Overslaan en naar de inhoud gaan
Tablets-hero-2

De beste goedkope tablets van 2021

Laatst bijgewerkt 1 maand geleden

Chris Born

Chris Born

Redacteur BestGetest

De beste goedkope tablet is de Lenovo P11, die met zijn prima scherm en indrukwekkend goed geluid de show steelt tijdens onze testen. Tot die conclusie komen we na lang zwoegen en zweten in ons professionele testlab in Amsterdam. We testten daar tien tablets op verschillende aspecten, zoals de beeldkwaliteit en de accu, om voor jou de beste betaalbare tablet te vinden.

Onze favoriete goedkope tablets

Onze favoriete goedkope tablet is de Lenovo Tab P11. Deze betaalbare tablet valt op door de bijzonder goede luidsprekers, het mooie scherm en een prima camera. Dat is iets wat je niet vaak tegenkomt op een goedkope tablet en om die reden benoemen we de Lenovo Tab P11 tot BestGetest.

Een duurder, maar uitgebreidere tablet is de Samsung Galaxy Tab A7. Die is wat prijziger, maar biedt wel betere software, een stevige behuizing en een aansluiting voor bedrade hoofdtelefoons. Handig voor de kids op de achterbank!

Zijn deze tablets niet wat je zoekt? Bekijk dan onze aanraders voor de beste tablets van 2021.

BestGetest

De Lenovo Tab P11 is simpelweg een hele capabele tablet voor het geld dat het apparaat kost. Je krijgt voor iets meer dan 200 euro een 11 inch-tablet met een prima scherm en een accuduur van bijna elf uur. Ideaal voor op de bank, in bed of voor de kinderen op de achterbank van de auto. Daarnaast is de tablet ook nog eens snel opgeladen.

Ook handig: de Lenovo Tab P11 heeft ook prima luidsprekers, waardoor je stiekem geen oortjes meer nodig hebt. Wat minder fijn voor je partner misschien, maar ideaal voor de gebruiker zelf.

Wel hebben we het natuurlijk over een budgettablet, dus het scherm is niet uitmuntend, de tablet heeft niet de allerbeste processor en de software is wat verouderd. Toch vinden we die nadelen niet bepalend genoeg om de Tab P11 niet tot BestGetest uit te roepen.

Lees alles over de Lenovo Tab P11 Icons/Navigation/Arrow

Bouwkwaliteit
Van een tablet voor deze prijs wordt vaak bezuinigd op de gebruikte materialen en de Lenovo Tab P11 is geen uitzondering. De kunststof rand boven het metalen deel is wat de tablet echt onderscheidt. Deze heeft een soort soft touch-coating en dat voelt prettig aan. De knoppen voelen ook hier goed aan en zijn handig geplaatst, zodat je er makkelijk mee overweg kan.

Wel kraakt de tablet behoorlijk als we 'm ietwat buigen. We raden je zeker niet aan om per ongeluk op deze tablet te gaan zitten, maar dat spreekt (hopelijk) voor zich.

Accuduur
De accuduur is prima. Je houdt het bijna 11 uur vol op één volle lading bij constant gebruik met webbrowsen. Als je enkel video's kijkt houdt het apparaat het ruim 11 uur vol.

Ook is de Lenovo Tab P11 na 30 minuten laden alweer klaar voor bijna vier uur gebruik, zo'n 25 procent. Een volle laadbeurt duurt zo'n 2 uur en 30 minuten.

Lenovo-1

Scherm

Als je hoopte in deze prijsklasse - zoals bij smartphones - al oledschermen op tablets te vinden, hebben we slecht nieuws voor je. Op deze tablets zit een doodnormaal ips-lcd. Eerlijk is eerlijk: het beeld ziet er niet indrukwekkend uit als je een smartphone met oledscherm gewend bent. Toch zijn dit soort schermen de afgelopen jaren beter geworden. Als je de helderheid niet al te laag zet, is het best fijn kijken. Dat geldt voor beide schermen.

De Lenovo-tablet is standaard iets te koud afgesteld. Dat zien we wel vaker en heeft als reden dat wit zo een stukje 'witter' lijkt en daarmee helderder. Dat ervaren gebruikers vaak als 'mooier', hoewel de kleuren minder realistisch zijn. Je kunt in de instellingen een warmere kleurmodus selecteren, maar dat gaat iets ten koste van de maximale helderheid.

Software Tab P11

Software en gebruik

Lenovo heeft zijn best gedaan om een eigen saus over Android 10 te gieten en daar handige dingen mee toe te voegen. Dat zorgt voor een behoorlijk volle en soms onoverzichtelijke Android-ervaring. Tegelijkertijd kunnen de aanpassingen soms best handig zijn.

Zo is er een werkmodus. Daarbij wordt de navigatiebalk linksonder weergegeven en staan de geopende apps, net als bij Windows, onderaan in een soort taakbalk. Dat kan handig zijn als je een muis en toetsenbord aansluit, hoewel het ook dan nog steeds niet zo soepeltjes of lekker werkt als Windows.

Je kunt overigens een losse toetsenbordstandaard en stylus kopen van Lenovo zelf. De Tab P11 Keyboard Cover en Precision Pen 2 kosten op het moment van schrijven respectievelijk 100 euro en 60 euro.

Alternatieve keuze

De Galaxy Tab A7 is onze keuze voor een goedkopere tablet die je bijvoorbeeld gerust aan je kinderen kan geven voor wat afleiding. Het scherm is niet de beste, maar wel voldoende en de software werkt lekker snel. Ook kun je het apparaat met 4G kopen, wat het een interessant toestel maakt voor op vakantie. 

De accu gaat met zo'n negen uur best lang mee, maar laadt helaas wel langzaam op. Toch vinden we de prijs van de Tab A7 laag genoeg om dat nadeel door de vingers te zien. Vandaar dat we het apparaat uitroepen tot Beste Alternatief.

Lees hier alles over de Galaxy Tab A7 Icons/Navigation/Arrow

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit is beter dan de Lenovo Tab P11, maar wel ietwat gewoontjes.  De Tab A7 is een Samsung-tablet zoals we die al vaak gezien hebben. Hij heeft dezelfde metalen behuizing en voelt dan ook hetzelfde aan. Dat is niet per se negatief, want er is wel degelijk over nagedacht. De knoppen klikken lekker, de afgeronde hoeken liggen prettig in de hand en de vormgeving is strak. Ook buigt deze tablet wel mee, maar bang voor schade zijn we niet. Gewoon een solide gebouwde tablet die erg geschikt is voor kinderhandjes.

Accuduur

De accuduur van de Tab A7 valt wat tegen. Als je enkel op 't web aan 't browsen bent, houd je het met een volle lading zo'n acht uur en zestien minuten vol. Ook is de accu slechts 13% vol na 30 minuten. Een volle lading duurt zo'n vijf uur en acht minuten. Dat is simpelweg best een tegenvaller. Het is dus slim om altijd een lader bij je te hebben op lange ritten.

Scherm

Het scherm van de Tab A7 is hartstikke prima, maar niet geweldig. Zo is de helderheid erg laag en het contrast wat uit balans, maar prima genoeg om je kinderen of jezelf van entertainment te voorzien.

Software en gebruik

De Android-skin van Samsung komt net even wat volwassener over. Het is alvast prettig dat de animaties een stuk sneller zijn, maar ook deze tablet draait nog op Android 10. De meest recente beveiligingspatch op het moment van schrijven dateert van 1 maart 2021

Samsungs Android-skin is goed afgewerkt en als je het fijn vindt om in een ecosysteem te verkeren, is deze tablet interessanter dan de Lenovo Tab P11. De diverse Samsung-apps werken prima samen, zolang je een Samsung-account hebt aangemaakt natuurlijk. Je kunt bij deze tablet de meeste apps gelukkig wel verwijderen, dus dat is prettig als je het liefst je eigen apps wil gebruiken en niet de apps die Samsung voor je uitkiest.

 

Samsung Tab-achterkant

Andere tablets die we ook goed vinden

Naast de Lenovo en de Samsung zijn er nog wat andere budget-tablets die we goed vinden

Samsung Galaxy Tab S6 Lite WiFi Icons/Navigation/Arrow

Onze research

Voor wie zijn deze keuzes geschikt Icons/Navigation/Arrow

Waar vroeger de tablet echt als 'grotere smartphone' in de markt werd gezet, heeft het apparaat tegenwoordig meer een eigen niché. Zo werken sommige mensen eigenlijk niet meer met een laptop, maar met een krachtige tablet. Daarnaast is het een veelzijdig media-apparaat, waarmee je op (zaken)reis toch kan genieten van films en series. Met de tablets in deze lijst kom je zeker een eind, maar bedenk vooral ook waar jij op zoek naar bent.

We hebben in dit artikel de beste budget-tablets getest die bedoeld zijn voor de 'normale' gebruiker, en zelfs kinderen die misschien wat minder voorzichtig omgaan met jouw dure tech. Ben je meer op zoek naar een tablet voor 'normaal' gebruik, neem dan een kijkje in onze test voor budgettablets.

Andere geteste tablets Icons/Navigation/Arrow

Apple iPad Pro
Het erg dure broertje van de iPad Air. Een topkeuze door het prachtige scherm en de krachtige hardware, maar vanzelfsprekend erg duur.

Apple iPad Air
Een dure, maar ontzettend degelijke tablet. Past niet goed bij de budget-tabletten, maar raden we zeker aan in het hogere segment.

Apple iPad 2020
Een prima keuze als je wat meer op de portemonnee let, maar wij zouden toch doorsparen voor de iPad Air.

Samsung Galaxy Tab S7
Onze favoriete Android-tablet voor mensen met een grotere portemonnee.

Matepad Pro
Een prima tablet, maar door het ontbreken van Google-diensten vinden we het geen aanrader.

Samsung Galaxy Tab A7
Een van onze favoriete budgetkeuzes!

Lenovo Tab P11
Onze favoriete budgettablet.

Lenovo Tab M10
Een prima tablet, maar voelt wel erg goedkoop aan.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Prima Android-tablet van de vorige generatie. Wij zouden een paar tientjes doorsparen.

Hoe we hebben getest Icons/Navigation/Arrow

Zoals gewoonlijk hebben we alle geteste tablets door ons testlab uitvoerig laten testen. We kijken bij het scherm naar helderheid, kleurweergave, contrast en grijswaarden en nemen ook de accuduur onder de loep. Ook checken we de snelheid van de processor door middel van vele tests. 

Daarnaast heeft een tablet ook een subjectief aspect. Zo moet het apparaat lekker vlot werken en goed aanvoelen qua design en bouwkwaliteit. Daarom heeft een expert van techsite Tweakers het product ook onder de loep genomen. Op basis van die testresultaten maken wij onze gidsen

Over ons

Icons/Navigation/Arrow

Wie zijn wij

BestGetest helpt jou om makkelijk en snel de beste elektronicaproducten te vinden. BestGetest is een nieuw initiatief van DPG Media, met 15 nieuwsmerken, ruim 140 huis-aan-huiskranten, 18 online titels, radio en 26 lifestylemagazines de meest toonaangevende en de grootste media-uitgever van Nederland.

Wij werken nauw samen met collega's van andere titels van DPG Media om jou te voorzien van koopadvies door de beste experts van Nederland. Onze adviezen over consumentenelektronica komen tot stand in samenwerking met techsite Tweakers, waar een team van 12 mensen fulltime is toegewijd aan het testen en vergelijken van producten.

Momenteel heeft BestGetest koopgidsen voor noise-cancelling koptelefoons, draadloze oortjes en televisies. We zijn hard bezig met het uitbreiden van onze koopadviezen!

Ons verdienmodel Icons/Navigation/Arrow

De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.