Overslaan en naar de inhoud gaan

De beste smartwatches van 2021

Supertech om je pols

Smartwatches
Smartwatches

Laatst bijgewerkt 3 maanden geleden

Op zoek naar de beste smartwatch die je momenteel kan kopen? Kies dan - als je een iPhone hebt - voor de Apple Watch Series 7. Tot die conclusie zijn we gekomen na uitgebreid testen met negen smartwatch-modellen in ons professionele testlab in Amsterdam. We keken naar de functies, de accuduur, de toegevoegde waarde van het hebben van zo'n smartwatch en natuurlijk naar het uiterlijk van de slimme horloges. Een horloge blijft ten slotte een eyecatcher op je arm.

Vergelijk hier alle smartwatches

Productnaam
Apple Watch Series 7 (45mm) Groen
Productnaam
Samsung Galaxy Watch4 Classic (46mm) Zwart
Productnaam
Garmin Forerunner 745 Zwart
Productnaam
Fitbit Sense
Productnaam
Oppo Watch 46mm
Bottomline
De beste smartwatch van 2021
Bottomline
De beste smartwatch voor Android-gebruikers
Bottomline
De beste smartwatch voor de thuisatleet
Bottomline
Minder functies voor véél minder euro's
Bottomline
Design-smartwatch
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Actuele prijs

€ 393,95 bij Mobiel.nl

Bekijk alle winkels (5)

€ 209,00 bij Coolblue.nl

€ 379,00 bij bol.com Plaza

€ 199,00 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (6)

Momenteel niet leverbaar

Voordelen
Voordelen
 • Uitstekende functionaliteit
 • Goede integratie van voice-assistent Siri
 • Uitgebreide gezondheidstracking
 • Goede hartslagmeter
Voordelen
 • Uitstekende functionaliteit
 • Uitgebreide gezondheidstracking
 • Offline muziek via Spotifty en Youtube music
Voordelen
 • Uitgebreide gezondheidsinzichten
 • Nauwkeurige metingen
 • Offline muziek via Spotify
 • Zeer uitgebreide sportfuncties
Voordelen
 • Goede accuduur
 • Goede gezondheidsinzichten
 • Goede slaapanalyse
Voordelen
 • Goed scherm
 • Prettige app
 • Mooi ontwerp
Nadelen
Nadelen
 • Matige accuduur
 • Enkel voor iPhone-gebruikers
Nadelen
 • Matige accuduur
 • Matige gps-nauwkeurigheid
Nadelen
 • Scherm niet fantastisch
 • Normale' smartwatch-functies beperkt
Nadelen
 • Matige hartslagmeter
 • Sommige functies vereisen een abonnement
Nadelen
 • Accuduur is matig
 • Toekomst besturingssysteem onduidelijk
Schermkwaliteit
Schermkwaliteit
Schermkwaliteit
Schermkwaliteit
Schermkwaliteit
Schermkwaliteit
Design
Design
Design
Design
Design
Design
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Functies
Functies
Functies
Functies
Functies
Functies

Meer geïnteresseerd in een smartwatch om voornamelijk mee te sporten? Check dan onze koopgids voor de beste sport-smartwatches!

Apple Watch Series 7 (45mm)

De beste smartwatch van 2021

€ 393,95 bij Mobiel.nl

Bekijk alle winkels (5)

€ 393,95 bij Mobiel.nl

Bekijk alle winkels (5)

De Apple Watch Series 7 is wat ons betreft hét voorbeeld van hoe een slim horloge moet werken. De verschillen met de Watch Series 6 van vorig jaar zijn klein. Het meest in het oog springt het groter geworden scherm dat nu nóg dichter bij de randen van de horlogekast komt. De functies op het slimme horloge zijn ontzettend uitgebreid, waardoor het toestel op elke pols wel een plekje heeft. Daarnaast is het uiterlijk van de Apple Watch prachtig en is de bouwkwaliteit niks minder dan goed.

Het fraaie, langwerpige always-on (het scherm staat altijd aan, ook als je pols niet naar je gezicht gedraaid is) oledbeeldscherm is prachtig en de overzichtelijke menu-interface is onverslaanbaar. De grote drukknop aan de zijkant van het apparaat, de zogenaamde digital crown, werkt feilloos. 

Ook zijn er de goede integratie van stemassistent Siri, het grote en kwalitatieve app-aanbod, en kleinere zaken als afwerking van de behuizing en de fijne haptische feedback die het horloge geeft. Daarmee voelt de Series 7 in combinatie met het gebruikte WatchOS 8-besturingssysteem aan als een product dat echt af is.

Wel is er een grote maar, je moet namelijk een iPhone hebben om de smartwatch te gebruiken. Dat is nogal een tegenargument voor het horloge, net als de teleurstellende accuduur, maar de algemene kwaliteit van het horloge zorgt ervoor dat dit de beste allround smartwatch is die je momenteel kan kopen. Vandaar dat we deze smartwatch vernoemen tot BestGetest.

Lees hier alles over de Apple Watch Series 6 (44mm) Blauw Icons/Navigation/Arrow

Het nieuwste model uit de Apple Watch-reeks is de Apple Watch Series 7, die eind van de zomer werd geïntroduceerd.  De verschillen met de Watch Series 6 van vorig jaar zijn klein, meest in het oog springt het groter geworden scherm dat nu nóg dichter bij de randen van de horlogekast komt.  Dit slimme horloge bevat een always-on oledbeeldscherm, een heel scala aan bandjes en aan de zijkant de zogenaamde digital crown, het knopje waar je de horloge - naast je vingers - mee bestuurd. Dat besturen kan overigens ook erg gemakkelijk via de digitale spraakassistent Siri van de techgigant uit Cupertino, California.

 

Kracht

Onder de motorkap vind je de S6-processor, die we vorige jaar ook al in de Series 6 zagen en in onze tests vliegensvlug bleek. Van haperingen is geen sprake, animaties zijn prachtig en de apps starten gelukkig snel. Loopt de concurrentie mijlenver achter? Dat niet, maar je merkt het verschil bij bijvoorbeeld animaties van de menu's wel degelijk. We moeten hierbij overigens aantekenen dat we niet of nauwelijks verschil bemerken tussen de Apple Watch Series 7, Series 6 en de Watch SE, waarbij die die laatste over een oudere en, in theorie, langzamere Apple S5-processor beschikt. Ook de haptische feedback, het mechanische 'getik' bij een notificatie, van de Apple Watches is gewoon beter dan wat de concurrentie biedt.

 

Apps

De Apple Watch wordt geleverd met een grote hoeveelheid apps, denk aan een prima werkende turn-by-turnnavigatie, weer- en aandeleninformatie, een podcastapp, audioboeken, muziekspelers, kalender-, klok-, timer-, stopwatch- en lijstenapps. Bellen kan uiteraard ook. Vooral op het gebied van gezondheid blinkt de Apple Watch echt uit. Het horloge kan namelijk hartfilmpjes maken, accurate hartslagmetingen doen, zuurstofgehalte meten, slaap- en geluid meten en heeft een bijzonder uitgebreide hoeveelheid verschillende workouts voor de sporters onder ons. Met het enorme app-aanbod uit de App Store is ziojn de gezondheidsfuncties bovendien gemakkelijk uit te breiden boven wat Apple standaard biedt.

 

Nadelen

Kleven er dan ook nadelen aan dit gelikte product? Ja, en een behoorlijk grote. De Apple Watch werkt enkel met een iPhone. Aangezien volgens onderzoek 40 procent van de Nederlanders een iPhone heeft, kan zo'n 60 procent niets met een Apple Watch. Ook is de accuduur slecht. Met een Apple Watch 7 houd je het nog geen twee dagen vol. Voordeel is wel dat het nieuwe model een stuk sneller oplaadt, waardoor hij na een half uur op de nieuwe lader weer bijna een halve acculading heeft en de na iets meer dan een uur zelfs helemaal vol is.

Onder de streep is de Apple Watch Series 7 een erg fijne smartwatch en naar onze mening hét voorbeeld van hoe een slim horloge moet werken. Helaas is het horloge alleen met een iPhone te gebruiken en valt de accuwerktijd nog altijd tegen De verbeteringen ten opzichte van de Apple Watch Series 6 zijn klein en als je dat horloge al hebt is er geen reden om over te stappen. Al met al zijn we onder de indruk van het apparaat en benoemen we 'm tot BestGetest.

Apple introduceerde vorig najaar gelijk met de Watch Series 6 ook de Apple Watch SE. De Series 6 is inmiddels opgevolgd door de Series 7, maar de Watch SE blijft als goedkoper alternatief beschikbaar. De adviesprijs van Watch SE is 299 euro, 130 euro goedkoper dan de nieuwe Watch 7. Het horloge moet het stellen zonder ecg- en bloedsaturatiemetingen, die we bij de Series 6 en 7 wél terugvinden. Daarnaast kan het oledscherm van de SE niet in always-onmodus werken en beschikt het horloge over een iets langzamere Apple S5-chip, die we eerder bij de Watch Series 5 tegenkwamen. Kun je zonder leven, dan heb je met de goedkopere SE-versie nog steeds een uitstekende smartwatch.

De adviezen van BestGetest komen onafhankelijk tot stand in samenwerking met het testlab van Tweakers. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »

Samsung Galaxy Watch4 Classic (46mm)

De beste smartwatch voor Android-gebruikers

€ 209,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (11)

€ 209,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (11)

Met de nieuwe Galaxy Watch4 is Samsung overgestapt van het eigen Tizen besturingssysteem naar Wear OS 3 van Google. Die overstap heeft voor- en nadelen. Wie bekend is met eerdere Galaxy Watches zal overigens niet direct de weg kwijt raken; Samsung heeft er alles aan gedaan om de gebruikservaring en de interface zoveel mogelijk te behouden. De Watch4 is er in twee versies, het standaardmodel en de Watch4 Classic. Die laatste is iets groter en heeft een fysiek daaibare ring rond het scherm waarmee je gemakkelijk door de menu’s kunt navigeren.

Het apparaat heeft een always on oledbeeldscherm in een traditionele ronde vorm inclusief leren polsbandje. Daarnaast biedt de Galaxy Watch4 een uitgebreide functielijst, met een flinke lijst aan standaardapps en veel extra apps die beschikbaar zijn via de Play Store. Denk aan GPS, muziek, sport, slaap, gezondheid en nog veel meer. Dat alles draait dus op het nieuwe Google Wear OS 3 en door de krachtige processor werkt alles lekker vloeiend en snel. Qua haptische feedback, het getik als je toetsaanslagen maakt, en besturing werkt de Apple Watch net iets beter, maar de Galaxy Watch doet het ook uitstekend.

Sommige gezondheidsfuncties zijn wel verborgen voor mensen die niet een recente Galaxy-smartphone hebben. Tijdens onze test bleek dat de accuduur ook bij de Galaxy Watch4 niet geweldig is en het horloge in de praktijk zo’n twee dagen op een acculading kan werken. Ondanks die minpuntjes is de Galaxy Watch4 onze favoriete allround smartwatch voor Androidgebruikers.

Lees hier alles over de Samsung Galaxy Watch3 (45mm) Zwart Icons/Navigation/Arrow

Samsung, na Apple wereldwijd de grootste smartwatch-maker, kan zich meten met zijn grootste concurrentie. De Galaxy Watch4 is het begin van een nieuw tijdperk voor Samsung, want voor het eerst maakt het gebruik van Google Wear OS.

Daarmee lift Samsung mee op het grote app-aanbod dat voor Wear OS beschikbaar is. Dat aanbod is nu al groot en Google blaast momenteel nieuw leven in Wear OS en de bedoeling is dat er de komende maanden meer Wear OS horloges op de markt komen en het app-aanbod nóg verder wordt vergroot. 

Ondanks de overstap naar een nieuw besturingssysteem heeft Samsung de gebruikservaring grotendeels gelijk gehouden, en dat is een compliment waard. De Watch4 Classic is te besturen door middel van een fysieke draairing, en dat werkt gewoon prima. Deze laat je door de cirkelvormige menu’s bladeren, en biedt een extra navigatieoptie naast het touchscreen en de twee bedieningsknoppen. Het always on oledbeeldscherm is prachtig en de 'traditionele' ronde vorm spreekt ons wel aan, al zijn er onder de streep wat ons betreft meer voordelen aan het rechthoekige display die Apple en Oppo hanteren voor hun smartwatches.

 

Apps

De Watch4 draait nu op Wear OS, maar vreemd genoeg maakt het horloge nog altijd gebruik van Samsungs eigen die, alleen in het Engels, door middel van spraakcommando’s apps kan openen, (zoek)opdrachten kan uitvoeren en tekstberichten kan beantwoorden. Samsung heeft beloofd ook ondersteuning voor Google Assistant in te bouwen, maar wanneer dat zal gebeuren is nog niet bekend. Samsung heeft al zijn eigen apps keurig omgezet naar Wear OS, wat betekent dat het horloge onder andere uitgebreide sport en gezondheidsfuncties heeft. Daarnaast kan je muziek downloaden van Spotify en Youtube Music, waarna je deze offline tijdens bijvoorbeeld het hardlopen kunt beluisteren via een bluetooth hoofdtelefoon. Het app-aanbod voor Wear OS is sowieso groot, al zijn veel apps wel aan een opfrisbeurt toe. Nu Samsung ook voor de besturingssysteem heeft gekozen zien we gelukkig dat een aantal apps al direct is bijgewerkt.

 

Widgets

Tizen maakt gebruik van een menu dat bestaat uit maximaal vijftien widgets, waar je als gebruiker doorheen navigeert door over het scherm van rechts naar links te swipen of door de ring rond het scherm te draaien, waarbij vooral die ring snel én nauwkeurig werkt. De widgets bieden onder andere toegang tot een compleet app-overzicht en de sportapp waarmee je trainingen kunt starten, maar er zijn ook widgets die direct inzicht geven in bijvoorbeeld komende agenda-items, reminders, contacten, gelopen stappen, het weer en allerhande gezondheidsinformatie, waaronder hartslag en inzicht in activiteiten. 

 

Gezondheid

Slaap wordt automatisch gelogd, waarbij Samsung ook verschillende slaapfasen herkent. Bij de nauwkeurigheid van de slaapdata hebben we wel wat twijfels; uw redacteur heeft volgens de Watch4 zelden diepe slaapperioden, een punt waar de Watch3 ook al de mist in ging. Daarnaast zijn er widgets die toegang tot SpO₂-, ecg- en bloeddrukmeting bieden, mits je daar een Galaxy-smartphone voor hebt. Nieuw is een functie die je lichaamssamenstelling meet en zo vetelt jouw spier-, vet- en vochtmassa is, en jouw vetpercentage wordt berekend. De meetresultaten geven een redelijk inzicht, maar verschillen onderlings soms aanzienlijk, dus neem dit met een korreltje zout.

De Galaxy Watch4  heeft een groot aantal sportprofielen en heeft ook een ingebouwde runningcoach, die door middel van informatie op het scherm én gesproken updates aangeeft of je voor- of achterloopt ten opzichte van een ingegeven doeltempo. Wat ons betreft een prima toevoeging.

 

Naast de nieuwe Galaxy Watch4 is ook de Galaxy Watch3 nog altijd te koop. Dat horloge was onze vorige all-round aanrader voor Android-gebruikers, maar inmiddels denken we daar anders over. De Watch3 werkt met het oude Tizen als besturingssysteem en hoewel Samsung zegt daar nog drie jaar ondersteuning voor te bieden, is de verwachting dat veel apps niet meer geupdate zullen worden en mogelijk op den duur zelfs niet meer werken. Het prijsverschil met de nieuwe Watch4 is bovendien klein, waardoor we het nieuwe model een slimmere keuze vinden.

Apple Watch Geluid voorkant

Andere slimme horloges die we goed vinden

Naast de Apple Watch en de Samsung Galaxy Watch is er nog een high end smartwatch van Garmin die we aanbevelen.

Garmin Forerunner 745 Zwart

De beste smartwatch voor de thuisatleet

€ 379,00 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (1)

€ 379,00 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (1)

De Garmin Forerunner 745 is simpelweg de ultieme smartwatch voor sporters. Je koopt dit horloge niet voor de looks, maar voor de hulpmiddelen die jouw workout naar een hoger niveau tillen. Daarnaast kun je volledig de analyse induiken: de Forerunner 745 meet allerlei verschillende gezondheidswaarden voor, tijdens en na het sporten. Ook als je slaapt.

Dat wekt indruk, vooral door de uitgebreide functies voor allerlei verschillende sporten. Bij deze smartwatch geldt dan ook: functionaliteit voorop. Het scherm is dus ook geen oledbeeldscherm, maar een display dat gebruik maakt van technologie dat licht afkaatst. Daardoor wordt het horloge goed afleesbaar in de volle zon. 

Nadeel is dat een transflectief scherm er in vergelijking met oled weinig indrukwekkend uitziet door de beperkte kleurverzadiging en het beperkte contrast.

Galaxy voorkant

Onze research

Voor wie zijn deze keuzes geschikt Icons/Navigation/Arrow

Deze keuzes zijn met name geschikt voor mensen die simpelweg de meest functierijke en uitgebreide allround-smartwatch in huis willen halen. De Garmin lijkt dan op het eerste gezicht ongeschikt, maar door de bijzonder uitgebreide sportfuncties vinden we 'm toch het vermelden waard.

De smartwatches in dit artikel moeten functioneel zijn en de moeite waard zijn om elke ochtend om te doen. Het moeten prachtige accessoires zijn, die door de smart-functionaliteiten extra waarde in de dagelijkse gang van zaken moeten bieden.

Rond of rechthoek?

De meeste smartwatches maken gebruik van een rond scherm. Dat lijkt logisch, want horloges zijn van origine rond. Dat is wat ons betreft ook meteen de enige rechtvaardiging, want hoewel fabrikanten er veelal netjes mee omgaan, is een rond scherm op geen enkele manier praktisch voor weergave van tekst en data. Een vierkant of langwerpig scherm is functioneel véél fijner.

Apple en OPPO laten bovendien zien dat een langwerpig scherm ook prima om de pols past. Sterker nog, de nieuwe Apple Watches en de OPPO Watch zijn niet hoger en breder dan de ronde modellen van de concurrentie, terwijl deze horloges wél met afstand de grootste schermoppervlakte en de hoogste screen-to-bodyratio bieden.

Andere geteste smartwatches Icons/Navigation/Arrow

Hoe we hebben getest Icons/Navigation/Arrow

In deze test bekijken we nieuwe smartwatches van populaire merken in onze Pricewatch, waarbij we de topmodellen met de uitgebreidste mogelijkheden hebben getest. Uitzondering daarop is Garmin. De line-up van deze fabrikant is heel groot en bevat modellen met prijzen van meer dan 1500 euro. Wij kozen daarom voor de Forerunner 745, het nieuwste allroundmodel, dat met een adviesprijs van 479 euro alsnog tot de duurdere in de test behoort.

24/7

We hebben alle horloges gedurende een aantal weken 24/7 getest en daarbij gekeken naar de standaard smartwatchfuncties, maar ook naar de manier waarop ze proberen de gezondheid van de gebruiker inzichtelijk te maken. Daarnaast hebben we met alle horloges verschillende keren hardgelopen en gefietst om de hartslagregistratie en gps-nauwkeurigheid te beoordelen. We deden daarbij zowel duurlopen als intervallen en wegfiets- en mountainbikeactiviteiten. Dat deden we onder uiteenlopende omstandigheden en in verschillende omgevingen. Met alle horloges hebben we daarnaast zo goed mogelijk hetzelfde rondje gelopen, waarbij we eerst anderhalve kilometer in gelijkmatig tempo liepen om vervolgens in tempo terug te zakken en drie snellere intervallen te lopen.

GPS en gezondheid

Gps-tests hebben we in uiteenlopende omstandigheden gedaan, in omgevingen variërend van open polders tot midden tussen de hoogbouw in het centrum van Rotterdam.

Helaas zijn niet alle (gezondheids)aspecten van smartwatches voor ons op herhaalbare wijze inzichtelijk te krijgen of te meten. Zo hebben we geen professionele (eeg-)monitor om slaapcycli te meten. Referentie ontbreekt dus, en over de opbouw van de slaap en de verschillende slaapfasen die horloges menen te herkennen, vellen we daarom geen oordeel. Over de gemeten slaapduur en, wanneer beschikbaar, de gegeven slaapscore oordelen we op basis van onze eigen observaties met betrekking tot de tijdstippen van in slaap vallen en ontwaken, en de mate waarin we ons uitgerust voelden. En ja, we geven grif toe: dit is zeker geen wetenschappelijke benadering.

 

Over ons

Wie zijn wij Icons/Navigation/Arrow

BestGetest helpt jou om makkelijk en snel de beste elektronicaproducten te vinden. BestGetest is een nieuw initiatief van DPG Media, met 15 nieuwsmerken, ruim 140 huis-aan-huiskranten, 18 online titels, radio en 26 lifestylemagazines de meest toonaangevende en de grootste media-uitgever van Nederland.

Wij werken nauw samen met collega's van andere titels van DPG Media om jou te voorzien van koopadvies door de beste experts van Nederland. Onze adviezen over consumentenelektronica komen tot stand in samenwerking met techsite Tweakers, waar een team van 12 mensen fulltime is toegewijd aan het testen en vergelijken van producten.

Momenteel heeft BestGetest koopgidsen voor noise-cancelling koptelefoons, draadloze oortjes en televisies. We zijn hard bezig met het uitbreiden van onze koopadviezen!

Ons verdienmodel Icons/Navigation/Arrow

De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.