Overslaan en naar de inhoud gaan
Macbook-front

De beste MacBook van 2021

De MacBook M1 Air is wat ons betreft de beste MacBook van 2021. Tot die conclusie komen we na wekenlang testen in ons professionele testlab in Amsterdam. De MacBooks van Apple blijven ongekend populair en we zien - vooral dit jaar - waarom. Er is de afgelopen tijd behoorlijk veel veranderd bij Apple, wat alles te maken heeft met het feit dat de fabrikant zijn eigen processors is gaan maken. Is dat het waard? Wij zochten het uit.

Vergelijk onze keuzes hier

Predicaat
Predicaat
Predicaat
Productnaam
Apple MacBook Air 2020 Space Grey
Productnaam
Apple MacBook Pro 2020 13"
Productnaam
Apple MacBook Pro 2019 13.3
Bottomline
De beste MacBook voor studenten
Bottomline
Betere specs voor meer geld
Bottomline
Schiet toch tekort
Paneeltype
Paneeltype
IPS
Paneeltype
IPS
Paneeltype
IPS
Voordelen
Voordelen
 • Geweldig scherm
 • Prima accu
 • Lekker licht
Voordelen
 • Prachtig scherm
 • Lange accuduur
 • M1-chip is super
Voordelen
 • Prachtig scherm
 • Fantastisch design
Nadelen
Nadelen
 • Hardware is niet superkrachtig
 • Duur
Nadelen
 • Duur
 • Hardware schiet soms tekort
Nadelen
 • De M1-chip ontbreekt, wat goed te merken is
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Processor
Processor
Processor
Processor
Werkgeheugen
Werkgeheugen
Werkgeheugen
Werkgeheugen
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Actuele prijs

€ 975,00 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (4)

€ 1.229,00 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (3)

Niet leverbaar

Ben je op zoek naar een andere laptop? Kijk dan naar onze koopadviezen voor de beste laptop tot 800 euro, de beste ChromeBooks en de beste laptops tot 500 euro.

De Apple MacBook Air 2020 M1 werd door 56 gebruikers beoordeeld met een gemiddelde van 5 sterren.

De goedkoopste M1-MacBook raden we aan voor gebruikers die graag een MacBook willen, maar geen al te hoge eisen aan de hardware stellen. Het apparaat heeft slechts 8GB geheugen en een vrij kleine SSD van 256GB, maar dat zal voor de meeste mensen geen groot probleem zijn. Het scherm is - zoals we gewend zijn - fantastisch en besturingssysteem MacOS werkt ook precies zoals we willen. De accuduur is verrassend lang. Op een volle lading kun je 14 uur webbrowsen.

Deze uitvoering is flink in prijs gedaald ten opzichte van Apples adviesprijs van 1130 euro en is naast spacegray ook verkrijgbaar in zilver en goudkleurig.

Mocht jij hogere eisen hebben wat betreft de hardware van de laptop? Kijk dan vooral naar de Pro die hier beneden staat.

De Apple MacBook Pro 2020 M1 werd door 56 gebruikers beoordeeld met een gemiddelde van 5 sterren.

We benoemen in dit artikel twee beste MacBooks in plaats van de PrijsTip die je normaal van ons gewend bent. Dat komt omdat deze twee laptops allebei een aparte doelgroep dienen. Waar de vorige MacBook Air vooral is voor mensen die weinig eisen hebben, is deze Pro eentje die een veeleisendere doelgroep dient. 

Dat merk je aan de langere accuduur (19 uur browsen!), het betere scherm en de actieve koeling. Ook kun je ervoor kiezen om een MacBook met meer werkgeheugen en opslag te kopen, maar die zijn weer net iets duurder.

De power is in orde door de gloednieuwe M1-chip die de fabrikant gebruikt en het besturingssysteem werkt geweldig. Met deze laptop zit je echt nog jaren goed.

Macbook

Onze research

Voor wie zijn deze keuzes geschikt Icons/Navigation/Arrow

Stel, je wil graag een laptop hebben die macOS draait of volgt een opleiding die dat verplicht, dan kom je uit bij een laptop van Apple. Er is de afgelopen tijd behoorlijk veel veranderd bij Apple, wat alles te maken heeft met het feit dat de fabrikant zijn eigen processors is gaan maken. 

Apple introduceerde eind 2020 zijn eerste eigen 'laptop-processor', de Apple M1, na jarenlang processors bij Intel te hebben ingekocht. 'Laptop-processor' staat tussen aanhalingstekens, want inmiddels zit de chip, die debuteerde in de Mac Mini, MacBook Air en MacBook Pro 13, ook in de iMac en de iPad. Het is dus een veelzijdige processor, die in tablets, laptops en desktops wordt toegepast. Hij is bovendien snel; de acht cores zetten indrukwekkende prestaties neer in onze review van eind 2020, zeker als je bedenkt dat de chip niet actief gekoeld wordt in de MacBook Air en de ventilator van de MacBook Pro ook nauwelijks aanspringt. De cpu is dus ook nog eens zuinig. Dat zie je terug in de accuduur van de MacBook Pro, die tijdens webbrowsen uitkomt op een uur of zeventien.

Andere geteste laptops Icons/Navigation/Arrow

Hoe we hebben getest Icons/Navigation/Arrow

We testen laptops op verschillende punten en daar gaat veel tijd in zitten. Zo testen we de snelheid met specifieke meetsoftware om te kijken hoe snel de processor, ssd en werkgeheugen echt zijn, zonder daarbij te kijken wat de fabrikant erover zegt. Daarnaast checken we natuurlijk het beeldscherm. Dit doen we met gespecialiseerde apparaten die de grijswaarden, kleurechtheid, helderheid en nog veel meer checken. Zo komen wij erachter of een beeldscherm echt goed is.

De accuduur testen we ook uitvoerig door verschillende tests, waaronder een browsertest en een videotest. We zitten ook vrij hardhandig aan het toestel om de bouwkwaliteit te checken. Tot slot checken we de aansluitingen, het touchpad en het toetsenboord om de algemene kwaliteit te toetsen.

Over ons

Ons verdienmodel Icons/Navigation/Arrow

De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.

Wie zijn wij Icons/Navigation/Arrow

BestGetest helpt jou om makkelijk en snel de beste elektronicaproducten te vinden. BestGetest is een nieuw initiatief van DPG Media, met 15 nieuwsmerken, ruim 140 huis-aan-huiskranten, 18 online titels, radio en 26 lifestylemagazines de meest toonaangevende en de grootste media-uitgever van Nederland.

Wij werken nauw samen met collega's van andere titels van DPG Media om jou te voorzien van koopadvies door de beste experts van Nederland. Onze adviezen over consumentenelektronica komen tot stand in samenwerking met techsite Tweakers, waar een team van 12 mensen fulltime is toegewijd aan het testen en vergelijken van producten.