Overslaan en naar de inhoud gaan

De beste game-monitors van 2022

Pak die killstreaks nog efficiënter

Monitoren
Game monitor

De Samsung Odyssey G7 is wat ons betreft de beste gamingmonitor van 2022. In samenwerking met onze collega's van Tweakers haalden we tientallen toestellen flink door de testbanken om te achterhalen wat nou de beste gamingmonitors zijn. Benieuwd naar alle resultaten? Lees dan vooral verder.

Als je niet goed weet wat voor scherm je nodig hebt, lees dan onderaan dit artikel 'De verschillende typen monitoren' over onder andere het verschil tussen een normale en een gamingmonitor.

Laatst bijgewerkt 3 maanden geleden

Vergelijk hier alle gaming-monitoren

Productnaam
Samsung Odyssey G7 (LC27G75T)
Productnaam
Iiyama G-Master GB2570HSU-B1
Productnaam
Gigabyte M32U
Productnaam
LG UltraGear 34GN850-B
Bottomline
Beste wqhd-gamingmonitor (27")
Bottomline
Beste prijs-kwaliteit in gaming monitors
Bottomline
Beste in 4K
Bottomline
Voor wie graag ultrawide wil gamen
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Actuele prijs

€ 473,00 bij Samsung Webshop

€ 199,00 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (8)

€ 839,00 bij Alternate.nl

Bekijk alle winkels (3)

€ 649,00 bij Amazon.nl

Voordelen
Voordelen
 • Verversingssnelheid van 240 Hertz
 • Superhoge reactiesnelheid
 • Hdr-weergave beter dan veel andere monitoren
 • Goed contrast
Voordelen
 • Een hoge refreshrate van 165 Hz
 • Een snelle responstijd voor een betere game-ervaring
 • Verstelbare voet
Voordelen
 • Fantastische kleurweergave
 • 4K-gaming mogelijk
 • Met HDMI 2.1-poorten voor je nieuwe console
Voordelen
 • Een flinke refreshrate
 • Fijn breed scherm
Nadelen
Nadelen
 • Kleurafstelling valt tegen
 • Kijkhoeken zijn beperkt
Nadelen
 • Geen uitmuntende kijkhoeken
 • Contrast valt tegen
Nadelen
 • HDR-weergave valt tegen
Nadelen
 • Erg prijzig
 • HDR-weergave valt tegen
Helderheid en contrast
Helderheid en contrast
Helderheid en contrast
Helderheid en contrast
Helderheid en contrast
Kleurweergave
Kleurweergave
Kleurweergave
Kleurweergave
Kleurweergave
Kijkhoeken
Kijkhoeken
Kijkhoeken
Kijkhoeken
Kijkhoeken
Reactiesnelheid
Reactiesnelheid
Reactiesnelheid
Reactiesnelheid
Reactiesnelheid
Ergonomie
Ergonomie
Ergonomie
Ergonomie
Ergonomie
Schermgrootte
Schermgrootte
27 inch
Schermgrootte
24,5 inch
Schermgrootte
32 inch
Schermgrootte
34 inch

Gamen kan ook erg goed op een ultrawide monitor. Nieuwsgierig welke beeldschermen hierbij als beste uit de test komen? Bekijk de beste ultrawide monitors van 2021.

Samsung Odyssey G7

De beste gamingmonitor

€ 448,22 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (9)

€ 448,22 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (9)

We vinden de Samsung Odyssey G7 een van de beste gamingmonitoren van dit moment. De monitor heeft een sterke curve en een verversingssnelheid van 240 Hertz. Daarbij heeft deze monitor een superhoge reactiesnelheid waardoor het beeld ook bij snelle bewegingen scherp blijft. We hebben dit niet vaak op deze manier bij andere monitoren gezien.

De hdr-weergave is indrukwekkend en als je contrast belangrijk vindt, dan raden we je deze 27 inch-monitor aan. Het is een stevige monitor in zijn kunnen, maar als je kleurweergave hoog in het vaandel hebt staan, dan is dit niet de beste keuze. De kijkhoeken zijn ook niet fantastisch, waardoor samen gamen minder aantrekkelijk is. 

Wat deze monitor een eyecatcher maakt is de ring van semitransparant plastic rondom het paneel en de voet met gekleurde lampjes die je naar wens kunt laten oplichten, wat de monitor nog meer dat gaming-dna geeft. Daarnaast heeft deze monitor twee DisplayPort 1.4-ingangen en een HDMI 2.0-poort. Je kunt een bedrade hoofdtelefoon gebruiken dankzij de 3,5mm-audiojack en andere apparatuur aansluiten via de tweepoorts-USB 3.0-hub.

Al met al zijn we onder de indruk van de mogelijkheden van dit scherm. We noemen 'm dus met zekerheid BestGetest.

De adviezen van BestGetest komen onafhankelijk tot stand in samenwerking met het testlab van Tweakers. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »

Iiyama G-Master GB2570HSU-B1

Beste prijs-kwaliteit in gamingmonitoren

€ 199,00 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (8)

€ 199,00 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (8)

Monitoren zijn de laatste jaren flink in prijs gedaald, waardoor je veel monitoren met een verversingssnelheid van 144 Hz kunt vinden én een full-hd-resolutie voor een bedrag van onder de 250 euro. Als je goed zoekt, is het zelfs mogelijk om een 240 Hz-exemplaar te vinden. Bij Iiyama G-Master GB2570HSU-B1 is de refreshrate maximaal 165 Hz. Omdat het minimum van de refreshrate 40 Hz is, is het uiteindelijke bereik van de verversingssnelheid breder dan bij veel andere monitoren in zijn prijsklasse. 

Waarom hij dan toch zo betaalbaar is? Dat is door zijn iets kleinere formaat en de full hd-resolutie, die bij deze monitor minder hoog is dan bij andere schermen die we hebben getest. Deze monitor biedt een goede balans tussen enerzijds snelheid en anderzijds een prima -maar niet uitmuntende- kleurweergave. Het contrast is wel een tegenvaller, want die is zelfs voor een ips-paneel erg laag. 

Dankzij de geïntegreerde speakers kun je  zonder oordopjes het geluid van een YouTube-video horen of de meldingstoontjes van je besturingssysteem en apps. Dankzij de in hoogte verstelbare voet kun je de monitor op de juiste kijkhoogte zetten om nekklachten te voorkomen. 

De monitor is voorzien van een USB-hub, met als kers op de taart ook nog hdr-ondersteuning. Al moeten we daarbij wel de kanttekening plaatsen dat het contrast daarbij wel wat roet in het eten gooit. Dat deed de voorganger van deze monitor beter, maar op andere gebieden heb je aan Iiyama G-Master GB2570HSU-B1 een zeer goede, goedkope monitor die waar biedt voor zijn geld.

De beste gamingmonitor

Andere gamingmonitoren die we goed vinden

Naast de gamingmonitors van Samsung en Iiyama is er een apparaat van LG en een van Gigabyte die we ook zeker kunnen aanraden. 

Gigabyte M32U

Beste in 4K

€ 839,00 bij Alternate.nl

Bekijk alle winkels (3)

€ 839,00 bij Alternate.nl

Bekijk alle winkels (3)

Gigabyte M32U heeft een resolutie van 3840 x 2160 pixels en dat is hoog, zeker vergeleken bij de andere monitoren in dit artikel. De beeldkwaliteit is zeer goed, mede dankzij de behoorlijk snelle responstijden en een goede kleurweergave, waardoor je games helemaal tot leven komen. De hdr-weergave is wat minder en het contrast had beter gekund, maar wat ons betreft wegen bij deze monitor de responstijden en de kleurweergave zwaar, want die zijn bovengemiddeld goed.

De monitor heeft een USB-C-poort en een KVM-optie, waarbij je meerdere computer kunt bedienen. Dat kan erg handig zijn, wanneer je bijvoorbeeld soms een laptop wil aansluiten aan de monitor. In tegenstelling tot de andere schermen in de test heeft de M32U HDMI2.1-poorten, waarmee het de allerbeste keus is als je een nieuwe gameconsole hebt (Xbox Series X, PS5). Op sommige andere 4K-gamemonitoren is het beeld in combinatie met de PS5 nog iets scherper in sommige spellen, maar waarschijnlijk zal je dat kleine detailverschil niet opvallen.

Daarnaast deze monitor is in hoogte verstelbaar, zodat je hem kunt gebruiken op een prettige kijkhoogte. Deze zwarte monitor met zijn stevige voet is een toekomstbestendige keuze voor wie graag in 4K gamet.

LG UltraGear 34GN850-B

Voor wie graag ultrawide wil gamen

€ 649,00 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (8)

€ 649,00 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (8)

Het is een kwestie van smaak: ultrawide gamen. Sommige mensen denken met een extra breed scherm nog meer het spel ingezogen te worden. Als je zo’n ‘brede’ gamer bent, dan is de LG UltraGear 34GN850-B zeker het overwegen waard. Deze monitor is aanzienlijk sneller dan de voorganger. Je moet hiervoor wel diep in de buidel tasten, want de UltraGear 34GN850-B is niet de meest goedkope monitor.

Wel krijg je veel monitor voor je geld, vandaar dat we hem aanraden. Hij heeft een maximale refreshrate van 160 Hz en heeft responstijden die zich laten meten met de concurrentie. De kijkhoeken zijn erg goed dankzij het ips-paneel, al lever je hierdoor wel in op het contrast. Waar een contrast tegenvalt, verwachten we ook niet te veel van de hdr-weergave en dat klopt: die steelt niet de show. Een tegenhanger is echter de kleurafstelling, want die is standaard een stuk beter dan die van menig andere monitor. 

De monitor is in hoogte verstelbaar en daarmee plaats je hem als je wil op de juiste kijkhoogte, zonder met stapels papier te hoeven komen om de monitor te verhogen. Gelukkig maar, want juist door zijn mooie ultrabrede uiterlijk is dat toch iets minder stabiel dan bij een monitor die wat minder breed op je bureau staat. 

De beste normale gamingmonitor

Onze research

Onze tests worden uitgevoerd in samenwerking met het testlab van Tweakers. In de onderstaande video legt Friso Weijers, monitor-expert bij Tweakers, uit hoe het testlab te werk gaat.

Toestemming nodig voor bekijken van YouTube

Op deze plek staat externe inhoud die van YouTube afkomstig is. Het tonen van deze inhoud kan ertoe leiden dat YouTube cookies op jouw computer of ander apparaat zet. Hiervoor moet je eerst expliciet toestemming geven.

De verschillende typen monitoren Icons/Navigation/Arrow

Het belangrijkste verschil tussen een gaming monitor en een doodgewoon exemplaar is toch wel de verversingssnelheid, in het Engels ook wel refreshrate: het aantal beelden dat per seconde kan worden weergegeven. Deze wordt uitgedrukt in Hertz. Een normaal scherm toont maximaal 60 beelden per seconde (60Hz), een gamingscherm toch wel minstens het dubbele, maar vaak nog meer. Een modale gaming monitor heeft een maximale verversingssnelheid van 144Hz tot 180Hz, de snelste exemplaren bieden zelfs 240Hz tot 360Hz.

Freesync of G-Sync

Een goede gamingmonitor beschikt bovendien over Freesync of G-Sync. Met die technieken kan het scherm zijn verversingssnelheid automatisch aanpassen op de snelheid van jouw PC. Zeker in complexe 3D-spellen kan het namelijk zijn dat je videokaart, het onderdeel in de PC dat de beelden berekent, niet 144 keer per seconde of vaker met nieuw beeld komt. Met Freesync en G-Sync blijft het beeld dan toch vloeiend.

Gamingmonitoren heb je net als 'gewone' schermen in uiteenlopende formaten en prijzen. Ook de resolutie loopt uiteen: het aantal beeldpunten of pixels in het scherm, dat samen met het schermformaat (de diagonaal, uitgedrukt in inches) bepaalt hoe scherp het beeld is. De goedkoopste gamingmonitoren hebben een resolutie van 1920x1080 pixels (Full HD) en een diagonaal van 24" tot 27". Zeker op 27" is dat een beetje grofkorrelig. WQHD of 2560x1440 pixels levert op dit formaat een scherper beeld. Er zijn ook 4K-gamingmonitoren (3840x2160) met nog scherper beeld. Die vind je in formaten van 27" en 32", maar ook in beelddiagonalen boven de 40", even groot als een kleine televisie.

Ultrawide

Wil je een extra groot scherm, dan zou je ook kunnen kijken naar een ultrawide: een scherm dat erg breed is, maar niet zo hoog als een heel grote 4K-monitor. De meeste daarvan hebben een UWQHD-resolutie (3440x1440). Een ultrawide kan voor bepaalde soorten PC-games heel fraai zijn. Speel je bijvoorbeeld een racespel, dan kun je helemaal om de auto heen kijken. Niet alle spellen geven je een even groot blikveld, dus hoe geschikt een ultrawide is, hangt af van welke spellen je speelt. Speel je vooral op een gameconsole zoals een Xbox of Playstation, dan is een ultrawide zeker niet het meest geschikt. Daarmee zie je aan de linker en rechter zijkant brede zwarte balken op een ultrawide, waardoor het extra brede scherm niet wordt benut.

Uiteraard zijn het formaat, de resolutie en de verversingssnelheid van invloed op de prijs van een gamingmonitor. Niet alle combinaties gaan samen. De snelste 4K-schermen hebben op dit moment bijvoorbeeld een refreshrate van 160Hz, terwijl Full HD-monitoren tot 360Hz gaan. Houd voor aanschaf ook rekening met de snelheid van je PC voor de spellen die je doet. Het heeft geen zin een groot, snel scherm met hoge resolutie te kopen specifiek voor gaming, als je computer het niet aankan.

 

Alle geteste modellen Icons/Navigation/Arrow

Hoe we hebben getest Icons/Navigation/Arrow

Voor het samenstellen van het testveld hebben we alle monitoren uit ons testbestand verzameld die getest zijn in de afgelopen drie jaar en voldoen aan de bovenstaande criteria. Ze moeten op het moment van schrijven bovendien bij minstens één winkel op voorraad zijn voor het gewenste bedrag. Dat levert een testveld op van 36 producten. 

We bekeken bij de 36 modellen de maximale helderheid. We meten de kleuren en grijstinten. We checken de kleurweergave en de gamma-instellingen uit de doos. Daarnaast kijken we naar de uniformiteit en de responstijden. Tot slot checken we ook de energieconsumptie. Dat neemt tijd in beslag, vandaar dat we ook wat oudere toestellen meenemen. Toch lopen deze in de praktijk hartstikke goed mee.

In de diepte

We meten helderheid, contrast en kleurweergave met behulp van een Spectracal C6-colorimeter, een X-rite i1 Photo Pro 2-spectrofotometer en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware. We testen monitoren zoals ze uit de doos komen, waarbij we de helderheid voor kleurmetingen afstellen op een waarde die de 150cd/m² zo dicht mogelijk benadert.

Eventuele sRGB- of Adobe RGB-modi meten we apart. Datzelfde doen we voor een eventuele hdr-stand. Responstijden meten we met een fotosensor en de LeCroy Waverunner 6100-oscilloscoop, waarbij we de inputlag bepalen met een Leo Bodnar-tester. Om de kijkhoeken te bepalen, meten we onder een hoek van 45 graden de resterende helderheid en de kleurverandering ten opzichte van een loodrechte meting.

Voor de uniformiteitsmeting kijken we naar de verhouding tussen de helderheid op vijftien meetpunten, gemeten op een volledig wit en zwart scherm. Ook bepalen we de relatieve kleurverschillen langs de randen ten opzichte van het midden. Tot slot meten we het energiegebruik van de monitor, zowel op de maximale helderheid als op een vaste helderheid van 150cd/m².

Over ons

Wie zijn wij Icons/Navigation/Arrow

BestGetest helpt jou om makkelijk en snel de beste elektronicaproducten te vinden. BestGetest is een nieuw initiatief van DPG Media, met 15 nieuwsmerken, ruim 140 huis-aan-huiskranten, 18 online titels, radio en 26 lifestylemagazines de meest toonaangevende en de grootste media-uitgever van Nederland.

Wij werken nauw samen met collega's van andere titels van DPG Media om jou te voorzien van koopadvies door de beste experts van Nederland. Onze adviezen over consumentenelektronica komen tot stand in samenwerking met techsite Tweakers, waar een team van 12 mensen fulltime is toegewijd aan het testen en vergelijken van producten.

Ons verdienmodel Icons/Navigation/Arrow

De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.