Overslaan en naar de inhoud gaan

De beste laptops tot 800 euro van 2022

Voor de serieuze computerheld

Laptops tot 800 euro
Midrange laptop

Onze favoriete laptop tot 800 euro is de Lenovo IdeaPad 5 Pro. Dat concluderen we na wekenlang testen in ons professionele testlab in Amsterdam. We bekeken zo'n tien nieuwe laptops die ideaal zijn voor school of thuiswerken. Dit zijn apparaten met aardig wat power. Vereist jouw opleiding of werk niet zulke specificaties? Bekijk dan ook onze gids voor de beste laptops tot 500 euro.

Laatst bijgewerkt 1 maand geleden

Let op: De doorloop van modellen in de laptopmarkt gaat momenteel in hoog tempo. Daardoor kan het voorkomen dat enkele modellen in deze gids niet beschikbaar zijn op het moment dat je dit leest. We werken deze gids dan ook regelmatig bij.

Vergelijk alle laptops tot 800 euro

Productnaam
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L70077MH)
Productnaam
Acer Swift 3 (SF314-43-R2LX)
Productnaam
ASUS Vivobook 15 OLED K513EA-L11993W
Bottomline
De beste laptop voor maximaal 800 euro
Bottomline
Veel vlotter dan zijn concurrenten
Bottomline
Prachtig oled-scherm
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Actuele prijs

€ 829,00 bij Paradigit

Bekijk alle winkels (2)

Momenteel niet leverbaar

€ 699,00 bij Coolblue.nl

Voordelen
Voordelen
 • Vlotte processor
 • Hoge schermresolutie
 • 16GB geheugen en 512GB SSD
 • Camera met gezichtsherkenning
Voordelen
 • Snelle hardware
 • Laag gewicht
 • Mat Full HD-scherm
 • Goede accuduur
Voordelen
 • Prachtig oledscherm
 • 16GB werkgeheugen
 • 512GB SSD
Nadelen
Nadelen
 • Verouderde HDMI 1.4-aansluiting
Nadelen
 • Behuizing kan steviger
 • Niet de beste beeldkwaliteit
Nadelen
 • Behuizing kan steviger
 • Niet de snelste processor
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Processor
Processor
Processor
Processor
Werkgeheugen
Werkgeheugen
Werkgeheugen
Werkgeheugen
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Paneeltype
Paneeltype
Paneeltype
IPS
Paneeltype
Oled
Accuduur
Accuduur
11 uur
Accuduur
10,5 uur
Accuduur
6,5 uur

Ben je op zoek naar een andere laptop? Kijk dan naar onze koopadviezen voor de beste laptop tot 500 euro, de beste MacBooks en de beste Chromebooks.

Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L70077MH)

De beste laptop voor maximaal 800 euro

€ 829,00 bij Paradigit

Bekijk alle winkels (2)

€ 829,00 bij Paradigit

Bekijk alle winkels (2)

De IdeaPad 5 is wat ons betreft in deze prijsklasse de beste keuze, omdat hij van alle markten thuis is. Dat komt onder meer door de goede processor. De Ryzen 5 5600U-processor met zes cores is bijna de snelste in deze prijsklasse. Deze laptop heeft een bovengemiddeld goed scherm met een hogere resolutie dan een full hd-paneel (2240 x 1400). Het is geen oled, maar wel het beste lcd-scherm dat we in deze prijsklasse kennen. 

De behuizing van de IdeaPad 5 Pro is helemaal van aluminium en dat geeft de laptop een professionele uitstraling. Bovendien gaat hij ook met gemak een werkdag mee, want de accuduur is elf uur en dat is netjes. Je kunt deze laptop dankzij de camera met gezichtsherkenning gemakkelijk ontgrendelen en dankzij een speciale sensor gaat de laptop zelf uit standby wanneer je ervoor gaat zitten. Je kunt dan zonder zelf iets te doen meteen aan de slag. Wel is deze laptop met 1450 gram niet de lichtste, al is hij zeker niet de zwaarste in de categorie.

Het geluid van deze laptop is goed, al was het geluid waarschijnlijk helderder geweest als de luidsprekers niet aan de onderkant zaten, maar aan weerszijden van het toetsenbord. Het toetsenbord zelf is erg fijn om op te typen en biedt achtergrondverlichting voor wanneer het schemert of donker wordt. Deze is zelfs te dimmen, mocht je er geen hele lichtbak van willen maken.

Lees hier alles over de Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L70077MH) Icons/Navigation/Arrow

Qua aansluitingen heeft deze laptop slechts een HDMI 1.4-aansluiting, wat spijtig is. Een modernere HDMI-poort had beter geweest, want dan kon je een 4K-scherm op 60Hz aansluiten, Nu is dat niet mogelijk. Wel zijn er twee USB-C-poorten en twee USB-A-poorten aanwezig, zodat je volop apparatuur kunt aansluiten op je laptop. Er is zelfs een fullsize-SD-kaartlezer aanwezig.

Kortom, het is een heel volledige laptop die hier en daar een paar minpunten heeft, maar uiteindelijk uitkomt op een zeer allround exemplaar dat zich stiekem voorzichtig aan laat meten met laptops in een duurder segment.

De adviezen van BestGetest komen onafhankelijk tot stand in samenwerking met het testlab van Tweakers. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »

Acer Swift 3 (SF314-43-R2LX)

Veel vlotter dan de concurrenten

Momenteel niet leverbaar

Momenteel niet leverbaar

In de prijsklasse tot achthonderd euro hebben de meeste laptops vier of zes processorcores, maar deze Acer heeft er acht. Daarmee is de laptop vlotter dan veel concurrenten. Het werkgeheugen van 16GB en de 512GB grote ssd maken het beeld compleet dat deze laptop goede specificaties voor zijn geld biedt. 

Het is bovendien een erg lichte laptop (1,2kg) en dat is meteen ook - letterlijk - zijn zwakke punt. De behuizing is deels van kunststof gemaakt en is daardoor licht, maar kan ook een beetje meegeven onder die druk. Dat zie je bijvoorbeeld als je hard op het toetsenbord of de touchpad drukt. 

De goede specificaties lijken Acer ook genoopt te hebben tot bezuinigen op de beeldkwaliteit. In de basis is het een prima scherm, met een Full HD-resolutie van 1920x1080 pixels. Het is bovendien voorzien van een matte coating, dat reflecties minimaliseert. De maximale helderheid valt echter tegen en ook kan het scherm niet het volledige kleurenspectrum van de sRGB-standaard weergeven. De meeste goedkopere laptops kunnen dat ook niet, maar in deze prijscategorie zijn er steeds meer laptops die dat wel kunnen.

Lees hier alles over de Acer Swift 3 Icons/Navigation/Arrow

Verder is de Swift 3 voorzien van bijna alles wat je in deze prijsklasse mag verwachten. De gebruikelijke USB-aansluitingen zitten erop, inclusief een multifunctionele USB-C-aansluiting en HDMI 2.0. Het toetsenbord is van verlichting voorzien en inloggen gaat snel, dankzij de vingerafdrukscanner. Het enige dat je zou kunnen missen is een kaartlezer. 

De Swift 3 is, kortom, een bijzonder vlotte laptop in deze prijsklasse. Zijn lage gewicht in combinatie met de accuduur van ruim tien uur tijdens webbrowsen, maakt het een goede reisgenoot, die dankzij de aanwezige aansluitingen ook prima op een bureau tot zijn recht komt. 

Andere laptops tot 800 euro die we goed vinden

ASUS Vivobook 15 OLED K513EA-L11993W

Prachtig oled-scherm

€ 699,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (1)

€ 699,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (1)

Deze Vivobook is een heel goede keuze voor mensen die bijvoorbeeld graag Netflix streamen op hun laptop, of die hem gebruiken voor Photoshop. Dat komt omdat ASUS Vivobook 15 is voorzien van een oledscherm en dat komt nauwelijks voor in dit prijssegment. De helderheid van het scherm is piekfijn in orde en we denken dat deze laptop in deze prijsklasse de beste keuze is voor mensen die bijvoorbeeld visueel werk doen of om andere redenen veel belang hechten aan een goed scherm.

De keuze voor een duur scherm in deze prijsklasse betekent  echter wel dat je moet inleveren op een paar andere zaken, zoals de behuizing. Die is niet zo stevig. Ook is de processor niet de snelste en wat verouderd, waardoor de laptop qua prestaties wat te wensen overlaat. Zaken waar je totaal geen zorgen om hebt, dat is de opslag. Met een 512GB grote ssd en 16GB geheugen is deze laptop ruim bemeten in werkgeheugen en opslag. Ook iets wat je niet vaak ziet in dit prijssegment.

Lenovo-zijkant

Onze research

Onze tests worden uitgevoerd in samenwerking met het testlab van Tweakers. In de onderstaande video legt Jelle Stuip, laptop-expert bij Tweakers, uit hoe het testlab te werk gaat.

Toestemming nodig voor bekijken van YouTube

Op deze plek staat externe inhoud die van YouTube afkomstig is. Het tonen van deze inhoud kan ertoe leiden dat YouTube cookies op jouw computer of ander apparaat zet. Hiervoor moet je eerst expliciet toestemming geven.

Voor wie zijn deze keuzes geschikt Icons/Navigation/Arrow

Voor 500 euro kun je op dit moment een goede laptop kopen, maar om in sommige wensen te voorzien, zul je toch echt meer geld moeten uitgeven. Wil je bijvoorbeeld een beeldscherm dat de volledige sRGB-kleurruimte weergeeft omdat je een grafische opleiding volgt, of een laptop die meer dan vier processorcores heeft om alle Adobe-programma's te kunnen draaien, dan zul je er een financieel schepje bovenop moeten doen. Met een euro of 700 zit je goed en met bovenstaande laptops al helemaal.

Andere geteste laptops Icons/Navigation/Arrow

Hoe we hebben getest Icons/Navigation/Arrow

We testen laptops op verschillende punten en daar gaat veel tijd in zitten. Zo testen we de snelheid met specifieke meetsoftware om te kijken hoe snel de processor, ssd en werkgeheugen echt zijn, zonder daarbij te kijken wat de fabrikant erover zegt. Daarnaast checken we natuurlijk het beeldscherm. Dit doen we met gespecialiseerde apparaten die de grijswaarden, kleurechtheid, helderheid en nog veel meer checken. Zo komen wij erachter of een beeldscherm echt goed is.

De accuduur testen we ook uitvoerig door verschillende tests, waaronder een browsertest en een videotest. We zitten ook vrij hardhandig aan het toestel om de bouwkwaliteit te checken. Tot slot checken we de aansluitingen, het touchpad en het toetsenboord om de algemene kwaliteit te toetsen.

Over ons

Ons verdienmodel Icons/Navigation/Arrow

De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.

Wie zijn wij Icons/Navigation/Arrow

BestGetest helpt jou om makkelijk en snel de beste elektronicaproducten te vinden. BestGetest is een nieuw initiatief van DPG Media, met 15 nieuwsmerken, ruim 140 huis-aan-huiskranten, 18 online titels, radio en 26 lifestylemagazines de meest toonaangevende en de grootste media-uitgever van Nederland.

Wij werken nauw samen met collega's van andere titels van DPG Media om jou te voorzien van koopadvies door de beste experts van Nederland. Onze adviezen over consumentenelektronica komen tot stand in samenwerking met techsite Tweakers, waar een team van 12 mensen fulltime is toegewijd aan het testen en vergelijken van producten.

Momenteel heeft BestGetest koopgidsen voor noise-cancelling koptelefoons, draadloze oortjes en televisies. We zijn hard bezig met het uitbreiden van onze koopadviezen!