Overslaan en naar de inhoud gaan

De beste NVMe-SSD's van 2021

Verbeter de prestaties van je laptop of desktop

Opslag en ssd's
Nvme ssd

Een NVMe-SSD verbetert de prestaties en snelheid van jouw laptop of desktop aanzienlijk en is eigenlijk onmisbaar anno 2021. Klinkt je computer opstarten binnen een paar seconden als muziek in jouw oren? Dan is deze gids voor jou. Voor deze gids bekeken we tientallen NVMe-SSD's. Dat is een snellere variant van de al langer verkrijgbare SATA-drives. Een NVMe-drive past in vrijwel elke moderne desktop-pc, en ook laptops hebben tegenwoordig bijna altijd een NVMe-drive aan boord. Onze favoriet is de Samsung 980 Pro. Lees meer over die SSD en meer geteste apparaten.

Laatst bijgewerkt 6 maanden geleden

Waarom je een NVMe-SSD in huis moet halen Icons/Navigation/Arrow

Een SSD is eigenlijk een vereiste als je in 2021 op een computer werkt. Een computer die draait op een ouderwetse harde schijf is vaak erg langzaam en log, en het opstarten is een klein drama. Grote kans dat je jezelf een gigantische upgrade geeft door het installeren van zo'n drive.We raden je aan een drive met een capaciteit van 1TB te kiezen. Grotere drives zijn er ook, maar die zijn logischerwijs erg duur. Kleinere en dus goedkopere drives zijn ook verkrijgbaar, maar toch zijn die ssd's relatief erg duur. Vaak kun je voor maar een paar euro meer dan een 500GB-ssd ook een 1TB-ssd kopen.

ssd in laptop-1

Installatie

Het installeren is vrij makkelijk, maar je moet wel je computer openschroeven. Dat kan eng zijn, maar is eenvoudiger dan gedacht. Kleine kanttekening: bij een MacBook moet je wel naar een gecertificeerde dealer gaan voor zo'n upgrade. Vaak heb je dan ook niet de keuze tussen verschillende schijven. Ben je echt geen held met knutselen aan je computer, dan kun je het altijd laten doen bij een goede computerwinkel.

Enig nadeel aan ssd's is dat ze wel duurder zijn per gigabyte. Een aanrader is dan ook om bijvoorbeeld een harde schijf te gebruiken als 'harde opslag' voor duizenden foto's, video's en ander materiaal, terwijl je de ssd gebruikt voor programma's die je dagelijks gebruikt.

Deze koopgids is verouderd en inmiddels volledig geupdatet. Bekijk de nieuwe versie hier.

Samsung 980 Pro 1TB

De beste NVMe-SSD

€ 129,90 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (9)

€ 129,90 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (9)

De 980 Pro maakt gebruik van de snelle PCIe Gen4-interface, dus je pc moet dat ook ondersteunen om van de snelheid te profiteren. Heb je dat niet, kies dan de veel goedkopere A2000 van Kingston, of de Samsung 970 EVO Plus of de gewone 980, alle drie in 1TB-capaciteiten verkrijgbaar en alledrie nog steeds lekker snel.

De adviezen van BestGetest komen onafhankelijk tot stand in samenwerking met het testlab van Tweakers. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »

We raadden de Samsung 980 Pro aan als beste, maar WD Black SN850 doet er nagenoeg niet voor onder. Als we kijken naar de varianten van 1TB en deze vergelijken, dan zien we dat ze qua prestaties en prijs nagenoeg hetzelfde zijn. De WD is sneller, maar kost met heatsink wel 100 euro extra. Zoek je naar een SSD en game of Photoshop je veel, dan is de Samsung 980 Pro een betere optie. In bandbreedte scoort deze echter beter dan de Samsung.

SSD-nvme-BestGetest-1

Kingston A2000 1TB

Klein, maar fijn

Momenteel niet leverbaar

Momenteel niet leverbaar

Het is anno 2021 niet makkelijk om een goedkope, kleine drive te vinden van 500GB, maar ze bestaan. A2000 van Kingston is hier een goed voorbeeld van. Zeker als we kijken naar de prijs, dan heb je aan deze SSD een goede. De verkrijgbaarheid is zelfs na twee jaar nog piekfijn in orde. 

 

Onze research

Voor wie zijn deze keuzes geschikt Icons/Navigation/Arrow

Een ssd is eigenlijk een vereiste als je in 2021 op een computer werkt. Een computer die nog draait op een ouderwetse harde schijf is vaak erg langzaam en log, en het opstarten is een klein drama. Grote kans dat je jezelf een gigantische upgrade geeft door het installeren van zo'n schijf. Ook als je al een ssd in je computer hebt, kun je die natuurlijk upgraden, bijvoorbeeld naar een grotere of snellere drive.

Wel moet je goed checken of je computer een aansluiting heeft voor deze drives. Zoek daarbij naar een SATA-aansluiting of een M.2-aansluiting. Elke moderne computer heeft deze aansluiting, maar even checken is altijd goed. Vooral bij de NVMe-variant is het even goed opletten: hele oude moederborden hebben deze aansluiting mogelijk niet.

Het installeren is vrij makkelijk, maar je moet wel je computer openschroeven. Dat kan eng zijn, maar is eenvoudiger dan gedacht. Kleine kanttekening: bij een MacBook moet je wel naar een gecertificeerde dealer gaan voor zo'n upgrade. Vaak heb je dan ook niet de keuze tussen verschillende schijven. Ben je echt geen held met knutselen aan je computer, dan kun je het altijd laten doen bij een goede computerwinkel.

Enig nadeel aan ssd's is dat ze wel duurder zijn per gigabyte dan gewone harde schijven. Een aanrader is dan ook om bijvoorbeeld een harde schijf te gebruiken als 'tweede opslag' voor duizenden foto's, video's en ander materiaal, terwijl je de ssd gebruikt voor je besturingssysteem en programma's die je dagelijks gebruikt. In een laptop heb je overigens vaak maar plaats voor één drive, dus raden we je aan een zo groot mogelijke ssd in te bouwen.

Meer weten? Lees ons artikel over schijven.

Andere geteste SSD's Icons/Navigation/Arrow

We hebben in totaal 63 SSD's getest van allerlei merken, waaronder WD, Intel, Sandisk, Gigabyte, Samsung, XPG, Toshiba en nog véél meer. Te veel om hier op te noemen. Wil je de hele lijst checken? Klik dan hier voor alle geteste SSD's.

Hoe we hebben getest Icons/Navigation/Arrow

Onze testprocedure is nogal tijdrovend. We zetten elke ssd in onze testcomputer, waarna we verschillende tests uitvoeren om de snelheid te toetsen. 

De snelheid is echt het belangrijkste aspect van deze schijven, vandaar dat we erg veel tijd instoppen. We kijken ook naar de prijs per gigabyte, de garantie vanuit de fabrikant en de gebruikte technologie. Voor de normale gebruiker maakt dat laatste niet heel erg uit, maar ook de 'prosumer' bedienen we graag, dus we benoemen het wel.

Over ons

Wie zijn wij Icons/Navigation/Arrow

BestGetest helpt jou om makkelijk en snel de beste elektronicaproducten te vinden. BestGetest is een nieuw initiatief van DPG Media, met 15 nieuwsmerken, ruim 140 huis-aan-huiskranten, 18 online titels, radio en 26 lifestylemagazines de meest toonaangevende en de grootste media-uitgever van Nederland.

Wij werken nauw samen met collega's van andere titels van DPG Media om jou te voorzien van koopadvies door de beste experts van Nederland. Onze adviezen over consumentenelektronica komen tot stand in samenwerking met techsite Tweakers, waar een team van 12 mensen fulltime is toegewijd aan het testen en vergelijken van producten.

Ons verdienmodel Icons/Navigation/Arrow

De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.