Overslaan en naar de inhoud gaan
nvme-ssd

De beste NVMe-SSD's van 2021

Een NVMe-SSD verbetert de prestaties en snelheid van jouw laptop of desktop aanzienlijk en is eigenlijk onmisbaar anno 2021. Klinkt je computer opstarten met een paar seconden als muziek in jouw oren? Dan is deze gids voor jou. Voor deze gids bekeken we tientallen NVMe-SSD's. Dat is een snelle variant van de al langer verkrijgbare SATA-drives. Dit zijn onze favorieten.

Waarom je een NVMe-SSD in huis moet halen Icons/Navigation/Arrow

Een SSD is eigenlijk een vereiste als je in 2021 op een computer werkt. Een computer die draait op een ouderwetse harde schijf is vaak erg langzaam en log, en het opstarten is een klein drama. Grote kans dat je jezelf een gigantische upgrade geeft door het installeren van zo'n schijf.

ssd in laptop-1

Wel moet je goed checken of je computer een aansluiting heeft voor deze drives. Zoek daarbij naar een SATA-aansluiting of een M.2-aansluiting. Elke moderne computer heeft deze aansluiting, maar even checken is altijd goed. Vooral bij de NVMe-variant is het even goed opletten. Deze aansluiting is namelijk vrij nieuw.

Installatie

Het installeren is vrij makkelijk, maar je moet wel je computer openschroeven. Dat kan eng zijn, maar is eenvoudiger dan gedacht. Kleine kanttekening: bij een MacBook moet je wel naar een gecertificeerde dealer gaan voor zo'n upgrade. Vaak heb je dan ook niet de keuze tussen verschillende schijven. Ben je echt geen held met knutselen aan je computer, dan kun je het altijd laten doen bij een goede computerwinkel.

Enig nadeel aan ssd's is dat ze wel duurder zijn per gigabyte. Een aanrader is dan ook om bijvoorbeeld een harde schijf te gebruiken als 'harde opslag' voor duizenden foto's, video's en ander materiaal, terwijl je de ssd gebruikt voor programma's die je dagelijks gebruikt.

We hebben ook tientallen SSD's getest met een SATA-aansluiting. Deze wat oudere SSD's zijn iets minder snel, maar wel goedkoper en makkelijker aan te sluiten. Bekijk hier welke SATA-SSD je in huis moet halen.

De Samsung 980 500GB werd door 23 gebruikers beoordeeld met een gemiddelde van 5 sterren.

Met een prijs van ongeveer 14 cent per gigabyte, ofwel 70 euro voor het 500GB-model, biedt Samsung met de 980 500GB een drive die snel is en een lage prijs heeft.

De snelheid is vooral aan de slimme techniek te danken, die echt razendsnel werkt. Of je daar ook echt van merkt als je jouw computer voor 'normaal' werk gebruikt is nog de vraag, maar dat het kan is al een hele geruststelling.

Er zijn goedkopere NVMe-drives te koop, maar wat ons betreft kun je niet de fout in gaan met de Samsung 980.

De Kingston A2000 1TB werd door 12 gebruikers beoordeeld met een gemiddelde van 5 sterren.

De koning van de prijsvechters is de A2000 van Kingston. Voor krap 100 euro, 10 cent per gigabyte, koop je de drive bij tal van aanbieders.

De prestaties zijn eveneens dik in orde; de prestaties komen net onder die van de 970 EVO uit. Een prima deal voor zo'n sterke concurrent.

SSD-nvme-BestGetest-1

Onze research

Voor wie zijn deze keuzes geschikt Icons/Navigation/Arrow

Een ssd is eigenlijk een vereiste als je in 2021 op een computer werkt. Een computer die nog draait op een ouderwetse harde schijf is vaak erg langzaam en log, en het opstarten is een klein drama. Grote kans dat je jezelf een gigantische upgrade geeft door het installeren van zo'n schijf. Ook als je al een ssd in je computer hebt, kun je die natuurlijk upgraden, bijvoorbeeld naar een grotere of snellere drive.

Wel moet je goed checken of je computer een aansluiting heeft voor deze drives. Zoek daarbij naar een SATA-aansluiting of een M.2-aansluiting. Elke moderne computer heeft deze aansluiting, maar even checken is altijd goed. Vooral bij de NVMe-variant is het even goed opletten: hele oude moederborden hebben deze aansluiting mogelijk niet.

Het installeren is vrij makkelijk, maar je moet wel je computer openschroeven. Dat kan eng zijn, maar is eenvoudiger dan gedacht. Kleine kanttekening: bij een MacBook moet je wel naar een gecertificeerde dealer gaan voor zo'n upgrade. Vaak heb je dan ook niet de keuze tussen verschillende schijven. Ben je echt geen held met knutselen aan je computer, dan kun je het altijd laten doen bij een goede computerwinkel.

Enig nadeel aan ssd's is dat ze wel duurder zijn per gigabyte dan gewone harde schijven. Een aanrader is dan ook om bijvoorbeeld een harde schijf te gebruiken als 'tweede opslag' voor duizenden foto's, video's en ander materiaal, terwijl je de ssd gebruikt voor je besturingssysteem en programma's die je dagelijks gebruikt. In een laptop heb je overigens vaak maar plaats voor één drive, dus raden we je aan een zo groot mogelijke ssd in te bouwen.

Meer weten? Lees ons artikel over schijven.

Andere geteste SSD's Icons/Navigation/Arrow

We hebben in totaal 63 SSD's getest van allerlei merken, waaronder WD, Intel, Sandisk, Gigabyte, Samsung, XPG, Toshiba en nog véél meer. Te veel om hier op te noemen. Wil je de hele lijst checken? Klik dan hier voor alle geteste SSD's.

Hoe we hebben getest Icons/Navigation/Arrow

Onze testprocedure is nogal tijdrovend. We zetten elke ssd in onze testcomputer, waarna we verschillende tests uitvoeren om de snelheid te toetsen. 

De snelheid is echt het belangrijkste aspect van deze schijven, vandaar dat we erg veel tijd instoppen. We kijken ook naar de prijs per gigabyte, de garantie vanuit de fabrikant en de gebruikte technologie. Voor de normale gebruiker maakt dat laatste niet heel erg uit, maar ook de 'prosumer' bedienen we graag, dus we benoemen het wel.

Over ons

Wie zijn wij Icons/Navigation/Arrow

BestGetest helpt jou om makkelijk en snel de beste elektronicaproducten te vinden. BestGetest is een nieuw initiatief van DPG Media, met 15 nieuwsmerken, ruim 140 huis-aan-huiskranten, 18 online titels, radio en 26 lifestylemagazines de meest toonaangevende en de grootste media-uitgever van Nederland.

Wij werken nauw samen met collega's van andere titels van DPG Media om jou te voorzien van koopadvies door de beste experts van Nederland. Onze adviezen over consumentenelektronica komen tot stand in samenwerking met techsite Tweakers, waar een team van 12 mensen fulltime is toegewijd aan het testen en vergelijken van producten.

Ons verdienmodel Icons/Navigation/Arrow

De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.