Overslaan en naar de inhoud gaan
Bestgetest-laptop-tot-500eu

De beste laptops tot 500 euro van 2021

Het schoolseizoen is begonnen en wat ons betreft is de Acer Swift 3 SF314-57-309E de beste keuze voor een budgetlaptop in 2021. Tot die conclusie komen we na het testen van zeven laptops in deze categorie in ons professionele testlab in Amsterdam. Meer lezen over onze keuzes? Dit zijn de beste laptops tot 500 euro van 2021.

Vergelijk alle laptops tot 500 euro

Predicaat
Predicaat
Predicaat
Productnaam
Acer Swift 3 SF314-57-309E
Productnaam
HP 14s-dq2500nd
Productnaam
HP 15s-eq2720nd
Bottomline
De beste laptop voor 500 euro
Bottomline
Betere hardware, minder design
Bottomline
Aantrekkelijke hardware, slecht scherm
Paneeltype
Paneeltype
IPS
Paneeltype
IPS
Paneeltype
TN
Voordelen
Voordelen
 • Uitmuntende bouwkwaliteit
 • Prima scherm
 • Accuduur
Voordelen
 • Snelle hardware
 • Prima scherm
 • Ruim werkgeheugen
Voordelen
 • Prima hardware
 • Sterke processor
Nadelen
Nadelen
 • Hardware loopt wat achter
Nadelen
 • Design kon beter
 • Niet echt stevig
Nadelen
 • Scherm valt echt tegen
 • Slecht verkrijgbaar
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Processor
Processor
Processor
Processor
Werkgeheugen
Werkgeheugen
Werkgeheugen
Werkgeheugen
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Actuele prijs Niet leverbaar Niet leverbaar Niet leverbaar

Ben je op zoek naar een andere laptop? Kijk dan naar onze koopadviezen voor de beste laptop tot 800 euro, de beste MacBooks en de beste Chromebooks.

De Acer Swift 3 SF314-57-309E werd door 34 gebruikers beoordeeld met een gemiddelde van 9 sterren.

De Acer Swift is een erg degelijke 14 inch-laptop voor dit prijssegment. Het opvallende is dat je dat ook meteen ziet. Het uiterlijk is smaakvol en vooral erg stevig. De behuizing is grotendeels van metaal gemaakt, alleen de onderkant en de rand om het scherm zijn van kunststof gemaakt. Daar zit ook een vingerafdrukscanner in en weegt de budgetlaptop ook minder dan de concurrentie: zo'n 1380 gram. Ook is het 1080p-scherm hartstikke prima. Tot slot gaat de laptop ook nog ruim 10 uur mee op één acculading. Dat is best wel indrukwekkend.

De Acer heeft een i3-processor aan boord en 4GB aan werkgeheugen. Dat is wat karig - kijk vooral naar ons alternatief - maar voor ons geen reden om het toestel te afkeuren als BestGetest.

Lees hier alles over de Acer Swift Icons/Navigation/Arrow

Acer Swift 3 SF314-57-309E is in onze ogen het schoolvoorbeeld van de laptop die je meeneemt als je weer terug naar school moet. Maar het is ook de laptop die je ideale partner in crime is als het gaat om werken of privégebruik. Deze laptop presteert iets minder goed dan de concurrentie, maar dat klinkt serieuzer dan het in werkelijkheid is. 

Het betekent in dit geval dat de werkgeheugen, het stukje technologie dat ervoor zorgt dat informatie tijdelijk wordt opgeslagen, iets minder hoog is dan gewenst. Met 4GB zal je vooral wanneer je verschillende programma’s tegelijk hebt openstaan merken dat de laptop er iets langer over doet om te wisselen van programma. Het werkgeheugen is helaas ook niet uit te breiden. Een minpuntje, maar wees gerust: voor veel gebruikers die niet al te hoge eisen stellen is dit voldoende. 

Sowieso is dat werkgeheugen eigenlijk een van de weinige nadelen van deze bijzondere laptop. We zetten dit uiteen aan de hand van verschillende aspecten van de laptop: de behuizing, de kracht, de accu, het scherm en het scherm.

Behuizing

Veel laptops in dit segment voelen wat plastic aan, maar dat geldt niet voor Acer Swift 3. Met zijn metalen behuizing komt hij goed beslagen ten ijs. Alleen de onderkant en de rand rondom het scherm zijn van kunststof gemaakt. Hij heeft vrij smalle schermranden en de behuizing is wat dunner, waardoor het een handzame laptop blijft. Hij is ook nog eens vrij licht: met zijn 1190 gram is hij geen zware last. Al met al voelt deze laptop luxe aan, zeker niet als een budget-exemplaar.

Kracht

De processor van de Acer Swift 3 is een Intel Core-i3-1005G1, wat betekent dat hij niet helemaal het nieuwste van het nieuwste heeft. Dat is te merken, want het zorgt ervoor dat deze laptop niet de allersnelste is. Je merkt dat in principe niet bij tekstverwerken, maar wel als je er ook nog een video naast wil kijken en de laptop dan wat overvraagt.

Acer Swift

Accu

Je kunt de 50Wh-accu opladen via de USB-C-aansluiting, waardoor je diverse kabels kunt gebruiken om het apparaat op te laden en je dus niet afhankelijk bent van een laptop-specifieke kabel. De accu gaat wel 10 uur en 11 minuten mee, wat, zoals eerder gesteld, een vrij indrukwekkende duur is. Veel andere laptops zitten meer rond de 8 uur.

Scherm

Er zijn veel budgetlaptops met schermen van 11 inch, maar de meest gangbare grootte is tegenwoordig 14 of 15 inch. 14 inch is ongeveer net zo groot als A4’tje. Hierdoor passen deze laptops ook makkelijk in een tas, want tegen meer inches zijn de meeste laptopvakken in tassen niet opgewassen. Het scherm van Acer Swift 3 is een gangbaar exemplaar van 1920 x 1080 pixels. Het scherm is mat, wat een groot voordeel is als je in een heel lichte ruimte werkt: hij zal namelijk minder spiegelen en ook in de zon staat hij beter zijn mannetje dan een glanzend scherm. Bovendien heeft het scherm een goede helderheid, die je kunt opschroeven als je bijvoorbeeld buiten in de zon zit.

Overige bijzonderheden

De Acer is voorzien van toetsenbordverlichting en een vingerafdrukscanner, waardoor je hem altijd snel kunt ontgrendelen en er bovendien geen wachtwoord nodig is. De laptop heeft daarnaast veel aansluitingen. Via de twee USB-A-aansluitingen en de USB-C-aansluiting kun je hem makkelijk gebruiken om iets op te laden, zoals je smartphone. Een televisiescherm of monitor aansluiten kan ook, dankzij de HDMI 2.0-aansluiting. 

 

De HP 14s-dq2500nd werd door 12 gebruikers beoordeeld met een gemiddelde van 5 sterren.

Deze budgetlaptop van HP moet je niet kopen als je de show wil stelen qua looks, maar wel met vaart al je computerwerk wil volbrengen. De i3-processor van de laatste generatie is vlotter dan zijn voorganger die in de Acer van hierboven zit en bovendien is er twee keer zo veel geheugen aanwezig.

Dat kan ook nog eens eenvoudig uitgebreid worden en dat maakt de laptop toekomstbestendiger. Aan de andere kant heb je bij de HP wel te maken met een goedkoper aanvoelend chassis en je mist functionaliteit zoals toetsenbordverlichting en een vingerafdrukscanner. Voor vijfhonderd euro is het op dit moment dus nog een kwestie van kiezen. Past deze laptop meer bij jouw werkzaamheden? Dan vinden we het zeker een aanrader.

Lees hier alles over de HP 14s-dq2500nd Icons/Navigation/Arrow

Deze HP onderscheidt zich van onze BestGetest-keuze door meer te focussen op de hardware in plaats van de kwalitatieve behuizing, design en de langere accuduur.

Behuizing

We vallen meteen met de deur in huis: deze HP is een stuk minder mooi dan de Acer die we hierboven tot BestGetest uitroepen. Bij de Acer zou je je kunnen vergissen dat je een veel duurdere laptop in handen hebt. Bij de HP is dat zeker niet zo. Hij is voorzien van een Core i3-processor van de Tiger Lake-generatie. Verder is er 8GB ram aanwezig en dat zou je eventueel nog kunnen uitbreiden, want er is een leeg SO-DIMM-slot. 

De behuizing van deze laptop is volledig van kunststof gemaakt en dat materiaal geeft geen 'premium' indruk. Je kunt de behuizing tussen touchpad en spatiebalk bijvoorbeeld makkelijk een stukje indrukken en ook als de laptop is dichtgeklapt, kun je de achterkant van het scherm onder druk in laten veren. Dat is allemaal geen ramp en als je netjes met de je laptop omgaat zal hij ongetwijfeld net zo lang mee gaan als de Acer, maar wat mist bij de HP is het 'gevoel' van een luxere laptop.

Kracht

De behuizing valt dus wat tegen, maar de HP compenseert dat met power. Hij is voorzien van een Core i3-processor van de Tiger Lake-generatie. Verder is er 8GB ram aanwezig en dat zou je eventueel nog kunnen uitbreiden. Ook in onze 'benchmarks' - tests waarbij de power opmeten en vergelijken - komt de HP als algemene winnaar uit de test.

Accu

De power gaat wel ten koste van de accuduur, want die hield het in onze tests zo'n 8.5 uur uit op een volle lading. Dat is voldoende voor een schooldag, maar in vergelijking met onze winnaar wel 1.5 uur minder power.

Scherm

Het scherm is - net als de Acer hierboven - een 14 inch ips-paneel. We hebben er niet veel op aan te merken, behalve dat je moet weten dat je een laptop van 500 euro koopt. Topresultaten mag je dus niet verwachten.

Overige bijzonderheden

De hardware is juist het aspect dat de HP 14s interessant maakt. De i3-processor van de laatste generatie is vlotter dan zijn voorganger die in de Acer zetelt en bovendien heeft de HP twee keer zoveel werkgeheugen. Dat kan ook nog eens eenvoudig worden uitgebreid en dat maakt de laptop toekomstbestendiger. Aan de andere kant heb je bij de HP wel te maken met een goedkoper aanvoelend chassis en je mist functionaliteit zoals toetsenbordverlichting en een vingerafdrukscanner. Als je 500 euro hebt te besteden, is het op dit moment dus nog een kwestie van kiezen.

laptop-2

Onze research

Voor wie zijn deze keuzes geschikt Icons/Navigation/Arrow

De categorie laptops tot vijfhonderd euro is altijd een lastige, we vinden namelijk dat een laptop op zijn minst een ips-scherm met full hd-resolutie moet hebben, voorzien moet zijn van een Core i3- of recente Ryzen 3-processor en liefst ook een stevige behuizing heeft. Al die eigenschappen combineren is voor dit geld erg lastig, maar we hebben twee keuzes kunnen maken. Wel moet je goed bedenken dat dit unieke laptops zijn waarvan er niet veel gemaakt worden. Het kan dus zijn dat ze snel uitverkopen.

Andere geteste laptops Icons/Navigation/Arrow

Hoe we hebben getest Icons/Navigation/Arrow

We testen laptops op verschillende punten en daar gaat veel tijd in zitten. Zo testen we de snelheid met specifieke meetsoftware om te kijken hoe snel de processor, ssd en werkgeheugen echt zijn, zonder daarbij te kijken wat de fabrikant erover zegt. Daarnaast checken we natuurlijk het beeldscherm. Dit doen we met gespecialiseerde apparaten die de grijswaarden, kleurechtheid, helderheid en nog veel meer checken. Zo komen wij erachter of een beeldscherm echt goed is.

De accuduur testen we ook uitvoerig door verschillende tests, waaronder een browsertest en een videotest. We zitten ook vrij hardhandig aan het toestel om de bouwkwaliteit te checken. Tot slot checken we de aansluitingen, het touchpad en het toetsenboord om de algemene kwaliteit te toetsen.

Over ons

Ons verdienmodel Icons/Navigation/Arrow

De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.

Wie zijn wij Icons/Navigation/Arrow

BestGetest helpt jou om makkelijk en snel de beste elektronicaproducten te vinden. BestGetest is een nieuw initiatief van DPG Media, met 15 nieuwsmerken, ruim 140 huis-aan-huiskranten, 18 online titels, radio en 26 lifestylemagazines de meest toonaangevende en de grootste media-uitgever van Nederland.

Wij werken nauw samen met collega's van andere titels van DPG Media om jou te voorzien van koopadvies door de beste experts van Nederland. Onze adviezen over consumentenelektronica komen tot stand in samenwerking met techsite Tweakers, waar een team van 12 mensen fulltime is toegewijd aan het testen en vergelijken van producten.

Momenteel heeft BestGetest koopgidsen voor noise-cancelling koptelefoons, draadloze oortjes en televisies. We zijn hard bezig met het uitbreiden van onze koopadviezen!