Overslaan en naar de inhoud gaan

De beste SATA-SSD'S van 2021

Verbeter de snelheid van je laptop of desktop

Opslag en ssd's
Sata ssd

Een SSD verbetert de prestaties en snelheid van jouw laptop of desktop aanzienlijk en is eigenlijk onmisbaar anno 2021. Klinkt je computer opstarten met een paar seconden als muziek in jouw oren? Dan is deze gids voor jou. We bekeken tientallen SATA-SSD's in ons professionele testlab in Amsterdam en kozen onze favorieten.

Laatst bijgewerkt 6 maanden geleden

Waarom je een SSD in huis moet halen Icons/Navigation/Arrow

Een SSD is eigenlijk een vereiste als je in 2021 op een computer werkt. Een computer die draait op een ouderwetse harde schijf is vaak erg langzaam en log, en het opstarten is een klein drama. Grote kans dat je jezelf een gigantische upgrade geeft door het installeren van zo'n schijf. 

 

ssd in laptop-1

Wel moet je goed checken of je computer ruimte heeft voor deze schijven. Zoek daarbij naar een SATA-aansluiting. Elke moderne desktop heeft deze aansluiting, maar even checken is altijd goed.

Installatie

Het installeren is vrij makkelijk, maar je moet wel je computer openschroeven. Dat kan eng zijn, maar is eenvoudiger dan gedacht. Kleine kanttekening: bij een MacBook moet je wel naar een gecertificeerde dealer gaan voor zo'n upgrade. Vaak heb je dan ook niet de keuze tussen verschillende schijven. Ben je echt geen held met knutselen aan je computer, dan kun je het altijd laten doen bij een goede computerwinkel.

Deze koopgids is verouderd. Check de nieuwe versie hier.

Samsung 870 QVO 2TB

De beste SATA-SSD

€ 169,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (9)

€ 169,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (9)

Er is ruime keuze in verschillende capaciteiten drives, zoals we ook zien bij de Samsung 870 QVO. Bovendien maakt het niet uit of je voor 2, 4 of 8TB gaat, want dit is sowieso de snelste en de goedkoopste optie als je op zoek bent naar een SATA SSD.

De adviezen van BestGetest komen onafhankelijk tot stand in samenwerking met het testlab van Tweakers. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »

Crucial BX500 1TB

De beste betaalbare Sata-SSD

€ 70,90 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (6)

€ 70,90 bij Amazon.nl

Bekijk alle winkels (6)

Onze favoriete budget SATA-SSD is de BX500 van Crucial. De SSD presteert weliswaar minder snel bij echt intensief gebruik, maar voor 'normaal' computergebruik zul je daar niks van merken. Je moet dus echt bergen data verplaatsen voordat je merkt dat de prestaties nét iets minder zijn. Dat maakt 'm qua prijs vrijwel onverslaanbaar. De garantieregeling is prima en de bouw zit goed in elkaar. Een prima keuze dus voor jouw laptop/desktop.

WD Blue SSD 2,5" 2TB

Een optie met nieuwere techniek

€ 215,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (4)

€ 215,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (4)

Als je voor het echte werk een 2TB-SATA-drive zoekt, dan is de WD Blue misschien een aantrekkelijk alternatief. Die kost ongeveer even veel per GB en maakt gebruik van een nieuwere techniek. Ook krijg je van de fabrikant vijf jaar garantie, waar dat normaliter zo'n vijf jaar is. Een prima keuze als je op zoek bent naar flink wat opslag.

SSD bestgetest 1

Onze research

Voor wie zijn deze keuzes geschikt Icons/Navigation/Arrow

Een SSD is eigenlijk een vereiste als je in 2021 op een computer werkt. Een computer die draait op een ouderwetse harde schijf is vaak erg langzaam en log, en het opstarten is een klein drama. Grote kans dat je jezelf een gigantische upgrade geeft door het installeren van zo'n schijf. 

Wel moet je goed checken of je computer ruimte heeft voor deze schijven. Zoek daarbij naar een SATA-aansluiting. Elke moderne computer heeft deze aansluiting, maar even checken is altijd goed.

Het installeren is vrij makkelijk, maar je moet wel je computer openschroeven. Dat kan eng zijn, maar is eenvoudiger dan gedacht. Kleine kanttekening: bij een MacBook moet je wel naar een gecertificeerde dealer gaan voor zo'n upgrade. Vaak heb je dan ook niet de keuze tussen verschillende schijven. Ben je echt geen held met knutselen aan je computer, dan kun je het altijd laten doen bij een goede computerwinkel.

Enig nadeel aan ssd's is dat ze wel duurder zijn per gigabyte. Een aanrader is dan ook om bijvoorbeeld een harde schijf te gebruiken als 'harde opslag' voor duizenden foto's, video's en ander materiaal, terwijl je de ssd gebruikt voor programma's die je dagelijks gebruikt.

Meer weten? Lees ons artikel over schijven.

Andere geteste SSD's Icons/Navigation/Arrow

We hebben in totaal 63 SSD's getest van allerlei merken, waaronder WD, Intel, Sandisk, Gigabyte, Samsung, XPG, Toshiba en nog véél meer. Te veel om hier op te noemen. Wil je de hele lijst checken? Klik dan hier voor alle geteste SSD's.

Hoe we hebben getest Icons/Navigation/Arrow

Onze testprocedure is nogal tijdrovend. We zetten elke ssd in onze testcomputer, waarna we verschillende tests uitvoeren om de snelheid te toetsen. 

De snelheid is echt het belangrijkste aspect van deze schijven, vandaar dat we erg veel tijd instoppen. We kijken ook naar de prijs per gigabyte, de garantie vanuit de fabrikant en de gebruikte technologie. Voor de normale gebruiker maakt dat laatste niet heel erg uit, maar ook de 'prosumer' bedienen we graag, dus we benoemen het wel.

SSD 2

Over ons

Wie zijn wij Icons/Navigation/Arrow

BestGetest helpt jou om makkelijk en snel de beste elektronicaproducten te vinden. BestGetest is een nieuw initiatief van DPG Media, met 15 nieuwsmerken, ruim 140 huis-aan-huiskranten, 18 online titels, radio en 26 lifestylemagazines de meest toonaangevende en de grootste media-uitgever van Nederland.

Wij werken nauw samen met collega's van andere titels van DPG Media om jou te voorzien van koopadvies door de beste experts van Nederland. Onze adviezen over consumentenelektronica komen tot stand in samenwerking met techsite Tweakers, waar een team van 12 mensen fulltime is toegewijd aan het testen en vergelijken van producten.

Ons verdienmodel Icons/Navigation/Arrow

De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.