Overslaan en naar de inhoud gaan

De beste draadloze oortjes van 2021

Wireless headbangen

Koptelefoons
Draadloze oordopjes

In samenwerking met het testlab van Tweakers in Amsterdam bekeken onze experts 16 draadloze oordoppen van allerlei fabrikanten. Vanwege de goede geluidskwaliteit, de uitstekende ruisonderdrukking en de verrassend goede accuduur van 7,5 uur vinden wij de Sony WF-1000XM3 de beste draadloze oortjes van dit moment.

Laatst bijgewerkt 2 maanden geleden

.

Vergelijk hier alle draadloze oortjes

Productnaam
Sony WF-1000XM3
Productnaam
Sony WF-XB700
Productnaam
Apple AirPods Pro
Productnaam
Jaybird Vista
Bottomline
De beste volledig draadloze oordopjes
Bottomline
De beste betaalbare draadloze oordopjes
Bottomline
De beste draadloze oortjes voor Apple-gebruikers
Bottomline
De beste draadloze oortjes voor sporters
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Actuele prijs

€ 125,48 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (5)

€ 79,95 bij Expert.nl

Bekijk alle winkels (6)

€ 204,95 bij bol.com

Bekijk alle winkels (5)

€ 164,18 bij Amazon.nl

Voordelen
Voordelen
 • Uitstekende geluidskwaliteit
 • Comfortabele pasvorm
 • Lange accuduur van 7,5 uur
 • Uitgebreide apps voor Android en iOS
 • Complete bediening via touch
 • Actieve noise-cancelling
 • Opladen via usb-c-aansluiting
Voordelen
 • Uitstekend geluid
 • Oordopjes zitten stevig in je oren
 • Volledige bedieningsopties aanwezig
 • Accuduur van ruim 11 uur
 • Waterbestendig volgens IPX4 (spatwaterdicht)
Voordelen
 • Geluidskwaliteit is uitstekend
 • Uitstekende actieve ruisonderdrukking
 • Oordopjes en oplaadetui zijn van hoogwaardige materialen gemaakt
 • Zeer comfortabele pasvorm
 • Draadloos opladen is met het juiste oplaadetui mogelijk
 • Spatwaterdicht
Voordelen
 • Gebalanceerd geluid
 • Oordopjes zitten comfortabel en stevig (met optionele oorhaken)
 • Zeer uitgebreide MySound app voor iOS en Android
 • Bedieningsknoppen op oortjes hebben instelbare functies
 • Waterbestendig
Nadelen
Nadelen
 • Oortjes zijn relatief groot en zwaar
 • Daardoor meer kans dat oordoppen uit je oor vallen
Nadelen
 • Geen actieve ruisonderdrukking
 • Geen ondersteuning voor een app
 • Net wat minder comfortabel dan de meeste concurrenten
 • Doppen steken door de kurkdraaier-vorm opvallend ver uit je oor
Nadelen
 • Accuduur van 5 uur is voldoende, maar niet indrukwekkend
 • Android-gebruikers missen functionaliteit t.o.v. iOS-users
 • Geen volumeregeling op de buds zelf (enkel via Siri)
 • Opladen gaat via lightning-kabel
 • Deze in-ears zijn duur in vergelijking met de concurrentie
Nadelen
 • Accuduur van net geen 6 uur is voldoende, maar niet indrukwekkend
 • Geen actieve ruisonderdrukking
 • Relatief aan de prijs
Geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Bediening
Bediening
Bediening
Bediening
Bediening
Pasvorm
Pasvorm
Pasvorm
Pasvorm
Pasvorm

Zijn de beste oordopjes niet helemaal wat je zoekt? Kijk dan naar onze koopadviezen voor de beste headsets voor gamers en de noise-cancelling hoofdtelefoons.

Sony WF-1000XM3

De beste volledig draadloze oordopjes

€ 125,48 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (5)

€ 125,48 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (5)

Ons oordeel

Als je bereid bent om wat meer geld neer te leggen zijn de volledig draadloze WF-1000XM3-oortjes van Sony de beste allround keuze. De uitstekende geluidskwaliteit, een uitgebreide app voor zowel Android als iOS en goede actieve ruisonderdrukking (ook wel active noise cancellation of ANC genoemd) vallen direct op. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de goede accuduur en prettige bediening via een aanraakgevoelig paneel op de doppen.

Al met al zijn we gek op deze oortjes van Sony. Ze laten de concurrentie achter zich door de uitstekende geluidskwaliteit, de lange accuduur en de meer dan goede actieve noise-cancelling. De WF-1000XM3 roepen we daarom uit tot onze Bestgetest.

Lees hier alles over de Sony WF-1000XM3 Icons/Navigation/Arrow

Waarom we je dit product aanraden

De Sony WF-1000XM3 volledig draadloze oordopjes bieden een uitstekende geluidskwaliteit en alle bedieningsopties die je je kan wensen. Daarbij zijn de doppen gemaakt van hoogwaardige, robuuste materialen. De Sony headphones app (iOS & Android) biedt legio mogelijkheden, waaronder een ingebouwde equalizer en actieve indrukking van omgevingsgeluids. Tel daar de 7,5 uur aan accuduur van de buds zelf bij op, plus nog eens 18 uur in de meegeleverde case, en je begrijpt dat wij deze in-ears als beste koop bestempelen.

Dit moet je weten als je gaat kopen

Hoewel we de Sony WF-1000XM3 truly wireless in-ears als beste koop bestempelen zien we ook enkele potentiële nadelen. De oordopjes zelf zijn relatief groot en zwaar, iets wat afhankelijk van je persoonlijke voorkeur een nadeel kan zijn. Los daarvan is het risico dat de doppen door het relatief hoge gewicht en forse omvang (bij beweging) uit je oor kunnen vallen iets groter. De juiste maat siliconen dopjes kiezen is dan ook extra belangrijk. Deze krijg je gelukkig in de standaardmaten klein, medium en groot meegeleverd, en dan ook nog elk in een langere en een korte versie.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de Sony WH-1000XM3 oortjes behoort tot de top van de markt. Het geluid is gebalanceerd afgesteld, zonder overheersende accenten. Die kun je wel zelf aanbrengen, met de in de Sony Headphones Connect-app (iOS & Android) aanwezige equalizer. In de app kun je tevens firmware-updates downloaden, de accupercentages van zowel de oordopjes als het oplaadetui bekijken en de nodige tips en trucs vinden. Bijvoorbeeld ‘adaptieve geluidsregeling’ waarbij automatisch wordt gedetecteerd of je stilstaat, wandelt, rent of je jezelf in een vervoersmiddel bevindt, waarbij de mate van het omgevingsgeluid dat door de muziek heen dringt wordt aangepast op een schaal tussen 1 en 20.

Functie en vorm

De oordopjes zijn gemaakt van robuust ogende materialen. Aan de voorzijde zit een rond paneel dat aanraakgevoelig is. Dat werkt erg prettig. Alle wenselijke bedieningsacties - volumeregeling, assistent oproepen, vorige/volgende en speel/pauze – zijn aanwezig en kan je naar eigen voorkeur aan de linker- en rechter dop toewijzen. Naast de standaard geluidsmodus kan je ook kiezen voor Ambient Sound (omgevingsgeluid komt door je muziek heen) en Noise Cancelling (omgevingsgeluid wordt actief onderdrukt). Die laatste behoort tot de betere op de markt, maar verwacht niet het niveau dat de beste over-ear headphones bieden.

Ruime accuduur

De doppen zitten behoorlijk comfortabel, maar door het relatief hoge gewicht en forse omvang is het risico op vallen wellicht iets groter dan bij een willekeurige andere deelnemer. De juiste maat uit de meegeleverde doppen kiezen is dan ook extra van belang. Wat betreft de accuprestaties zijn we dik tevreden. Sony belooft 8 uur, wij meten in onze test ruim 7,5 uur waarmee deze oortjes ook op dit vlak tot de best presterende deelnemers behoren. Opladen gaat via een moderne usb-c-aansluiting die aan de achterkant van het oplaadetui zit. Volledig opladen kost volgens Sony zo’n 1,5 uur, waarna het oplaadetui 18 uur aanvullende accuduur bevat.

De adviezen van BestGetest komen onafhankelijk tot stand in samenwerking met het testlab van Tweakers. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »

Sony WF-XB700

De beste betaalbare oortjes voor sporters

€ 79,95 bij Expert.nl

Bekijk alle winkels (6)

€ 79,95 bij Expert.nl

Bekijk alle winkels (6)

Opvallend design: De Sony WF-XB700 in-ears komen qua materiaalkeuze wat meer plastic fantastic aan. De oordopjes hebben een vreemde, kurkachtige vorm waardoor ze opvallend ver uit je oor steken. Het materiaal van de IPX4-buds (spatwaterdicht) voelt evengoed degelijk aan, dat geldt in iets mindere mate voor het oplaadetui dat echter wel stevig genoeg lijkt. Aan de achterkant van het etui zit een moderne usb-c-aansluiting voor het opladen.

Stevige pasvorm

Alle denkbare bedieningsopties zijn beschikbaar via een fysieke knop op beide buds. Met de knop op de linkerbud bedien je het volume, rechts is voor speel/pauze, vorige/volgende en de assistent aanroepen. De knoppen werken erg prettig en zijn zo gepositioneerd dat bij het indrukken de oortjesniet verder in je gehoorgang wordern geduwd. De doppen zitten sowieso behoorlijk stevig in je oren, wat iets ten koste gaat van comfort, al slaat de balans niet onwenselijk door.

Lange accuduur, uitstekend geluid

Over de geluidskwaliteit zijn we zonder meer enthousiast. Bij gebrek aan app en dus een equalizer gaan we volledig uit van het geluid zoals het out of the box onze oren bereikt. Eveneens te spreken zijn we over de accuduur die in test op ruim 11 uur uitkomt.

Oordoppen-2

Andere draadloze oordoppen die we goed vinden

Naast de Sony WF-1000XM3 en de Creative Outlier Gold oortjes zijn er nog drie sets volledig draadloze oordopjes die we kunnen aanbevelen: de Apple AirPods Pro, Jaybird Vista en de WF-XB700.

Apple AirPods Pro

De beste draadloze oortjes voor Apple-gebruikers

€ 204,95 bij bol.com

Bekijk alle winkels (5)

€ 204,95 bij bol.com

Bekijk alle winkels (5)

Materialen van hoog niveau:Het oplaadetui en oordopjes van Apple’s AirPods Pro zijn van hoogwaardig kunststof gemaakt. De steeltjes zijn een stuk korter dan bij de gewone AIrPods en op de drivers zitten siliconen dopjes die je zoals gebruikelijk in drie maten krijgt meegeleverd.

Via roosters op de achterzijde van de steel wordt de luchtdruk in je oor gereguleerd, wat het comfort verder moet verhogen. Met resultaat, want wij beschouwen de AirPods Pro als een van de meest comfortabele volledig draadloze oordopjes die we getest hebben. Ook de geluidskwaliteit is ronduit uitstekend, evenals de actieve ruisonderdrukking.

Volumeregeling ontbreekt

Een duidelijk minpunt is dat Apple wederom een fysieke volumeregeling achterwege heeft gelaten. Dit kun je ondervangen met Siri, maar dat werkt enkel met een iPhone. Met een Android-smartphone mis je deze functie, evenals enkele andere features. Zo kun je je digitale assistent niet activeren via de buds en werkt de autoplay-optie niet.

Onder op de case, waarvan een versie beschikbaar is die draadloos opladen ondersteunt, zit een Lightning-connector voor bedraad opladen. Apple belooft 4,5 uur aan accuduur voor de buds. In onze test noteren we ruim 5 uur, op zichzelf redelijk maar zeker niet indrukwekkend.

Jaybird Vista

De beste draadloze oortjes voor sporters

€ 164,18 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (1)

€ 164,18 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (1)

Duurdere buds ideaal voor sporters: De Jaybird Vista in-ears behoren tot de duurdere volledig draadloze oortjes die we getest hebben. Ze zitten in een solide aanvoelende, zwarte case die van binnen ‘racing geel’ van kleur is en zodoende de huisstijl van Jaybird reflecteert. Aan de case zit een stevig touwtje waarmee je het geheel aan je kleding kunt bevestigen. De Vista oordopjes zijn waterbestendig volgens de IPX7-standaard, wat betekent dat ze tegen een dompel in het water kunnen, en al helemaal tegen zweet tijdens het sporten.

Uitgebreide app

De oordopjes zijn relatief klein en van de voorkant bezien pilvormig, met oorhaken en siliconen dopjes. De ‘pil’ is in feite een knop waarmee je, afhankelijk van je eigen instelling, de muziek- en belfuncties bedient. Dit doe je in de Jaybird MySound-app. Je kunt kiezen voor de standaardopties zoals play/pauze, volgende/vorige en volumeregeling, maar bijvoorbeeld ook om je favoriete playlist koppelen aan een knopcommando.

Geluid dat bij je past

Ook over de geluidskwaliteit zijn we te spreken. Vanuit de doos is dat al heel aardig, met de equalizer uit de app leg je zelf de nodige accenten. De oordopjes zitten bovendien comfortabel, zeker als je ze met de uitgebreide guide in de app uitrust met de juiste doppen en oorhaken. Opladen gaat ook hier via usb-c en levert in onze test een kleine zes uur aan accuduur op.

Onze research

Volledig draadloze oordopjes zijn in de eerste plaats ervaringsproducten waar niet bijster veel objectief aan te testen valt. We moeten dus vooral afgaan op onze eigen subjectieve ervaring van het geluid. Daarnaast kunnen we uiteraard wel iets zeggen over de accuduur, de app en de algemene geluidskwaliteit dankzij onze feitelijke en accurate test-opstelling. 

Onze tests worden uitgevoerd in samenwerking met het testlab van Tweakers. In de onderstaande video legt Paul Hulsebosch, audio-expert bij Tweakers, uit hoe het testlab te werk gaat.

Toestemming nodig voor bekijken van YouTube

Op deze plek staat externe inhoud die van YouTube afkomstig is. Het tonen van deze inhoud kan ertoe leiden dat YouTube cookies op jouw computer of ander apparaat zet. Hiervoor moet je eerst expliciet toestemming geven.

 

Ons verdienmodel Icons/Navigation/Arrow

De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.

Alle geteste producten Icons/Navigation/Arrow

Voor wie zijn deze keuzes geschikt Icons/Navigation/Arrow

Volledig draadloze oortjes bieden jou als gebruiker een optimale bewegingsvrijheid, geheel vrij van draden. Dit is met name handig tijdens het sporten of andere activiteiten waarbij je veel beweegt. Daarbij zijn dergelijke oordopjes makkelijk mee te nemen. Ook blijven je oren onbedekt en worden ze niet zo warm als bij reguliere koptelefoons.

Of een bepaalde set draadloze oordopjes je zullen bevallen is deels afhankelijk van het gebruiksdoel. Ja muziek luisteren, maar doe je dat bijvoorbeeld vooral tijdens het sporten, dan is een garantie op een bepaalde waterdichtheid (IP-rating) wel zo prettig. Gebruik je jouw volledig draadloze oordoppen voornamelijk tijdens woon-werkverkeer, dan ben je wellicht meer geïnteresseerd in actieve ruisonderdukkingtechnologie waarmee je het omgevingsgeluid kunt dempen. Zullen je oortjes toch voornamelijk op de bank worden gebruikt, dan wil je misschien niet te veel fratsen om zo de broodnodige euro’s te besparen.

Oortjes, buds of in-ears? Icons/Navigation/Arrow

Wie op zoek is naar oordopjes om muziek mee te luisteren heeft heel wat te kiezen. Niet enkel in verschillende modellen, maar ook wat betreft soorten. Alle oordopjes hebben zoals de naam al zegt met elkaar gemeen dat ze in je gehoorgang geplaatst worden. Dit onderscheidt ze van de klassieke koptelefoon die op of over je oren worden geplaatst.

Oordopjes worden onder veel verschillende termen aangeduid die deels ook weer te maken hebben met de subcategorieën waarin je oortjes kan onderverdelen. Zo hebben we het naast oordopjes ook wel over oortjes, draadloze oortjes en draadloze oordopjes, bluetooth oortjes en bluetooth oordopjes, volledig draadloze oordopjes of volledig draadloze oortjes. En dan hebben we het nog niet gehad over de Engelse termen als buds, earbuds, in-ears, wireless in-ears en truly wireless in-ears.

Hoe verbind je draadloze oortjes? Icons/Navigation/Arrow

De algemene term ‘oordopjes’ zegt niet alles. In de eerste plaats heb je oordopjes die je met een draad aan een afspeelapparaat verbindt. Moderne afspeelapparaten zoals smartphones en tablets gebruiken daarvoor ofwel een gewone koptelefoonaansluiting (3,5mm jack) danwel een usb-c-aansluiting om je oortjes aan te sluiten.

Er zijn ook oordopjes die zonder draad een verbinding maken met bijvoorbeeld je smartphone of tablet. Deze draadloze oordopjes of bluetooth oortjes vallen op hun beurt ook weer onder te verdelen in twee subcategorieën. Zo zijn er de gewone draadloze oortjes die draadloos verbinden met een afspeelapparaat, maar tussen de doppen zelf wel een draad hebben. Daarnaast heb je de volledig draadloze oordopjes, die niet alleen draadloos met je smartphone verbinden, maar ook onderling zonder draad verbonden blijven.

Zowel draadloze oordopjes als volledig draadloze oordopjes maken voor de verbinding door de lucht gebruik van bluetooth. Bluetooth is een techniek die een draadloze radioverbinding op een korte afstand mogelijk maakt. Elke smartphone en tablet is uitgerust met ondersteuning voor deze techniek, evenals veel moderne televisies, laptops en een heleboel andere apparaten. Er zijn verschillende bluetooth-versies, waarvan versie 5.1 de meest recente is. Voor het overbrengen van muziek heb je overigens niet persé de laatste versie nodig: bluetooth-versie 2.1 of hoger volstaat.

Wat zijn goede draadloze oortjes? Icons/Navigation/Arrow

‘Wat zijn goede draadloze oortjes’ is een vraag waar geen simpel antwoord op te geven is. Draadloze oordopjes worden door een enorme hoeveelheid fabrikanten gemaakt. Sommige daarvan ken je als audiomerk, andere als techreus die zich op diverse markten begeeft. Dan heb je ook nog de wat meer obscure merken die hun koopwaar voornamelijk aanbieden via webwinkels als AliExpress en Banggood, niet zelden voor stuntprijzen.

Nou is het niet gezegd dat je voor weinig geld geen goede draadloze oordopjes kunt kopen, maar vaak krijg je toch wel een beetje waar je voor betaalt. Bovendien zijn er bij geïmporteerde oortjes vaak geen garanties wat betreft kwaliteitscontrole en materiaalgebruik aangezien de desbetreffende webwinkel zich niet aan Europese richtlijnen en maatstaven hoeven te houden.

Hoe wij draadloze oortjes testen Icons/Navigation/Arrow

Volledig draadloze oordopjes zijn dus in de eerste plaats ervaringsproducten waar niet bijster veel objectief aan te testen valt. We moeten dus vooral afgaan op onze eigen ervaring van het geluid. Dat is een subjectieve aangelegenheid, en dat geldt dus in zekere zin ook voor de conclusies die wij trekken.

We hebben wel het voordeel dat we alle sets tegelijkertijd in handen hebben en kunnen beluisteren. Bovendien proberen we zo goed mogelijk uit te leggen waarop we onze bevindingen baseren. Daarbij kunnen we de accuduur van de deelnemers wel degelijk objectief meten. Hiertoe stellen we het geluidsniveau op alle draadloze oortjes gelijk in en spelen we een gevarieerde playlist af. Hier maken we vervolgens een geluidsopname van, die ons na afloop laat zien wanneer de accu het opgaf.

De adviezen van BestGetest komen onafhankelijk tot stand in samenwerking met het testlab van Tweakers. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »