Overslaan en naar de inhoud gaan

De beste MacBook van 2022

Stijlvol aan de slag met MacOS

Laptops
MacBook

MacBooks zijn populair, maar duur en daarom is het niet altijd verstandig om het allernieuwste model te kopen. De nieuwe MacBook Pro met M2-processor is sneller, maar onevenredig duur en daarom blijft de MacBook M1 Air ook in 2022 nog steeds de beste MacBook voor algemeen gebruik. Ben je op zoek naar de allersnelste MacBook, dan is de macBook Pro 2021 14" of 16" de beste keuze. Deze laptops hebben een M1 Pro- of M1 Max-processor en die zijn alsnog een stuk sneller dan de nieuwe M2-chip.

Laatst bijgewerkt 3 maanden geleden

Vergelijk alle MacBooks

Productnaam
Apple MacBook Air 2020 Space Grey
Productnaam
Apple MacBook Pro 2021 14"
Productnaam
Apple MacBook Pro 2021 16"
Productnaam
Apple MacBook Pro 13,3" M2
Bottomline
De beste MacBook voor studenten
Bottomline
Een nieuwer alternatief
Bottomline
Voor wie een groot scherm kan gebruiken
Bottomline
Uitstekend scherm en lange accuduur
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Actuele prijs

€ 1.099,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (9)

€ 1.949,00 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (7)

Momenteel niet leverbaar

€ 1.649,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (6)
Voordelen
Voordelen
 • Geweldig scherm
 • Prima accu
 • Lekker licht
Voordelen
 • Erg snelle Macbook
 • Excellente kwaliteit scherm
 • Veel handige aansluitingen
 • Stevige behuizing
Voordelen
 • Erg snelle Macbook
 • Excellente kwaliteit scherm
 • Veel handige aansluitingen
 • Stevige behuizing
Voordelen
 • Uitstekend scherm
 • Uitstekende accuduur
 • M2-chip is vlotter dan M1
Nadelen
Nadelen
 • Hardware is niet superkrachtig
 • Duur
Nadelen
 • Accuduur kan beter
 • Vrij hoog in prijs
Nadelen
 • Accuduur kan beter
 • Vrij hoog in prijs
Nadelen
 • Hoge meerprijs is de M2-processor niet waard
 • Slechts 8GB geheugen en 256GB opslag
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Processor
Processor
Processor
Processor
Processor
Werkgeheugen
Werkgeheugen
Werkgeheugen
Werkgeheugen
Werkgeheugen
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Paneeltype
Paneeltype
IPS
Paneeltype
IPS
Paneeltype
IPS
Paneeltype
IPS

Ben je op zoek naar een andere laptop? Kijk dan naar onze koopadviezen voor de beste laptop tot 800 euro, de beste ChromeBooks en de beste laptops tot 500 euro.

In dit artikel kunnen we geen PrijsTip aanraden omdat de prijzen van de MacBooks erg hoog liggen en elk product wat ons betreft een andere doelgroep bediend. Om die reden vind je hier enkel BestGeteste producten.

Apple MacBook Air 2020 M1

De beste MacBook

€ 1.099,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (9)

€ 1.099,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (9)

De goedkoopste M1-MacBook raden we aan voor gebruikers die graag een MacBook willen, maar geen al te hoge eisen aan de hardware stellen. Het apparaat heeft slechts 8GB geheugen en een vrij kleine SSD van 256GB, maar dat zal voor de meeste mensen geen groot probleem zijn. Het scherm is - zoals we gewend zijn - fantastisch en besturingssysteem MacOS werkt ook precies zoals we willen. De accuduur is verrassend lang. Op een volle lading kun je 14 uur webbrowsen.

Deze uitvoering is flink in prijs gedaald ten opzichte van Apples adviesprijs van 1130 euro en is naast spacegray ook verkrijgbaar in zilver en goudkleurig.

Mocht jij hogere eisen hebben wat betreft de hardware van de laptop? Kijk dan vooral naar de Pro die hier beneden staat.

De adviezen van BestGetest komen onafhankelijk tot stand in samenwerking met het testlab van Tweakers. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »

Andere MacBooks die we goed vinden

MacBook Pro 14 inch (2021)

Een nieuwer alternatief

€ 1.949,00 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (7)

€ 1.949,00 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (7)

In vergelijking met de eerder genoemde MacBooks heeft de MacBook Pro van 14 inch een beter beeldscherm en meer aansluitingen. Het beeldscherm heeft een miniled-backlight, wat betekent dat het scherm hdr-beelden prachtig kan weergeven. Dankzij een betere processor is deze MacBook ook op grafisch gebied sneller.

Waar je wel op inlevert, dat is de accuduur: die valt met 14 uur wat tegen. De oudere MacBook Pro van 13,3 inch haalt bijvoorbeeld wel 19 uur. Hoewel we hier het basismodel bespreken, zijn er duurdere, luxere uitvoeringen te kiezen van de Macbook Pro. Hierdoor kun je voor hardware kiezen die net zo snel is als de snelste Windows-laptops.

MacBook Pro 16 inch (2021)

Voor wie een groot scherm kan gebruiken

€ 2.129,00 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (6)

€ 2.129,00 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (6)

De MacBook Pro van 16 inch heeft dezelfde grote plussen als de kleinere MacBook Pro van 14 inch. Hij is aanzienlijk sneller van de MacBook Pro van 13,3 inch. De nieuwere 16 inch heeft een beter beeldscherm en biedt meer aansluitingen.

Het scherm is groter, namelijk 16 inch, en juist omdat de schermkwaliteit erg goed is, is dat de grootste plus aan deze variant. Het scherm reageert af en toe wel wat langzaam, maar dat zal je in normaal gebruik niet heel erg opmerken. De accuduur van 13 uur is niet zo lang als we hadden verwacht. Wel is er een goede webcam van 1080p toegevoegd en is het geluid erg goed, al geldt dat beide ook voor de kleinere 14 inch-variant.

 

Macbook

Onze research

Onze tests worden uitgevoerd in samenwerking met het testlab van Tweakers. In de onderstaande video legt Jelle Stuip, laptop-expert bij Tweakers, uit hoe het testlab te werk gaat.

Toestemming nodig voor bekijken van YouTube

Op deze plek staat externe inhoud die van YouTube afkomstig is. Het tonen van deze inhoud kan ertoe leiden dat YouTube cookies op jouw computer of ander apparaat zet. Hiervoor moet je eerst expliciet toestemming geven.

Voor wie zijn deze keuzes geschikt Icons/Navigation/Arrow

Stel, je wil graag een laptop hebben die macOS draait of volgt een opleiding die dat verplicht, dan kom je uit bij een laptop van Apple. Er is de afgelopen tijd behoorlijk veel veranderd bij Apple, wat alles te maken heeft met het feit dat de fabrikant zijn eigen processors is gaan maken. 

Apple introduceerde eind 2020 zijn eerste eigen 'laptop-processor', de Apple M1, na jarenlang processors bij Intel te hebben ingekocht. 'Laptop-processor' staat tussen aanhalingstekens, want inmiddels zit de chip, die debuteerde in de Mac Mini, MacBook Air en MacBook Pro 13, ook in de iMac en de iPad. Het is dus een veelzijdige processor, die in tablets, laptops en desktops wordt toegepast. Hij is bovendien snel; de acht cores zetten indrukwekkende prestaties neer in onze review van eind 2020, zeker als je bedenkt dat de chip niet actief gekoeld wordt in de MacBook Air en de ventilator van de MacBook Pro ook nauwelijks aanspringt. De cpu is dus ook nog eens zuinig. Dat zie je terug in de accuduur van de MacBook Pro, die tijdens webbrowsen uitkomt op een uur of zeventien.

Andere geteste laptops Icons/Navigation/Arrow

Hoe we hebben getest Icons/Navigation/Arrow

We testen laptops op verschillende punten en daar gaat veel tijd in zitten. Zo testen we de snelheid met specifieke meetsoftware om te kijken hoe snel de processor, ssd en werkgeheugen echt zijn, zonder daarbij te kijken wat de fabrikant erover zegt. Daarnaast checken we natuurlijk het beeldscherm. Dit doen we met gespecialiseerde apparaten die de grijswaarden, kleurechtheid, helderheid en nog veel meer checken. Zo komen wij erachter of een beeldscherm echt goed is.

De accuduur testen we ook uitvoerig door verschillende tests, waaronder een browsertest en een videotest. We zitten ook vrij hardhandig aan het toestel om de bouwkwaliteit te checken. Tot slot checken we de aansluitingen, het touchpad en het toetsenboord om de algemene kwaliteit te toetsen.

Over ons

Ons verdienmodel Icons/Navigation/Arrow

De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.

Wie zijn wij Icons/Navigation/Arrow

BestGetest helpt jou om makkelijk en snel de beste elektronicaproducten te vinden. BestGetest is een nieuw initiatief van DPG Media, met 15 nieuwsmerken, ruim 140 huis-aan-huiskranten, 18 online titels, radio en 26 lifestylemagazines de meest toonaangevende en de grootste media-uitgever van Nederland.

Wij werken nauw samen met collega's van andere titels van DPG Media om jou te voorzien van koopadvies door de beste experts van Nederland. Onze adviezen over consumentenelektronica komen tot stand in samenwerking met techsite Tweakers, waar een team van 12 mensen fulltime is toegewijd aan het testen en vergelijken van producten.