij HelloTV

Bekijk alle winkels (2)

Ons oordeel

De LG Nanocell is iets duurder dan ons BestGetest-model, maar daar krijg je wel wat voor terug. Zo is het design sterk en is het geluid uit de televisie met afstand het beste van onze geteste modellen. Ook zijn de kijkhoeken iets beter dan de concurrentie, wat ervoor zorgt dat je 'm vanuit elke hoek in de woonkamer kan bekijken.

Met afstand onze belangrijkste argument is webOS, het besturingssysteem van de meeste LG-systemen. Zo ook deze NanoCell. Het platform werkt gewoon ijzersterk met de meeste video-on-demanddiensten en je krijgt ook nog eens een erg goede afstandsbediening.

Wel is het lcd-scherm van deze LG minder goed in het weergeven van zwart, waardoor de kleuren en helderheid wat tegenvallen. Hoe dan ook vinden we deze televisie zeker een aanrader en benoemen we 'm tot onze upgradekeuze.

Lees hier alles over de LG Nanocell Icons/Navigation/Arrow

Dit moet je weten als je deze tv gaat kopen

Wie een grote tv in deze prijsklasse koopt, mag natuurlijk geen hoogwaardige afwerking verwachten en die krijg je dan ook niet. Je krijgt ook niet de beste zwartweergave en de fijnste bediening. Toch heeft deze tv heel wat te bieden. Je krijgt niet alleen een heel groot scherm, maar ook goed geluid en prima kijkhoeken, die dit toestel bijvoorbeeld geschikt maken voor wie met de hele familie wil te genieten van een film.

Uiterlijk en afwerking

Het model van LG heeft een glasplaat die helemaal tot de schermranden loopt. Deze randen zijn gemaakt van plastic, maar om het gevoel van luxe wat te vergroten is er ook gewerkt met metaal. Ook de voet is van metaal, maar de afwerking ervan is van plastic. Niet verrassend bij deze prijs, maar wel iets dat je moet weten.

De voet is aan de achterkant voorzien van een klepje waarmee kabels uit het zicht kunnen worden gehouden. Dat vinden we erg handig. Ander pluspuntje: het meegeleverde netsnoer is anderhalve meter lang en afneembaar. Er zijn maar liefst vier (!) HDMI-aansluitingen en twee USB-connectors.  Een koptelefoonaansluiting ontbreekt helaas, dus jezelf afsluiten van de wereld moet voorlopig nog met een flink geluidssysteem.

De budgettelevisie van LG draait geen oude meuk; er is gebruikgemaakt van webOS, het besturingssysteem van LG. Dit besturingssysteem gaat alweer flink wat jaartjes mee en is inmiddels heel volwassen. Het ziet er erg overzichtelijk uit en alles zit op een logische plek, waardoor je er snel mee overweg kunt. De tv reageert niet zo snel als de duurdere LG-televisies, maar toch is deze tv veruit de snelste van alle geteste modellen, waardoor dit toestel duidelijk een streepje voor heeft op de concurrentie.

App-aanbod

Het app-aanbod is groot en alle populaire videodiensten zijn vertegenwoordigd. Het instellingenmenu kan, door de menuknop ingedrukt te houden, met een enkele toetsaanslag worden benaderd. Bovendien ziet het menu er zeer overzichtelijk uit. Net als bij Samsung is er af en toe reclame in de interface te zien, maar gelukkig is er een optie om dit uit te schakelen.

Naast een volwaardig besturingssysteem krijg je bij deze tv ook een volwaardige afstandsbediening in de vorm van LG's Magic Remote. Dit prettige apparaatje ligt prettig in de hand, heeft bewegingsdetectie voor een intuïtieve bediening door middel van een aanwijspijl en is voorzien van een handig scrollwieltje. Ook heeft het, als enige in deze test, een microfoon voor spraakopdrachten. De combinatie van Magic Remote en webOS maakt dat deze televisie zich veel prettiger laat bedienen dan de andere televisies in deze test.

Als enige in deze test maakt de televisie van LG gebruik van een ips-paneel. Deze lcd-variant staat bekend om de relatief goede kijkhoeken, maar een wat mindere zwartweergave en een lager contrast. Dat zien we ook terug in onze tests. De kijkhoeken zijn erg goed, maar het contrast is minder goed. Is dat een dealbreaker? Wat ons betreft niet. Voor dit geld krijg je alsnog erg veel moois.

Nano-3

Andere televisies die we goed vinden

Naast de budgettelevisies van LG en Samsung is er nog een 4K-smarttelevisies van Sony die we aanbevelen.

Sony KD-55X705

Prachtige kleuren en dunne schermranden

€ 749,95 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (1)

€ 749,95 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (1)

De televisie van Sony is zeker een aanrader. Van onze geteste modellen heeft dit toestel de beste uniformiteit qua helderheid van het scherm en deze budget-tv biedt het hoogste contrast uit de test. De inputlag, belangrijk voor gamers, is niet slecht, maar wel minder goed dan de crème de la crème uit deze test.

De afstandsbediening is goed en de interface ziet er prima uit. Wel is het aantal apps beperkt en is er geen mogelijkheid om zelf apps te installeren, wat wat ons betreft een beetje vreemd is. Het geluid heeft het hoogste maximale volume uit de test, maar de laagweergave is wat mager. Een soundbar is dus goed aan te raden.

Onze research

BestGetest beoordeelt televisies aan de hand van objectieve metingen van de beeldkwaliteit en een subjectieve beoordeling van de geluidskwaliteit, bouwkwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van de tv's. Hieronder vind je meer informatie over onze research en werkwijze.

Onze tests worden uitgevoerd in samenwerking met het testlab van Tweakers. In de onderstaande video legt Eric van Ballegoie, tv-expert bij Tweakers, uit hoe het testlab te werk gaat.

Toestemming nodig voor bekijken van YouTube

Op deze plek staat externe inhoud die van YouTube afkomstig is. Het tonen van deze inhoud kan ertoe leiden dat YouTube cookies op jouw computer of ander apparaat zet. Hiervoor moet je eerst expliciet toestemming geven.

Voor wie zijn deze keuzes geschikt Icons/Navigation/Arrow

We proberen mensen met een kleiner budget ook de wondere wereld van 4K-beeldresolutie te laten instappen. Ook al is er op kabeltelevisiegebied nog weinig te kijken in 4K, op streamingdiensten zoals Netflix en Disney+ is het inmiddels wel de standaard. De premiumtoestellen beginnen dan - zoals televisies met oledtechniek - rond de duizend euro, maar ook wij snappen dat dat lang niet voor iedereen haalbaar is.

Daarom dus deze test. De televisies die wij bekeken, leveren allemaal wat in op een bepaald vlak, maar staan wel garant voor een prachtige kijkervaring.

Alle geteste modellen Icons/Navigation/Arrow

Samsung TU7020

Onze BestGetest-winnaar. Kijk hierboven waarom.

Hisense 55A7500F

Ook de Hisense is een budget-tv die erg vergelijkbaar is met onze testwinnaars, maar helaas schiet het model tekort op het gebied van de beeldkwaliteit. Aangezien dat één van de belangrijkste pijlers is in deze test, kunnen we 'm niet aanraden. Wel heeft de televisie prima contrast.

Sony KD-55X7055

Deze televisie raden we aan. Bekijk hierboven waarom.

Sony XH90

De Sony XH90 is wat duurder dan de andere modellen uit deze test, maar hebben we wel meegenomen als een eventuele gaming-tv in de budgetcategorie. Toch vinden we 'm iets te duur voor in deze categorie.

LG Nanocell

Deze budget-tv raden we zeker aan! Hij is net wat luxer dan onze BestGetest-tv, waardoor we hem aanraden als beste upgradekeuze. Bekijk hierboven waarom.

LG 65UM7450

Deze LG heeft een prima beeldkwaliteit, maar is wat ons betreft net iets te oud om te kunnen aanraden.

Philips 65PUS6504

Ook deze televisie is een topper in z'n prijscategorie, maar hij schiet wat tekort qua contrast en de behoorlijk krakkemikkige afstandsbediening.

Salora 65UHL2800

De Salora schiet zwaar te kort in al onze tests. De afstandsbediening is afschuwelijk, de geluidskwaliteit abominabel en de inputlag te groot voor gamers.

Samsung 65RU7170

Het contrast schiet flink tekort op deze budget-tv, daarom raden we 'm niet aan.

Sony KD-65XG7096

Deze Sony budget-tv kijkt goed weg, maar niet als je niet voor het beeld zit. De kijkhoeken schieten tekort en ook dit model vinden we nogal oud.

Hoe we hebben getest Icons/Navigation/Arrow

Ons testlab test veel televisies, al zijn we natuurlijk in zekere mate wel afhankelijk van wat de fabrikanten ons opsturen. Vandaar dat we niet alle televisie op de aardbol door onze test-opstelling kunnen halen. De televisies die wij wel uitgebreid testen, testen we met behulp van allerlei meetapparatuur en software. Van alle metingen is de contrastmeting de belangrijkste; hoe meer contrast er in het beeld zit, hoe indrukwekkender het eruitziet én hoe beter je tv kan kijken in een belichte kamer.

Nu is het contrast van alle lcd-televisies aan de lage kant, zeker in vergelijking met oled, en dus hebben sommige duurdere lcd's een full array local dimming backlight om het wat op te krikken. De televisies in deze test hebben een zo goedkoop mogelijke backlight, waardoor het contrast niet heel goed is. We hebben ze een voor een doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman 5-software.

Daarnaast meten we de grijstinten. De meting van de grijstinten vertelt ons niet alleen of de kleurweergave goed is afgesteld, maar ook of alle grijstinten op de juiste helderheid worden weergegeven. Het is daarmee de belangrijkste graadmeter voor de afstelling van de tv in de fabriek. We hebben alle televisies in de ‘fabrieksinstelling’ getest.

Over ons

Wie zijn wij Icons/Navigation/Arrow

BestGetest helpt jou om makkelijk en snel de beste elektronicaproducten te vinden. BestGetest is een nieuw initiatief van DPG Media, met 15 nieuwsmerken, ruim 140 huis-aan-huiskranten, 18 online titels, radio en 26 lifestylemagazines de meest toonaangevende en de grootste media-uitgever van Nederland.

Wij werken nauw samen met collega's van andere titels van DPG Media om jou te voorzien van koopadvies door de beste experts van Nederland. Onze adviezen over consumentenelektronica komen tot stand in samenwerking met techsite Tweakers, waar een team van 12 mensen fulltime is toegewijd aan het testen en vergelijken van producten.

Ons verdienmodel Icons/Navigation/Arrow

De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.