Overslaan en naar de inhoud gaan

De beste Chromebooks van 2022

De beste prijs-kwaliteit

Laptops
Chromebook

Wij vinden de Acer Chromebook Spin 513 de beste goedkope Chromebook van dit moment. Dat concluderen we na het wekenlang testen van ruim twintig modellen in ons professionele testlab in samenwerking met techsite Tweakers in Amsterdam. Meer weten over alle geteste modellen? Lees dan vooral verder.

Laatst bijgewerkt 3 weken geleden

Vergelijk hier de beste Chromebooks

Productnaam
Acer Chromebook Spin 513
Productnaam
Acer Chromebook 314 CB314-1H-C57A
Productnaam
HP Chromebook x360 14b-cb0480nd
Productnaam
ASUS Chromebook Flip CX5 (CX5500FEA-E60150)
Bottomline
De beste Chromebook
Bottomline
Ietsje minder voor véél minder geld
Bottomline
Krachtiger procesor, meer opslag
Bottomline
Groter scherm, nog snellere hardware
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Actuele prijs

€ 444,00 bij Expert.nl

Bekijk alle winkels (2)

€ 249,00 bij bol.com

€ 549,00 bij Wehkamp

Bekijk alle winkels (3)

€ 629,00 bij bol.com

Voordelen
Voordelen
 • Lichte behuizing
 • Goed beeldscherm
 • Fijn toetsenbord en touchpad
Voordelen
 • Erg betaalbaar
 • Prima scherm
 • Prima specificaties
Voordelen
 • Moderne processor
 • Prima hoeveelheid geheugen
 • Luxe behuizing
Voordelen
 • Groter 15.6 inch-scherm
 • HDMI-poort voor makkelijk aansluiten beeldscherm
 • Snelle Intel Core-processor
Nadelen
Nadelen
 • Niet supersnel
 • Weinig werkgeheugen en opslag
Nadelen
 • Geen touchscreen
 • Niet supersnel
Nadelen
 • Accuduur van 8 uur aan de lage kant
Nadelen
 • Duur
 • Matige beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Processor
Processor
Processor
Processor
Processor
Werkgeheugen
Werkgeheugen
Werkgeheugen
Werkgeheugen
Werkgeheugen
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Paneeltype
Paneeltype
IPS
Paneeltype
IPS
Paneeltype
IPS
Paneeltype
IPS

Ben je op zoek naar een andere laptop? Kijk dan naar onze koopadviezen voor de beste laptop tot 800 euro, de beste MacBooks en de beste laptops tot 500 euro.

Acer Chromebook Spin 513

De beste Chromebook van 2022

€ 444,00 bij Expert.nl

Bekijk alle winkels (2)

€ 444,00 bij Expert.nl

Bekijk alle winkels (2)

Deze Chromebook is wat ons betreft de beste keuze: hij is betaalbaar, dun (slechts 1,72 centimeter), weegt niet veel en heeft een omklapbaar touchscreen waarmee je de laptop ook als tablet kunt gebruiken. Qua ontwerp heeft hij iets weg van een MacBook Air, wat betekent dat zijn uitstraling vrij luxe is. Hij weegt bovendien maar 1,13 kilogram, waardoor je hem moeiteloos in je tas gooit en meedraagt. Dat komt omdat deze Chromebook een aluminium look heeft, maar stiekem voornamelijk uit plastic bestaat. Je ziet het niet, maar wees voorzichtig met dit apparaat: plastic is kwetsbaarder dan aluminium.

Acer had met deze Chromebook Spin 513 een homerun kunnen slaan, als die een betere accuduur had gehad. Het is fijn dat dit apparaat licht en dun is, maar je moet daardoor inleveren op de accuduur. Die is niet slecht, maar middelmatig: deze laptop gaat bij browsen 10 uur mee. Je kunt er dus zeker een werkdag mee vooruit. Het voordeel van Chromebooks is dat ze veel in de browser doen, waardoor je niet veel andere programma’s hebt openstaan. Dat is dan ook waar Acer de nadruk heeft gelegd: werken in de browser. Dat doet deze Chromebook goed.

De beeldkwaliteit is goed, waardoor je er bijvoorbeeld ook prima Netflix op kunt streamen. Gamen is voor deze Chromebook wat hoog gegrepen: hij draait Android-apps goed, maar de rekenkracht voor andere toepassingen valt tegen. Daarnaast kun je geheugen niet uitbreiden en is er geen vingerafdrukscanner aanwezig, maar wel toetsenbordverlichting. Het touchpad is fijn groot, zodat je het apparaat goed kunt bedienen.

 

Lees hier alles over de Acer Chromebook Spin 513 Icons/Navigation/Arrow

Deze Chromebook heeft een webcam en die is met zijn 720p-resolutie prima om een videogesprek te voeren met een collega. Je zou eventueel ook nog een aparte webcam kunnen aansluiten, want deze Chromebook is voorzien van diverse poorten. De laptop heeft twee USB-C-poorten waarmee je zowel beeldschermen als accessoires kunt aansluiten, maar waarmee je het apparaat ook oplaadt. Er is ook een USB-A-aansluiting en een 3,5mm-audioaansluiting aanwezig. Dat laatste is een grote plus, want het geluid dat deze Chromebook voortbrengt is niet om over naar huis te schrijven.

De adviezen van BestGetest komen onafhankelijk tot stand in samenwerking met het testlab van Tweakers. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »

Acer Chromebook 314 CB314-1H-C57A

De beste goedkope Chromebook

€ 249,00 bij bol.com

Bekijk alle winkels (1)

€ 249,00 bij bol.com

Bekijk alle winkels (1)

Er zijn ook Chromebooks zonder touchscreen, die vaak wat goedkoper zijn. Onder andere Acer en HP zijn erg actief in het segment rond de 300 euro. Je komt dan bijvoorbeeld uit bij bovenstaande Acer Chromebook. Dit model heeft een ips-scherm wat de schermkwaliteit erg ten goede komt. 

In dit prijssegment is 4GB ram en 64GB opslag de standaard, en dat geldt ook voor dit model. Voor een Chromebook is dit vaak meer dan zat. De accuduur is ook nog eens erg goed. Met de laptop houd je het een goede 13 uur vol bij browsen. Vandaar dat de Acer 314 onze BestGetest-PrijsTip is.

ASUS Chromebook Flip CX5 (CX5500FEA-E60150)

Groter scherm, nog snellere hardware

€ 629,00 bij bol.com

Bekijk alle winkels (1)

€ 629,00 bij bol.com

Bekijk alle winkels (1)

Heb je meer snelheid nodig, dan is de ASUS Chromebook Flip CX5 een ideale keuze. Deze laptop heeft een processor van Intel. Die is vooral voor Chromebook-begrippen erg snel. Dat resulteert in een aanzienlijk soepeler werkend systeem:dat is prettig als je vaak verschillende apps tegelijk hebt openstaan of zelfs wilt gamen. Het enige nadeel daarbij is dat het scherm van 15,6 inch ondanks het flinke prijskaartje van dit systeem niet fantastisch is. Zonde, want zijn naam zegt ook iets: hij kan flippen, dus omklappen, waardoor je deze Chromebook ook kunt gebruiken als tablet.

Het ontwerp van de Flip CX5 lijkt op zijn voorganger: de buitenkant is licht en de binnenkant zwart. De witte afwerking doet denken aan keramiek, wat er vrij luxe uitziet. Bovendien voelt de schermklep vrij stevig aan. Sowieso lijkt dit een stevige machine te zijn. Het is ook niet de meest dunne of lichte Chromebook: met 1,95 kilogram voel je deze na een tijdje wel in je tas zitten. Het voordeel van deze flinke laptop is dat hij ook numerieke toetsen heeft, wat zeker voor invoerwerk of mensen die veel met cijfers werken een grote plus is. Bovendien is er toetsenbordverlichting aanwezig.

De stevige prestaties van deze Chromebook vragen ook veel van de accu, zo blijkt. Deze houdt het slechts gemiddeld lang vol. Geen hoogvlieger dus, met zijn accuduur van tien uur bij browsen, maar alsnog kun je er een goede werkdag mee vooruit. Wat webcam betreft doet deze laptop precies wat hij moet doen, maar ook geen stap meer: met 720p zullen anderen je geen complimenten geven over de beeldkwaliteit van deze webcam. Ook hier kun je eventueel een losse webcam op aansluiten: er zijn twee USB-C-poorten aanwezig, een USB-A-poort, een 3,5mm-audiopoort en een HDMI 2.0-poort. Die laatste is handig om een beeldscherm op aan te sluiten. Ook bevat deze Chromebook een MicroSD-kaartlezer. Kortom, wat poorten betreft is dit een goede aankoop. 

Deze Chromebook heeft geen vingerafdrukscanner en omdat dit een van de weinige Chromebooks is met actieve koeling via ventilators, hoor je deze laptop wel iets meer dan zijn concurrenten.

HP Omgevouwen

Wat is nou eigenlijk een Chromebook? En waarom zou je voor een Chromebook gaan in plaats van een 'normale' laptop? Dat leggen we je uit in ons artikel over Chromebooks.

Onze research

Onze tests worden uitgevoerd in samenwerking met het testlab van Tweakers. In de onderstaande video legt Jelle Stuip, laptop-expert bij Tweakers, uit hoe het testlab te werk gaat.

Toestemming nodig voor bekijken van YouTube

Op deze plek staat externe inhoud die van YouTube afkomstig is. Het tonen van deze inhoud kan ertoe leiden dat YouTube cookies op jouw computer of ander apparaat zet. Hiervoor moet je eerst expliciet toestemming geven.

Voor wie zijn deze keuzes geschikt Icons/Navigation/Arrow

Chromebooks zijn vrij unieke laptops. Ze zijn lichtgewicht, doen wat ze moeten doen - denk aan webbrowsen, licht kantoorwerk en mediaverbruik - en draaien dus niet op MacOS of Windows, maar op ChromeOS.

Chromebooks hebben vooral in het basis- en middelbare onderwijs snel aan populariteit gewonnen. Deze laptops zijn doorgaans lekker goedkoop - de meeste modellen kosten tussen de 200 en 500 euro - en draaien het relatief lichte Chrome OS, waardoor zelfs goedkope hardware al gauw vlot aanvoelt.

Het kloppende hart van zo'n Chromebook is dus Google's Chrome-webbrowser. Dat heeft beperkingen, maar ook voordelen. In dit artikel leggen we er meer over uit.

Ben jij op zoek naar een prima laptop voor licht computerwerk tegen een lagere prijs? Dan kan een Chromebook echt een goeie oplossing zijn. Wil je meer doen met je apparaat? Dan kan het misschien beter zijn om verder te kijken naar een Windows- of Apple-laptop.

Andere geteste Chromebooks Icons/Navigation/Arrow

Hoe we hebben getest Icons/Navigation/Arrow

We testen laptops op verschillende punten en daar gaat veel tijd in zitten. Zo testen we de snelheid met specifieke meetsoftware om te kijken hoe snel de processor, ssd en werkgeheugen echt zijn, zonder daarbij te kijken wat de fabrikant erover zegt. Daarnaast checken we natuurlijk het beeldscherm. Dit doen we met gespecialiseerde apparaten die de grijswaarden, kleurechtheid, helderheid en nog veel meer checken. Zo komen wij erachter of een beeldscherm echt goed is.

De accuduur testen we ook uitvoerig door verschillende tests, waaronder een browsertest en een videotest. We zitten ook vrij hardhandig aan het toestel om de bouwkwaliteit te checken. Tot slot checken we de aansluitingen, het touchpad en het toetsenboord om de algemene kwaliteit te toetsen.

Over ons

Wie zijn wij Icons/Navigation/Arrow

BestGetest helpt jou om makkelijk en snel de beste elektronicaproducten te vinden. BestGetest is een nieuw initiatief van DPG Media, met 15 nieuwsmerken, ruim 140 huis-aan-huiskranten, 18 online titels, radio en 26 lifestylemagazines de meest toonaangevende en de grootste media-uitgever van Nederland.

Wij werken nauw samen met collega's van andere titels van DPG Media om jou te voorzien van koopadvies door de beste experts van Nederland. Onze adviezen over consumentenelektronica komen tot stand in samenwerking met techsite Tweakers, waar een team van 12 mensen fulltime is toegewijd aan het testen en vergelijken van producten.

Ons verdienmodel Icons/Navigation/Arrow

De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.