Overslaan en naar de inhoud gaan

De beste game-monitors van 2021

Pak die killstreaks nog efficiënter

Monitoren
Game monitor

De Samsung Odyssey G7 (verkrijgbaar in 27- en 32-inch) is wat ons betreft de beste gamingmonitor van 2021. Die conclusie trekken we na wekenlang testen in ons professionele testlab in Amsterdam. Bij die tests keken we bij ruim 36 modellen (!) naar de beeldkwaliteit, de ergonomie, de beeldtechnieken, de technieken voor het gamen en het design. Benieuwd welke de beste zijn? Lees dan vooral verder.

Laatst bijgewerkt 2 maanden geleden

Vergelijk hier alle gaming-monitoren

Productnaam
Samsung Odyssey G7 (LC27G75T of LC32G75T)
Productnaam
LG UltraGear 27GP850 of 32GP850
Productnaam
Gigabyte M27Q
Productnaam
LG UltraGear 32GK650F
Bottomline
Beste wqhd-gamingmonitor (VA, 27"/32")
Bottomline
Goede alternatieve keuze wqhd-gamingmonitor (IPS, 27"/32")
Bottomline
Beste betaalbare wqhd-gamingmonitor (IPS, 27")
Bottomline
Beste betaalbare wqhd-gamingmonitor (VA, 32")
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Actuele prijs

€ 399,00 bij Mediamarkt.nl

€ 341,20 bij Amazon.nl

€ 378,27 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (2)

€ 299,00 bij Megekko

Bekijk alle winkels (2)
Voordelen
Voordelen
 • Verversingssnelheid van 240 Hertz
 • Superhoge reactiesnelheid
 • Hdr-weergave beter dan veel andere monitoren
 • Goed contrast
Voordelen
 • Hoge verversingssnelheid van 180 Hertz
 • Hoge reactiesnelheid
 • Goede kleurweergave
 • Prima kijkhoeken
Voordelen
 • Hoge verversingssnelheid van 170 Hertz
 • Extra functies zoals USB-C aansluiting
 • In hoogte verstelbaar, ondanks de lagere prijs
 • Prima kijkhoeken
Voordelen
 • Groot scherm voor relatief lage prijs
 • In hoogte verstelbaar, ondanks de lagere prijs
 • Goed contrast
Nadelen
Nadelen
 • Kleurafstelling valt tegen
 • Kijkhoeken zijn beperkt
Nadelen
 • Niet sterk in hdr-weergave
 • Pover contrast
Nadelen
 • Kwaliteitscontrole kan beter; backlightbleeding komt vaak voor
Nadelen
 • Kijkhoeken zijn beperkt
 • Kleurafstelling valt tegen
 • Lagere reactiesnelheid dan andere drie monitoren
 • Geen hdr-ondersteuning
Helderheid en contrast
Helderheid en contrast
Helderheid en contrast
Helderheid en contrast
Helderheid en contrast
Kleurweergave
Kleurweergave
Kleurweergave
Kleurweergave
Kleurweergave
Kijkhoeken
Kijkhoeken
Kijkhoeken
Kijkhoeken
Kijkhoeken
Reactiesnelheid
Reactiesnelheid
Reactiesnelheid
Reactiesnelheid
Reactiesnelheid
Ergonomie
Ergonomie
Ergonomie
Ergonomie
Ergonomie
Schermgrootte
Schermgrootte
27 inch en 32 inch
Schermgrootte
27 inch en 32 inch
Schermgrootte
27 inch
Schermgrootte
31,5 inch

Dit artikel is onlangs volledig vernieuwd. Bekijk de nieuwe versie hier.

Gamen kan ook erg goed op een ultrawide monitor. Nieuwsgierig welke beeldschermen hierbij als beste uit de test komen? Bekijk de beste ultrawide monitors van 2021.

We vinden de Samsung Odyssey G7 een van de beste gamingmonitoren van dit moment. Of je nu kiest voor de 27 inch of de 32 inch, beide monitoren hebben een sterke curve en een verversingssnelheid van 240 Hertz. Daarbij hebben deze monitoren een superhoge reactiesnelheid waardoor het beeld ook bij snelle bewegingen scherp blijft.

De hdr-weergave is indrukwekkend en als je contrast belangrijk vindt, dan raden we je de 27 inch aan. Het is een stevige monitor in zijn kunnen, maar als je kleurweergave hoog in het vaandel hebt staan, dan is dit niet de beste keuze. De kijkhoeken zijn ook niet fantastisch, waardoor samen gamen minder aantrekkelijk is.

Al met al zijn we onder de indruk van de mogelijkheden van dit scherm. We noemen 'm dus met zekerheid BestGetest.

De adviezen van BestGetest komen onafhankelijk tot stand in samenwerking met het testlab van Tweakers. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »

Eén van de populairste gamingmonitoren is de UltraGear 27GL850. Dit is de opvolger daarvan. We denken dat die met gemak net zo populair kan worden, want hij heeft een geweldig ips-scherm dat goede resultaten levert. Het is vlak en heeft een verversingssnelheid van 180 Hertz.

De reactiesnelheid van het scherm is voor zowel de variant van 27 inch als 32 inch erg goed (zij het niet zo enorm goed als de Samsung Odyssey G7), de kleurweergave met name bij het grotere model goed voor elkaar. Helaas zijn beide monitoren niet heel sterk in contrast en juist omdat er geen local dimming aanwezig is, is dit niet een heel geschikte monitor voor mensen die graag een goede hdr-weergave willen.

Wil je dus liever geen gebogen scherm, maar wel een uitmuntende game-ervaring? Dan is dit scherm ideaal voor jou, vandaar dat we 'm dus uitroepen tot alternatieve keuze.

De beste gamingmonitor

Andere gamingmonitoren die we goed vinden

Naast de gamingmonitors van Samsung en LG is er nog een apparaat van LG en een van Gigabyte die we ook zeker kunnen aanraden. Een goede keuze voor de budgetbewuste gamer.

Gigabyte M27Q

Beste betaalbare wqhd-gamingmonitor (IPS, 27")

€ 378,27 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (2)

€ 378,27 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (2)

Voor het bedrag dat je voor deze monitor betaalt heb je een zeer compleet uitgerust beelscherm. Hij heeft een in hoogte verstelbare voet, hdr-ondersteuning en dat met een verversingssnelheid van 170 Hertz. Hoewel er in sommige gevallen last is van backlightbleeding (dit is wanneer lichte vlekken op een zwart beeld te zien zijn), lijkt dat niet voor alle exemplaren te gelden. Er zitten op dit scherm bovendien leuke extra’s, zoals een USB-C-poort en een kvm-switch

LG UltraGear 32GK650F

Beste betaalbare wqhd-gamingmonitor (VA, 32")

€ 299,00 bij Megekko

Bekijk alle winkels (2)

€ 299,00 bij Megekko

Bekijk alle winkels (2)

De LG 32GK650F is een wat oudere monitor, maar we raden hem toch aan. Dat komt door zijn relatief lage prijs en zeer goed presterend VA-paneel van 32 inch met een verversingssnelheid van 144 Hertz. Je levert echter wel in op de kijkhoek en de kleurweergave is uit de doos niet zo goed. Ook is er geen hdr-ondersteuning aanwezig op deze monitor, die je dus echt kiest voor vooral de prijs.

De beste normale gamingmonitor

Onze research

Onze tests worden uitgevoerd in samenwerking met het testlab van Tweakers. In de onderstaande video legt Friso Weijers, monitor-expert bij Tweakers, uit hoe het testlab te werk gaat.

Toestemming nodig voor bekijken van YouTube

Op deze plek staat externe inhoud die van YouTube afkomstig is. Het tonen van deze inhoud kan ertoe leiden dat YouTube cookies op jouw computer of ander apparaat zet. Hiervoor moet je eerst expliciet toestemming geven.

Voor wie zijn deze keuzes geschikt Icons/Navigation/Arrow

We proberen met deze gids gamers te helpen die op zoek zijn naar een nieuwe gamemonitor. Er zijn ongelooflijk veel producten op de markt in het gamingsegment waarbij de technische termen je ook nog eens om de oren vliegen. Door dat stukje research ons te laten doen, houd jij meer tijd over om te doen wat echt telt: lekker gamen.

Voor de meeste gamers is een scherm met wqhd-resolutie – 2560x1440 pixels – nu het meest ideaal. Full hd (1920x1080 pixels) houdt anno 2021 niet over, terwijl 4k-schermen (3840x2160 pixels) voor gaming nog steeds erg duur zijn en je bovendien een zeer snelle videokaart nodig hebt voor acceptabele framerates op deze resolutie. Wqhd is een mooie middenweg: toch scherp, maar voor de meeste videokaarten stukken beter behapbaar. We zouden daarbij gaan voor een 27"- of 32"-model, waarbij een 32"-scherm met deze resolutie ongeveer dezelfde pixeldichtheid heeft als een 24" grote full hd-monitor, terwijl een 27"-model een stukje scherper is.

Zeker een 32"-scherm neemt op een gemiddeld bureau behoorlijk veel ruimte in, maar wie toch liever een nog groter of breder scherm voor gaming heeft, zou een 34"- of 35"-ultrawide met uwqhd-resolutie (3440x1440) kunnen overwegen. Die zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar met een hoge refreshrate en stukken goedkoper dan een aantal jaar geleden, waarbij deze resolutie nog steeds minder zwaar is voor je videokaart dan 4k.

Overigens zijn deze monitoren niet enkel geschikt voor games. Zo kun je ook perfect series en films kijken op deze krachtige schermen. Wel moet je wat meer geld uitgeven, maar we hebben de prijs-kwaliteitverhouding goed in het achterhoofd gehouden tijdens onze tests.

 

Alle geteste modellen Icons/Navigation/Arrow

Samsung Odyssey G7 LC27G75T
AOC AGON AG273QZ
AOC AGON PD27
MSI Optix MAG274QRF-QD
AOC AGON AG273QCG
LG UltraGear 27GP850-B
LG UltraGear 32GP850-B
ASUS ROG Swift PG279QM
Gigabyte Aorus FI27Q-X
Iiyama G-Master GB2770QSU-B1
Dell S2721DGF
Samsung Odyssey G5 G27AG50
Acer Predator XB273UGS
Acer Predator XB323UGP
LG UltraGear 27GL83A-B
LG UltraGear 27GL850
AOC AGON AG273QXP
Razer Raptor 27
LG UltraGear 32GK650F
Gigabyte M27Q
ViewSonic VX2718-2KPC-MHD
ASUS TUF Gaming VG27AQ
Iiyama G-Master GB3271QSU-B1
Gigabyte Aorus FI27Q
Samsung Odyssey G5 LC27G55T
Gigabyte Aorus FI27Q-P
AOC AGON AG273QCX
Gigabyte Aorus CV27Q
BenQ EX2780Q
ASUS ROG Strix XG32VQ
AOC AG273QX
Samsung Odyssey G5 LC32G55T
BenQ EX3203R
AOC CQ32G2SE
Dell S3220DGF
Iiyama G-Master GB3266QSU-B1

Hoe we hebben getest Icons/Navigation/Arrow

Voor het samenstellen van het testveld hebben we alle monitoren uit ons testbestand verzameld die getest zijn in de afgelopen drie jaar en voldoen aan de bovenstaande criteria. Ze moeten op het moment van schrijven bovendien bij minstens één winkel op voorraad zijn voor het gewenste bedrag. Dat levert een testveld op van 36 producten. 

We bekeken bij de 36 modellen de maximale helderheid. We meten de kleuren en grijstinten. We checken de kleurweergave en de gamma-instellingen uit de doos. Daarnaast kijken we naar de uniformiteit en de responstijden. Tot slot checken we ook de energieconsumptie. Dat neemt tijd in beslag, vandaar dat we ook wat oudere toestellen meenemen. Toch lopen deze in de praktijk hartstikke goed mee.

In de diepte

We meten helderheid, contrast en kleurweergave met behulp van een Spectracal C6-colorimeter, een X-rite i1 Photo Pro 2-spectrofotometer en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware. We testen monitoren zoals ze uit de doos komen, waarbij we de helderheid voor kleurmetingen afstellen op een waarde die de 150cd/m² zo dicht mogelijk benadert.

Eventuele sRGB- of Adobe RGB-modi meten we apart. Datzelfde doen we voor een eventuele hdr-stand. Responstijden meten we met een fotosensor en de LeCroy Waverunner 6100-oscilloscoop, waarbij we de inputlag bepalen met een Leo Bodnar-tester. Om de kijkhoeken te bepalen, meten we onder een hoek van 45 graden de resterende helderheid en de kleurverandering ten opzichte van een loodrechte meting.

Voor de uniformiteitsmeting kijken we naar de verhouding tussen de helderheid op vijftien meetpunten, gemeten op een volledig wit en zwart scherm. Ook bepalen we de relatieve kleurverschillen langs de randen ten opzichte van het midden. Tot slot meten we het energiegebruik van de monitor, zowel op de maximale helderheid als op een vaste helderheid van 150cd/m².

Over ons

Wie zijn wij Icons/Navigation/Arrow

BestGetest helpt jou om makkelijk en snel de beste elektronicaproducten te vinden. BestGetest is een nieuw initiatief van DPG Media, met 15 nieuwsmerken, ruim 140 huis-aan-huiskranten, 18 online titels, radio en 26 lifestylemagazines de meest toonaangevende en de grootste media-uitgever van Nederland.

Wij werken nauw samen met collega's van andere titels van DPG Media om jou te voorzien van koopadvies door de beste experts van Nederland. Onze adviezen over consumentenelektronica komen tot stand in samenwerking met techsite Tweakers, waar een team van 12 mensen fulltime is toegewijd aan het testen en vergelijken van producten.

Ons verdienmodel Icons/Navigation/Arrow

De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.