Overslaan en naar de inhoud gaan

De beste smartphone-camera's van 2021

De beste broekzakcamera's

Smartphones
Smartphone camera's

Laatst bijgewerkt 2 dagen geleden

Alle moderne functies op een telefoon zijn handig, maar soms gaat het enkel om het schieten van het beste plaatje. Wij gingen in ons testlab in Amsterdam op zoek naar de smartphones met de beste camera door de topmodellen van het afgelopen jaar van top tot teen te onderzoeken. Want hoeveel waarde hebben al die extra lenzen? En wat moet je met een ultragroothoeklens waar alle fabrikanten zo enthousiast over praten?

Ons favoriete toestel is de Samsung Galaxy S21 Ultra. Dat komt omdat het toestel alle aspecten van fotografie gewoon goed doet. Hij schiet geweldige foto’s overdag en ‘s nachts,  doet panorama’s, macro-foto’s en portretten geweldig. Vandaar dat we ‘m benoemen tot onze bestgeteste keuze. 

Ons favoriete alternatief is de Apple iPhone 12 Pro Max. Met deze telefoon schiet je de beste video's en panorama's, maar de normale foto's zijn net wat minder goed dan de S21 Ultra. Het is simpelweg het beste iOS-toestel voor foto's en werkt gemakkelijk zo uit de doos. Wel is de prijs erg hoog. Vandaar dat we 'm benoemen als ons beste alternatief.

We hebben in deze test gekeken naar goede smartphones met een uitmuntende camera. Is fotografie van minder groot belang voor jou, dan raden we je aan ook te kijken naar onze adviezen voor de beste goedkope smartphones tot 350 euro de beste smartphones tot 500 euro en de beste smartphones met een onbeperkt budget.

Samsung Galaxy S21 Ultra

De beste smartphone-camera

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 16 gebruikersreviews

€ 1.049,00 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (5)

€ 1.049,00 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (5)

De Samsung Galaxy S21 Ultra werd door 16 gebruikers beoordeeld met een gemiddelde van 4 sterren.

"Het is een heerlijke telefoon, snel en de batterij gaat super lang mee. Daarnaast is de camera extreem goed en is het scherm van bijzondere kwaliteit."

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in januari 2021 via Belsimpel

""Was eigenlijk nooit zo'n fan van Samsung , hiervoor een Nokia Sirocco gehad ook geen goedkoop toestel maar wat een wereld van verschil. Ben hier verschrikkelijk blij mee!""

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in maart 2021 via Belsimpel

"Een mobiel is voor mij een gadget en deze voldoet aan alles, nog niet veel verschil gemerkt met de Galaxy S20, maar betere camera en iets sneller is al geweldig! Ik ben heel tevreden."

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in januari 2021 via Belsimpel

"Het is al paar dagen en ik vind het toestel prachtig en de camera's zijn perfect. Alles van de S20 ultra is opgelost en is veel beter dan de laatste iPhone."

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in januari 2021 via Bol.com

Lees alle reviews op Belsimpel en Bol.com

Ons oordeel

Met de Galaxy S21 Ultra haalt Samsung alles uit de kast. Het toestel heeft een helder en mooi oledscherm en een camerasysteem met een goede nieuwe primaire sensor en twee veelzijdige telecamera's. De S21 Ultra is 100 euro goedkoper dan zijn voorganger, maar biedt een groter onderscheid ten opzichte van de S21 en S21+. Het is daardoor een van de meest complete smartphones die je kunt kopen, al is het jammer dat er geen lader wordt meegeleverd en dat de opslag niet meer is uit te breiden.

De telefoon bevat meer vernieuwingen ten opzichte van de S20 Ultra van vorig jaar. Zo krijg je een laserautofocus, een functie die onze vorige BestGetest-winnaar - de Note 20 Ultra - ook al had. Met die functie kan de telefoon beter afstanden meten en wordt de focus beter. Dat werkt bijvoorbeeld erg goed in het donker, terwijl de Note 20 Ultra daar weer moeite mee had. Verbeteringen alom dus!

Enig nadeel: soms maakt de software wat gekke foutjes, maar dit gebeurde sporadisch tijdens onze tests. Ben je echter op zoek naar een allround-topmodel voor het schieten van foto’s, dan zit je echt goed bij de Samsung Galaxy S21 Ultra.

Bekijk uitgebreide ervaringen Icons/Navigation/Arrow

Waarom we je dit product aanraden

De S21 Ultra heeft een camerasysteem voor iedereen. Dat betekent dat het camerasysteem overal goed in is, maar ook nergens echt in uitblinkt. Dat is in principe goed nieuws voor de dagelijkse gebruiker, want je levert nergens echt op in. 

De Galaxy S21 Ultra heeft dezelfde primaire 108-megapixelsensor als de Galaxy S20 Ultra. Standaard wordt informatie van negen sensorpixels gecombineerd tot één pixel in de uiteindelijke foto, waardoor nog meer detail wordt vastgelegd.

Ultra-4


Daarnaast zijn er wat nieuwe functies toegevoegd. Zo heeft Samsung nu laserautofocus toegevoegd, net als bij de Note20 Ultra. Zo kan het toestel afstanden tot objecten meten en wordt de focus op die manier bepaald. Dat werkt vooral goed in het donker, waar de S20 Ultra zonder laser het eerder vaker moeilijk kreeg.

De app biedt een logische indeling met behoorlijk veel mogelijkheden, zowel voor de beginner als voor de wat meer gevorderde gebruiker. Net als bij de S20 Ultra is er weer de stand 'Enkele opname', in het Engels 'Single Take', waarin je toestel in enkele seconden automatisch een soort collage van de omgeving samenstelt, wat best leuk is om mee te experimenteren.

De adviezen van BestGetest komen onafhankelijk tot stand in samenwerking met het testlab van Tweakers. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »

€ 1.257,00 bij Mobiel.nl

Bekijk alle winkels (3)

De Apple iPhone 12 Pro Max werd door 158 gebruikers beoordeeld met een gemiddelde van 5 sterren.

"Ik heb m'n iPhone 12 Pro Max nu drie weken en ik blijf me maar verwonderen over de kwaliteit van de camera. Vooral de nachtmodus blijft me verbazen. Op een maanloze nacht heb ik de sterrenhemel kunnen fotograferen, gewoon uit de hand, echt ongelofelijk. (met nachtmodus handmatig op 10s gezet) De "ultra wide" lens (0.5x zoom) is zeeg geschikt voor dramatische landschapsfoto's met mooie wolkpartijen. Met de "telephoto" lens (kies 2.5x zoom) kan je ook zeer mooie marco opnames maken met een op DSLR's lijkend gebrek aan scherpte diepte en een mooi bokeh. Het zijn echt 3 fantastisch camera's. Het grotere formaat, de grootste iPhone tot nu toe, maakt dat ik minder behoefte heb aan mijn iPad om bijvoorbeeld naar kaart gegevens te kijken en nieuws artikelen (NOS App, NRC App en de Guardian App) te lezen. Maar soms is hij ook wel wat onhandig groot, past bijvoorbeeld soms niet goed in je broekzak. Dus, om met de woorden van onze Cruijff te spreken: "Elk voordeel heb ook z'n nadeel", (of andersom) maar het voordeel van een grotere iPhone is wel groter dan het nadeel..."

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in januari 2021 via Belsimpel

"Voornaamste reden om dit toestel te kopen waren de recensies met betrekking tot de camera. Ik ben een fotografieliefhebber maar ben het gezeul met zware lenzen zat. Op vakantie is dat vaak niet te doen. Voor die gelegenheden is het zoveel gemakkelijker om slechts je Iphone mee te nemen waardoor je je gemakkelijk kunt bewegen. Toegegeven. Tegen een forse telelens kan dit toestel uiteraard niet op, maar vooral de portretstand is opvallend te noemen. Je kunt gemakkelijk spelen met scherpte-diepte en daarmee hele mooie resultaten bereiken. Ook het fotograferen onder minder gunstige omstandigheden {qua licht) maakt mij heel erg blij. Prachtige resultaten. Dus ja, om die reden zou ik deze Iphone van harte aanbevelen. Heb je zelf niet veel met fotograferen dan zie ik niet echt de meerwaarde van dit best prijzige toestel. Voor mij is het de prijs in ieder geval meer dan waard!"

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in januari 2021 via Belsimpel

"Bedrag is even slikken, maar je krijgt absoluut waar voor je geld! Camera, batterij en snelheid/processor allemaal buitencategorie. De schermgrootte voelt eerst gigantisch maar went snel, en de ervaring van films/foto’s is als een bioscoop. Bovendien werkt bewust twee handen toch fijner dan gehaast één hand. Het is een maand verder en de 12promax voelt aan als de normale 12pro. Met de 256gb ben je overigens goed voorbereid op de toekomst!"

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in januari 2021 via Belsimpel

"Ik gebruik hem als mobiel kantoor en de functionaliteit is zeer bruikbaar. Foto en video mogelijkheden en vooral de kwaliteit ervan zijn ongelofelijk goed. Reageert zeer snel en heeft geen moeite met veel geopende apps tegelijkertijd. Face ID is heel snel en prettig. Ook het geluid is van hoge kwaliteit. Kan zeker een hele dag met behoorlijk intensief gebruik zonder opladen. Nieuwe oplader is ook snel. Als enige (minimaal) minpuntje misschien het gevoel dat hij wat forser voelt dan de 11max"

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in januari 2021 via Belsimpel

Lees alle reviews op Belsimpel

Ons oordeel

De Apple iPhone 12 Pro Max is fijn en snel in gebruik en zet consistente resultaten neer, waarbij video’s, panorama’s en portretten tot de beste van dit testveld behoren. Met de iPhone 12 Pro Max maak je prachtige video's in alle omstandigheden en de portretmodus is waanzinnig goed, zonder enige aanpassingen in de software te hoeven doen.

De specificaties en de prestaties van lenzen en sensoren zijn niet het meest high-end, wat zich vertaalt in mindere detaillering, slechtere nachtfoto’s en matige ‘zoomprestaties’. Bovendien is dit model het duurst. Wel is video (met ondersteuning voor Dolby Vision) echt bijzonder goed en eenvoudig te gebruiken, waardoor we het toestel wel aanraden als je serieus mooie video’s wil schieten.

Als je een Apple-fan of iOS-gebruiker bent is dit simpelweg de beste telefoon voor al jouw fotografie-ambities en is het onze favoriete alternatieve keuze.

Bekijk uitgebreide ervaringen Icons/Navigation/Arrow

Waarom we je dit product aanraden

De iPhone 12 Pro Max is de meest ultieme iPhone van 2020, met de langste accuduur, het grootste scherm en de beste camera van alle nieuwe modellen. Hoewel het op bepaalde aspecten wordt ingehaald door de concurrentie, behoort het camerasysteem op andere onderdelen nog steeds tot de top.

Goedkoop is de 12 Pro Max allicht niet, maar de meerprijs ten opzichte van de minder luxe iPhone 12 Pro is beperkt.

Grote verschillen

Het grootste verschil tussen de foto's van de vorige iPhones en iPhone 12 Pro Max is de vernieuwde camerasoftware. Apple heeft de zogenaamde tone mapping aangepakt, waardoor foto's er dynamischer uitzien dan bij het oude model: meer lokaal contrast en een duidelijker hdr-effect in scènes met tegenlicht.

Daar moet je van houden, al is het effect naar ons idee niet over-the-top zoals bij sommige andere telefoons in deze test, mede door de natuurlijke kleurweergave van de iPhone. Ruisonderdrukking en witbalans kunnen bij de iPhone 12 Pro Max beter op afzonderlijke delen van de scène worden aangepast, waardoor je in sommige situaties minder spikkels ziet dan bij de concurrentie. Door het extra contrast oogt de foto ook wat gedetailleerder.

Megapixels

Apple heeft bij de iPhone 12 Pro Max niet gekozen voor een sensor met meer dan 12 megapixel, zoals de meeste concurrenten inmiddels wel doen. Samsung pakt bij de Galaxy Note20 Ultra bijvoorbeeld uit met een sensor van liefst 108 megapixel. Foto's van dat toestel zijn zeker niet negen keer gedetailleerder dan die van de iPhone 12 Pro Max, doordat Samsung voor standaardopnamen ook terugschaalt naar 12 megapixel. Fijne details zien er bij de concurrent toch fraaier uit.

Ga je echt nauwkeurig kijken, dan zie je bij de iPhones soms artefacten en gekartelde randen, waarbij gras en blaadjes een waterverfachtige uitstraling krijgen. De fijnste details bij de Note20 Ultra bevatten die artefacten niet.

Video

Nieuw bij de iPhone 12-serie is de mogelijkheid om Dolby Vision HDR-video op te nemen. Bij de iPhone 12 Mini en iPhone 12 is die optie om de een of andere reden beperkt tot 30fps, maar bij de iPhone 12 Pro en Pro Max kun je ook kiezen voor 60fps.

De iPhone 12 Pro Max schiet net als de andere iPhone 12-toestellen fraaie video's. De beeldkwaliteit is erg goed, dankzij het grote dynamische bereik en de goede detailweergave.

De onderstaande foto's zijn allemaal genomen met de Apple iPhone 12 Max in verschillende omstandigheden, met name overdag, 's nachts en ingezoomd. Vergelijk ze vooral met de concurrentie.

Phones

Andere smartphones-camera's die we goed vinden

Naast de Samsung Galaxy S21 Ultra en de Apple iPhone 12 Pro Max zijn er twee andere smartphones met goede camera's van Samsung en Google die we aanbevelen. Zo is de Pixel 5 een goedkoop alternatief en de Note 20 Ultra juist weer een duurdere smartphone van de vorige generatie die ongeveer op één ligt met de S21 Ultra.

Google Pixel 5

Minder betalen voor mooi fotowerk

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 214 gebruikersreviews

€ 1.030,00 bij Belsimpel.nl

Bekijk alle winkels (1)

€ 1.030,00 bij Belsimpel.nl

Bekijk alle winkels (1)

De Google Pixel 5 werd door 214 gebruikers beoordeeld met een gemiddelde van 9.2 sterren.

"Ik heb deze pixel 5 aangeschaft ter vervanging van mijn oude pixel 2. Deze pixel 5 is helemaal is wat ik ervan verwacht had, de software werkt smooth en het omzetten van data van mijn oude pixel 2 naar de 5 was binnen enkele minuten afgerond. Google heeft dit echt goed voor elkaar. Leg beiden toestellen naast elkaar en volg de aanwijzingen en de rest gaat geheel automatisch. Het beeldscherm is lekker groot en touchscreen werkt soepel. Vingerafdruk scanner werkt ook prima. De accu gaat lekker lang mee. Vooral als je gewent was iedere dag je oude telefoon dagelijks op te laden. Ik heb dit toestel pas 5 dagen in bezit maar heb hem pas 2 keer moeten opladen bij best veel gebruik. Tja wat kan ik everder nog zeggen..... Google heeft weer een goed product afgeleverd waar ik hopelijk weer 3 jaar mee vooruit kan."

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in oktober 2020 via Belsimpel

"Na lang wrikken en wegen toch eindelijk besloten om de Pixel 5 aan te schaffen. Heb deze nu twee weken en tot dusver zeker geen spijt van. Ik denk dat ik vanaf nu alleen nog Google telefoons neem."

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in maart 2021 via Belsimpel

"Wil je de beste foto's, stock android, altijd als eerste updates, een toestel dat met elke update beter wordt? Dan hoef je niet verder te zoeken. De Pixel 5, is een erg fijn toestel. formaat vind ik persoonlijk heel fijn, niet te klein en ligt lekker in de hand. Scherm is met 1 hand goed te bedienen. Batterij gaat met gemak de hele dag mee, zelfs bij intensief gebruik. Door de stock android zit de telefoon gelukkig niet vol met onnodige software en blijft hij dus lekker snel in het uitvoeren van al zijn taken. Maar waar de Pixel 5 helemaal in uitblinkt is zijn camera. Waar andere fabrikanten camera's leveren met veel meer pixels richt Google zich op de software, computanional photography. En dat is waar Google echt super in is. Met de foto's die met deze pixel 5 maakt zul je iedereen verbazen."

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in maart 2021 via Belsimpel

"De Pixel 5 is mijn eerst Google phone. ik moet zeggen dat hij mij zeer bevalt. Veel instellingen, batterij duur is zeer goed, nog nooit een nieuwe mobiel gehad die zo efficient is, puur Android geen bloatware vraagt minder van de mobiel, waardoor dus je lang doet met 1 laat beurt. De camera is echt brilliant, je kan haast geen slechte foto maken. De Finger scanner aan de achterkant vind ik persoonlijk erg handig en werkt snel. Teveel dingen om op te noemen, Kort gezegd een zeer complete mobiel."

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in februari 2021 via Belsimpel

"Ik heb dit toestel nu ongeveer een maand in gebruik. Wat een ontzettend fijn toestel! De software is top, de camera is prachtig en de batterij gaat lang mee. Alles wat ik zocht in een telefoon."

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in februari 2021 via Belsimpel

Lees alle reviews op Belsimpel

Ons oordeel

De Google Pixel 5 is de opvolger van de 4a en is wat prijs-kwaliteitverhouding betreft interessanter dan de high-end toestellen van Google. De concurrentie is echter op diverse vlakken dichterbij gekomen.

De Pixel 5 is een vreemde eend in de bijt. Hij heeft maar matige hardware en specificaties, maar heeft wel software waar je U tegen zegt. Daarnaast is ie bijna de helft goedkoper dan de iPhone 12 Max, wat het toestel dan weer interessant maakt voor de fotografen die ook letten op de portemonnee.

De camera is alsnog een sterk punt van de Pixel 5 en velen zullen het toestel ook begeren om de schone software, waarvoor je ook nog eens snel en lang updates ontvangt. Op hardwaregebied lever je wel in ten opzichte van de concurrentie, maar vooralsnog is de Android-navigatie erg soepel.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

De beste smartphone-camera van de vorige generatie

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 56 gebruikersreviews

€ 1.129,95 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (2)

€ 1.129,95 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (2)

De Samsung Galaxy Note 20 Ultra werd door 56 gebruikers beoordeeld met een gemiddelde van 4.5 sterren.

"Grote smartphone, erg duidelijk leesbaar scherm. Schakelt snel tussen apps, en de apps starten heel snel op. De eerste week was het batterijverbruik normaal, met mijn gebruik (maar wel iets intensiever door het instellen van de nieuwe smartphine) pakweg iets meer dan 3 dagen eer ik moest bijladen. Na een week leert het besturingssysteem zelf welke apps je niet gebruikt, en deze apps worden "verbannen" van achtergrondverbruik en updates. Het toestel wordt dan veel zuiniger qua batterijverbruik. Heel veelzijdige camera met talloze mogelijkheden. Past in mijn broekzak. In een klein borstzakje zou ik wel opletten met dergelijk groot toestel. Omdat het toestel redelijk zwaar is en dun, best wel een siliconen hoesje aanschaffen dat betere grip geeft en dat ook beschermt bij vallen."

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in februari 2021 via Bol.com

"Mooi toestel,maar de de camera capaciteiten van de S20 ultra staan wel een streepje voor."

Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1 Icon/Rating/Star 1

in januari 2021 via Bol.com

Lees alle reviews op Bol.com

Ons oordeel

De Galaxy Note 20 Ultra van Samsung is het vlaggenschip van de Zuid-Koreaanse fabrikant en dat zien we terug in de foto’s die het toestel maakt. Zo zien we in de vergelijking met de concurrentie vooral prachtige foto’s in de nacht en overdag en uitstekende portretmodi. Daarnaast is de software uitmuntend om de foto’s dat beetje ‘extra’ te geven.

Ook bevat de telefoon vele functies om je foto's naar een hoger niveau te tillen. Denk aan 'Enkele Opname', waarbij de telefoon een soort collage maakt van de omgeving. Ook de super slow-motion mag niet ontbreken.

Enig nadeel: de software is wel ietwat traag. Ben je echter op zoek naar een allround-topmodel voor het schieten van foto’s, dan zit je echt goed bij de Samsung Galaxy Note 20 Ultra.

Onze research

We halen alle geteste smartphones in deze categorie door onze teststraat met allerlei technische snufjes om feitelijk en meetbaar de voor- en nadelen van elke smartphone te achterhalen. Denk aan piekhelderheidtest, accuduur bij verschillende vormen van gebruik, de oplaadtijd en de snelheid van het apparaat. Tegelijkertijd zijn sommige voor- en nadelen van smartphones ook subjectief, zoals het besturingssysteem en het design. Dit maken we altijd duidelijk in onze koopgidsen. Omdat het vooral om de camera gaat in deze test hebben we onze testlab-collega's in kwestie feitelijk op straat gezet.

Ja, letterlijk, want om de camera's te testen moeten er gewoon heel veel foto's geschoten worden. Zo hebben we bij de exemplaren in deze test tientallen foto's geschoten in allerlei verschillende omstandigheden. Denk aan het fotograferen 's nachts, in de avond- of ochtendzon en noem het maar op. Ben je geïnteresseerd in al die vergelijkende foto's? Klik dan hier.

Voor wie zijn deze keuzes geschikt Icons/Navigation/Arrow

We hebben deze lijst samengesteld om mensen te helpen die echt uitmuntende foto's, video's en portretten willen schieten. Of dat nou is van dat ene gerecht in je favoriete restaurant of een goed portret van jouw gezin. Ben je dus echt op zoek naar een telefoon dat uitblinkt in het schieten van plaatjes, dan ben je aan het juiste adres.

Andere geteste smartphones Icons/Navigation/Arrow

Samsung Galaxy S20 Ultra

De Samsung Galaxy S20 Ultra is een erg goede keuze voor alle aspirant-fotografen, maar we hebben het apparaat niet gekozen vanwege het bestaan van zijn grotere broer: de Galaxy Note 20 Ultra. Die is grofweg zo’n honderd euro duurder, maar levert ook meer functionaliteiten en camera-pluspunten. Heb je liever een iets kleinere telefoon zonder pen, dan is dit wel een prima keuze. Nog een bijkomend voordeel: wij vonden de portretmodus op deze telefoon net iets beter werken op deze telefoon dan op de Note 20.
Verkrijgbaar vanaf € 913,00 bij bol.com Plaza

Huawei P40 Pro

De Huawei P40 Pro was nog een aanrader door de camera die de concurrentie wegblies, maar wordt inmiddels ingehaald door de S21 Ultra. Daarnaast konden we 'm niet aanraden als Bestgetest door het ontbreken van de Google-diensten.

Sony Xperia 1 II

De Sony Xperia is eigenlijk het omgekeerde verhaal van de Pixel 5 van Google. De fotocamera’s zijn erg goed op papier, maar door gebrekkige ondersteuning van de software is het allemaal wat teleurstellend. We kunnen het apparaat dus ook niet aanraden.
Verkrijgbaar vanaf € 779,00 bij Belsimpel.nl

OnePlus 8 Pro

De OnePlus 8 Pro is een relatief betaalbare keuze en schiet foto’s die direct geschikt zijn voor social media – dat betekent een uitgesproken contrastrijke look en veel verzadiging. De purist zal dat niet altijd waarderen. Macrofoto’s van dit toestel zijn heel erg fraai, terwijl ultrawide en telecamera niet tegenvallen en dit model voor de rest vrij gemiddeld scoort.
Verkrijgbaar vanaf € 694,00 bij Belsimpel.nl

Hoe we hebben getest Icons/Navigation/Arrow

Om deze zes smartphonecamera’s op de proef te stellen, heeft ons testlab diverse praktijkfoto’s gemaakt overdag en ‘s nachts, die qua perspectief zoveel mogelijk vergelijkbaar zijn. 

We beoordelen de foto’s op verschillende aspecten zoals kleurweergave, dynamisch bereik, detailweergave en ruis. Naast foto’s met de primaire camera hebben we uiteraard ook de andere lenzen uitgeprobeerd, zoals de ultragroothoeklens of de zoomlens.

Daarnaast kijken we naar verschillende extra standen als portret, panorama en macro, beoordelen we de kwaliteit van selfies en hebben we video’s geschoten middels het genoemde videoframe. Uiteraard hebben we gedurende de test ook gelet op de snelheid en het gebruiksgemak van de verschillende camera-apps.

Over ons

Wie zijn wij Icons/Navigation/Arrow

BestGetest helpt jou om makkelijk en snel de beste elektronicaproducten te vinden. BestGetest is een nieuw initiatief van DPG Media, met 15 nieuwsmerken, ruim 140 huis-aan-huiskranten, 18 online titels, radio en 26 lifestylemagazines de meest toonaangevende en de grootste media-uitgever van Nederland.

Wij werken nauw samen met collega's van andere titels van DPG Media om jou te voorzien van koopadvies door de beste experts van Nederland. Onze adviezen over consumentenelektronica komen tot stand in samenwerking met techsite Tweakers, waar een team van 12 mensen fulltime is toegewijd aan het testen en vergelijken van producten.

Momenteel heeft BestGetest koopgidsen voor noise-cancelling koptelefoons, draadloze oortjes en televisies. We zijn hard bezig met het uitbreiden van onze koopadviezen!

Ons verdienmodel Icons/Navigation/Arrow

De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.