Overslaan en naar de inhoud gaan

De beste smartphone-camera's van 2021

De beste broekzakcamera's

Smartphones
Smartphone camera's

Ons favoriete toestel is de Samsung Galaxy S21 Ultra. Dat komt omdat het toestel alle aspecten van fotografie gewoon goed doet. Hij schiet geweldige foto’s overdag en ‘s nachts,  doet panorama’s, macro-foto’s en portretten geweldig. Vandaar dat we ‘m benoemen tot onze bestgeteste keuze. 

Laatst bijgewerkt 6 maanden geleden

We hebben in deze test gekeken naar goede smartphones met een uitmuntende camera. Is fotografie van minder groot belang voor jou, dan raden we je aan ook te kijken naar onze adviezen voor de beste goedkope smartphones tot 350 euro de beste smartphones tot 500 euro en de beste smartphones met een onbeperkt budget.

Samsung Galaxy S21 Ultra

De beste smartphone-camera

€ 889,95 bij Amazon.nl Marketplace

Bekijk alle winkels (6)

€ 889,95 bij Amazon.nl Marketplace

Bekijk alle winkels (6)

Ons oordeel

Met de Galaxy S21 Ultra haalt Samsung alles uit de kast. Het toestel heeft een helder en mooi oledscherm en een camerasysteem met een goede nieuwe primaire sensor en twee veelzijdige telecamera's. De S21 Ultra is 100 euro goedkoper dan zijn voorganger, maar biedt een groter onderscheid ten opzichte van de S21 en S21+. Het is daardoor een van de meest complete smartphones die je kunt kopen, al is het jammer dat er geen lader wordt meegeleverd en dat de opslag niet meer is uit te breiden.

De telefoon bevat meer vernieuwingen ten opzichte van de S20 Ultra van vorig jaar. Zo krijg je een laserautofocus, een functie die onze vorige BestGetest-winnaar - de Note 20 Ultra - ook al had. Met die functie kan de telefoon beter afstanden meten en wordt de focus beter. Dat werkt bijvoorbeeld erg goed in het donker, terwijl de Note 20 Ultra daar weer moeite mee had. Verbeteringen alom dus!

Enig nadeel: soms maakt de software wat gekke foutjes, maar dit gebeurde sporadisch tijdens onze tests. Ben je echter op zoek naar een allround-topmodel voor het schieten van foto’s, dan zit je echt goed bij de Samsung Galaxy S21 Ultra.

Bekijk uitgebreide ervaringen Icons/Navigation/Arrow

Waarom we je dit product aanraden

De S21 Ultra heeft een camerasysteem voor iedereen. Dat betekent dat het camerasysteem overal goed in is, maar ook nergens echt in uitblinkt. Dat is in principe goed nieuws voor de dagelijkse gebruiker, want je levert nergens echt op in. 

De Galaxy S21 Ultra heeft dezelfde primaire 108-megapixelsensor als de Galaxy S20 Ultra. Standaard wordt informatie van negen sensorpixels gecombineerd tot één pixel in de uiteindelijke foto, waardoor nog meer detail wordt vastgelegd.

Ultra-4


Daarnaast zijn er wat nieuwe functies toegevoegd. Zo heeft Samsung nu laserautofocus toegevoegd, net als bij de Note20 Ultra. Zo kan het toestel afstanden tot objecten meten en wordt de focus op die manier bepaald. Dat werkt vooral goed in het donker, waar de S20 Ultra zonder laser het eerder vaker moeilijk kreeg.

De app biedt een logische indeling met behoorlijk veel mogelijkheden, zowel voor de beginner als voor de wat meer gevorderde gebruiker. Net als bij de S20 Ultra is er weer de stand 'Enkele opname', in het Engels 'Single Take', waarin je toestel in enkele seconden automatisch een soort collage van de omgeving samenstelt, wat best leuk is om mee te experimenteren.

De adviezen van BestGetest komen onafhankelijk tot stand in samenwerking met het testlab van Tweakers. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »

Apple iPhone 13 Pro

Geweldige camera voor een extreme prijs

€ 1.139,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (6)

€ 1.139,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (6)

Ons oordeel

Van alle nieuwe iPhones zijn we het meest onder de indruk van de iPhone 13 Pro. Het oledscherm is uitmuntend, het toestel is snel, stevig en de software werkt erg goed. De camera’s bieden goede kwaliteit. We doelen dan vooral op de snelheid, consistentie en videokwaliteit, want de selfiecamera en de telecamera (waarmee je kunt zoomen) zijn wat meer standaard. De iPhone 13 Pro is herkenbaar aan zijn rechte zijkanten in plaats van ronde hoeken en is daarnaast veel kleiner dan de andere smartphones die we aanraden. Zeker als je een relatief kleine smartphone zoekt met een goede camera, dan is de iPhone 13 Pro een aanrader. Wil je liever een smartphone met een langere accuduur, dan is de iPhone 13 Pro Max een betere keuze. Er zijn op beide toestellen fotomogelijkheden te vinden die we niet op andere toestellen in deze vorm zien.

Bij alle iPhone 13-toestellen is de camera de belangrijkste verbetering. De iPhone 13 en de 13 Mini hebben dezelfde camera’s en de iPhone 13 Pro en de 13 Pro Max delen hun camera’s. We zijn blij dat Apple je niet meer verplicht om ook het grootste toestel te kopen als je de beste camera’s wil: de iPhone 13 Pro is daarom (en door zijn handzame model) onze aanrader. De camera’s aan de achterzijde hebben een grotere sensor ten opzichte van de iPhone 12-voorgangers en dat heeft een positief effect op de lichtval en dus ook de kwaliteit van de foto’s. De telecamera kan 3x vergroten ten opzichte van 2,5x of 2x bij de iPhone 12 Pro Max en de iPhone 12 Pro, maar is wel iets minder lichtgevoelig. 

Bekijk uitgebreide ervaringen Icons/Navigation/Arrow

Het camerasysteem van de iPhone 13 Pro blinkt uit als het gaat om consistentie, snelheid en de videokwaliteit. Het toestel gaat zelden de mist in door een foto te produceren met een compleet verkeerde witbalans of overmatige ruis. De camera opent razendsnel en er is weinig sluitervertraging, ook bij het berekenen van effecten zoals het portret-effect. Video's zien er professioneel uit door de uitmuntende beeldkwaliteit, met zeer weinig ruis en een mooie belichting. Sommige andere toestellen bieden wel meer opties voor beeldstabilisatie.

Lidarscanner

Ook komt er een welkome toevoeging in de vorm van autofocus op de ultragroothoekcamera, waarmee je nu ook macrofoto’s kunt maken waarbij je bijvoorbeeld zelfs het stuifmeel in een bloem haarscherp op de foto kunt zetten. Ook zijn we onder de indruk van de lidarscanner, want hiermee kan er diepte worden gecreëerd in een foto. Zo kun je in het donker alsnog focussen en kun je met behulp van apps als Polycam zelfs complete 3D-modellen van je woonkamer maken. 

Apple laat je foto's opslaan in het ProRAW-bestandsformaat en voor video's is er ProRes, dat hetzelfde beoogt. Opslaan in deze formaten kost enorm veel ruimte, maar geeft je veel meer mogelijkheden in de nabewerking. Veel andere telefoons geven je daarvoor niet zulke uitgebreide opties, ook al kun je bij het maken van de foto soms wel meer instellen.

Minder ruis

Hoewel de iPhone 13 Pro een aanrader is, is deze smartphone niet perfect. Er is bijvoorbeeld minder ruis in de foto’s, maar ook minder detail dan in de foto’s van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S21 Ultra. Ook bij tegenlicht is de Samsung beter in het goed belichten van het onderwerp van je foto. Ook de vergroting valt tegen. De telecamera van de iPhone 13 Pro vergroot 3x, wat weliswaar beter is dan bij eerdere iPhones, maar alsnog niet heel indrukwekkend. De S21 Ultra kan liefst 10x inzoomen zonder enorm kwaliteitsverlies. Ook missen we op de iPhone speelse manieren om de camera te gebruiken: er zijn weinig grappige extra functies vergeleken bij andere merken.

Phones

Andere smartphones-camera's die we goed vinden

Naast de Samsung Galaxy S21 Ultra en de Apple iPhone 13 Pro zijn er twee andere smartphones met goede camera's van Samsung en Google die we aanbevelen. Zo is de Pixel 6 Pro een voordelig alternatief.

Google Pixel 6 Pro

Minder betalen voor mooi fotowerk

€ 761,00 bij Mobiel.nl

Bekijk alle winkels (7)

€ 761,00 bij Mobiel.nl

Bekijk alle winkels (7)

Ons oordeel

De Google Pixel 6 Pro is een telefoon met daarop de meest zuivere versie van Android, wat het heel overzichtelijk maakt. Bovendien komt deze telefoon goed beslagen ten ijs waar het gaat om de camera’s. Je vindt drie camera’s op de Pixel-telefoon en deze krijgen goede ondersteuning van de software van Google, die foto’s nadat ze zijn geschoten nog meer verbetert. De ultragroothoekcamera had beter gekund, want de beeldhoek is niet zo heel groot. Je kunt er dus niet zoveel mee vastleggen als gebruikelijk voor deze camera. Ook zit er geen autofocus op, waardoor de Pixel 6 Pro geen goede macrofoto's kan maken, zoals de iPhone 13 Pro en Samsung Galaxy S21 Ultra. 

Pixel-telefoons onderscheiden zich al jaren door hun camera’s en je foto’s hebben dan ook een levendige, frisse, maar ook natuurlijke kleurweergave en heldere nachtfoto’s waarop vaak meer te zien is dan met het blote oog. De zoom is zelfs op 10x vergroot indrukwekkend. Deze telefoon heeft waarschijnlijk de beste zoomfunctie van alle smartphones van dit moment, want de kwaliteit blijft veel beter op peil als je 9x of 4x wil inzoomen dan bij de Galaxy S21 Ultra. Deze high-end smartphone kost aanzienlijk minder dan de concurrentie, terwijl je er toch fantastische foto’s en video’s mee kunt maken. Vandaar dat wij hem aanraden als prijstip. Daarbij benadrukken we dat je hem het beste in Duitsland kunt aanschaffen, waar de prijs aanzienlijk lager ligt dan in Nederland

Samsung Galaxy S20 FE

De beste smartphone-camera van de vorige generatie

€ 449,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (9)

€ 449,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (9)

Ons oordeel

Zie je het niet zitten om duizend euro of meer uit te geven aan een camerasmartphone, maar eerder de helft, en wil je toch goede foto's kunnen maken? Dan is de Samsung Galaxy S20 FE een goede keuze. De Galaxy S20 Fan Edition, zoals hij voluit heet, is de betaalbare versie van de Galaxy S20, die uitkwam in het najaar van 2020. Het is dus zeker niet meer de nieuwste telefoon, maar hij kost intussen nog maar 400 tot 500 euro en biedt voor dat bedrag prima eigenschappen. Zo heeft hij onder andere een goede telecamera waarmee je 3x kunt inzoomen, wat andere smartphones voor dit bedrag meestal niet hebben. De S20 FE is daarmee net wat veelzijdiger in gebruik. 

De Galaxy S20 FE heeft dezelfde fijne camerasoftware als de S21 Ultra, met veel extra opties. Natuurlijk is hij niet in alle opzichten precies even goed. Zo kan je niet zo ver inzoomen en missen we autofocus op de ultragroothoekcamera, waarmee macrofoto's er niet inzitten. De beeldhoek van deze camera is wel enorm weids. De foto’s tonen veel detail en dat geldt ook voor ‘s avonds, wanneer de belichting vaak mist. Samsung Galaxy S20 FE staat hier zijn mannetje en dat is voor de vrij lage adviesprijs een van de redenen om deze telefoon te roemen om zijn prijs-kwaliteitverhouding.

ASUS Zenfone 8 Flip

De beste telefoon voor selfies

Momenteel niet leverbaar

Momenteel niet leverbaar

Een telefoon die opvalt door zijn camera’s, dat is de ASUS Zenfone 8 Flip. De eyecatcher is de cameramodule die kan ‘flippen’, want dat heeft invloed op hoe je de camera’s gebruikt. De camera’s van deze telefoon kunnen omklappen boven het scherm, zodat je de achtercamera’s voor selfies kunt gebruiken. 

Normaal gesproken moet je voor een zelfportret vertrouwen op het kleine cameraatje dat aan de voorkant zit. Niet bij de Zenfone 8 Flip, waarmee je veel mooiere selfies kunt maken. De drie camera's geven je de mogelijkheid om verschillende perspectieven te gebruiken. Met hun grotere sensoren schiet je foto's met minder ruis, meer detail en een betere belichting, waarbij de achtergrond sneller die mooie vervaging krijgt die je kent van een losse camera. Andere toestellen moeten voor zo'n effect softwaretrucjes gebruiken. Maak je liever filmpjes van jezelf? Ook die zien er beter uit dan wat de concurrentie met de frontcamera kan. De Zenfone 8 Flip kan je zelfs vastleggen in ultrahoge 8K-resolutie.

In vergelijking met een frontcamera zijn de camera's van de Zenfone 8 Flip bijzonder goed, maar kijken we naar de achtercamera's van andere telefoons in dit artikel, dan behoren ze niet tot de beste. ASUS heeft optische beeldstabilisatie weggelaten, wat sneller bewogen opnamen kan opleveren. Ook de andere camera-eigenschappen zijn goed, maar niet uitmuntend. Het toestel is met zijn gemotoriseerde omklapcameraatje bovendien vrij fors. Tegelijkertijd kan het mooie en dus ook vrij grote amoledbeeldscherm je foto’s en video’s in volle glorie tonen. 

De toestellen in dit artikel zijn aanraders, maar kunnen wat verouderd zijn. Lees daarom ook ons artikel met de beste smartphone-camera's van 2022.

Onze research

We halen alle geteste smartphones in deze categorie door onze teststraat met allerlei technische snufjes om feitelijk en meetbaar de voor- en nadelen van elke smartphone te achterhalen. Denk aan piekhelderheidtest, accuduur bij verschillende vormen van gebruik, de oplaadtijd en de snelheid van het apparaat. Tegelijkertijd zijn sommige voor- en nadelen van smartphones ook subjectief, zoals het besturingssysteem en het design. Dit maken we altijd duidelijk in onze koopgidsen. Omdat het vooral om de camera gaat in deze test hebben we onze testlab-collega's in kwestie feitelijk op straat gezet.

Ja, letterlijk, want om de camera's te testen moeten er gewoon heel veel foto's geschoten worden. Zo hebben we bij de exemplaren in deze test tientallen foto's geschoten in allerlei verschillende omstandigheden. Denk aan het fotograferen 's nachts, in de avond- of ochtendzon en noem het maar op. Ben je geïnteresseerd in al die vergelijkende foto's? Klik dan hier.

Onze tests worden uitgevoerd in samenwerking met het testlab van Tweakers. In de onderstaande video legt Friso Weijers, smartphone-expert bij Tweakers, uit hoe het testlab te werk gaat.

Toestemming nodig voor bekijken van YouTube

Op deze plek staat externe inhoud die van YouTube afkomstig is. Het tonen van deze inhoud kan ertoe leiden dat YouTube cookies op jouw computer of ander apparaat zet. Hiervoor moet je eerst expliciet toestemming geven.

Voor wie zijn deze keuzes geschikt Icons/Navigation/Arrow

We hebben deze lijst samengesteld om mensen te helpen die echt uitmuntende foto's, video's en portretten willen schieten. Of dat nou is van dat ene gerecht in je favoriete restaurant of een goed portret van jouw gezin. Ben je dus echt op zoek naar een telefoon dat uitblinkt in het schieten van plaatjes, dan ben je aan het juiste adres.

Andere geteste smartphones Icons/Navigation/Arrow

Samsung Galaxy S20 Ultra

De Samsung Galaxy S20 Ultra is een erg goede keuze voor alle aspirant-fotografen, maar we hebben het apparaat niet gekozen vanwege het bestaan van zijn grotere broer: de Galaxy Note 20 Ultra. Die is grofweg zo’n honderd euro duurder, maar levert ook meer functionaliteiten en camera-pluspunten. Heb je liever een iets kleinere telefoon zonder pen, dan is dit wel een prima keuze. Nog een bijkomend voordeel: wij vonden de portretmodus op deze telefoon net iets beter werken op deze telefoon dan op de Note 20.
Verkrijgbaar vanaf € 913,00 bij bol.com Plaza

Huawei P40 Pro

De Huawei P40 Pro was nog een aanrader door de camera die de concurrentie wegblies, maar wordt inmiddels ingehaald door de S21 Ultra. Daarnaast konden we 'm niet aanraden als Bestgetest door het ontbreken van de Google-diensten.

Sony Xperia 1 II

De Sony Xperia is eigenlijk het omgekeerde verhaal van de Pixel 5 van Google. De fotocamera’s zijn erg goed op papier, maar door gebrekkige ondersteuning van de software is het allemaal wat teleurstellend. We kunnen het apparaat dus ook niet aanraden.
Verkrijgbaar vanaf € 779,00 bij Belsimpel.nl

OnePlus 8 Pro

De OnePlus 8 Pro is een relatief betaalbare keuze en schiet foto’s die direct geschikt zijn voor social media – dat betekent een uitgesproken contrastrijke look en veel verzadiging. De purist zal dat niet altijd waarderen. Macrofoto’s van dit toestel zijn heel erg fraai, terwijl ultrawide en telecamera niet tegenvallen en dit model voor de rest vrij gemiddeld scoort.
Verkrijgbaar vanaf € 694,00 bij Belsimpel.nl

Hoe we hebben getest Icons/Navigation/Arrow

Om deze zes smartphonecamera’s op de proef te stellen, heeft ons testlab diverse praktijkfoto’s gemaakt overdag en ‘s nachts, die qua perspectief zoveel mogelijk vergelijkbaar zijn. 

We beoordelen de foto’s op verschillende aspecten zoals kleurweergave, dynamisch bereik, detailweergave en ruis. Naast foto’s met de primaire camera hebben we uiteraard ook de andere lenzen uitgeprobeerd, zoals de ultragroothoeklens of de zoomlens.

Daarnaast kijken we naar verschillende extra standen als portret, panorama en macro, beoordelen we de kwaliteit van selfies en hebben we video’s geschoten middels het genoemde videoframe. Uiteraard hebben we gedurende de test ook gelet op de snelheid en het gebruiksgemak van de verschillende camera-apps.

Over ons

Wie zijn wij Icons/Navigation/Arrow

BestGetest helpt jou om makkelijk en snel de beste elektronicaproducten te vinden. BestGetest is een nieuw initiatief van DPG Media, met 15 nieuwsmerken, ruim 140 huis-aan-huiskranten, 18 online titels, radio en 26 lifestylemagazines de meest toonaangevende en de grootste media-uitgever van Nederland.

Wij werken nauw samen met collega's van andere titels van DPG Media om jou te voorzien van koopadvies door de beste experts van Nederland. Onze adviezen over consumentenelektronica komen tot stand in samenwerking met techsite Tweakers, waar een team van 12 mensen fulltime is toegewijd aan het testen en vergelijken van producten.

Momenteel heeft BestGetest koopgidsen voor noise-cancelling koptelefoons, draadloze oortjes en televisies. We zijn hard bezig met het uitbreiden van onze koopadviezen!

Ons verdienmodel Icons/Navigation/Arrow

De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.