Overslaan en naar de inhoud gaan

De beste smartwatches voor sporters van 2021

Aan de slag met tech om je pols

Smartwatches voor sporters

Op zoek naar de beste smartwatch als je een gezonde levensstijl in een hoog vaandel hebt staan? Kies dan voor de Garmin Forerunner 745. Tot die conclusie zijn we gekomen na uitgebreid testen met negen smartwatch-modellen in ons professionele testlab in Amsterdam.

Laatst bijgewerkt 4 weken geleden

 

 

Vergelijk alle sport-smartwatches

Productnaam
Garmin Forerunner 745 Zwart
Productnaam
Apple Watch Series 7 (45mm) Groen
Productnaam
Fitbit Sense
Productnaam
Polar Vantage V2
Productnaam
Suunto 7
Bottomline
De beste smartwatch voor sporters
Bottomline
De beste smartwatch voor sportende iOS-gebruikers
Bottomline
Het beste betaalbare sporthorloge
Bottomline
Een geweldig sportmaatje
Bottomline
Voor wie niet altijd online is
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Actuele prijs

€ 379,00 bij bol.com Plaza

€ 382,00 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (3)

€ 199,00 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (6)

€ 388,00 bij bol.com

Bekijk alle winkels (4)

Momenteel niet leverbaar

Voordelen
Voordelen
 • Uitgebreide gezondheidsinzichten
 • Nauwkeurige metingen
 • Zeer uitgebreide sportfuncties
Voordelen
 • Uitstekende functionaliteit voor sporters
 • Uitgebreide gezondheidstracking
 • Goede hartslagmeter
Voordelen
 • Goede accuduur
 • Goede gezondheidsinzichten
 • Goede slaapanalyse
Voordelen
 • Uitgebreide sportfuncties
 • Zeer goede accuduur
 • Nauwkeurige metingen
Voordelen
 • Mooi oled-scherm
 • Offline kaarten mogelijk
Nadelen
Nadelen
 • Scherm niet fantastisch
 • 'Normale' smartwatch-functies beperkt
Nadelen
 • Matige accuduur
 • Enkel voor iPhone-gebruikers
Nadelen
 • Matige hartslagmeter
 • Sommige functies vereisen een abonnement
Nadelen
 • Te weinig smartwatchfuncties
 • Scherm valt tegen
Nadelen
 • Zeer tegenvallende accuduur
 • Weinig functies
Schermkwaliteit
Schermkwaliteit
Schermkwaliteit
Schermkwaliteit
Schermkwaliteit
Schermkwaliteit
Design
Design
Design
Design
Design
Design
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Accuduur
Functies
Functies
Functies
Functies
Functies
Functies

Meer geïnteresseerd in een smartwatch als tech-gadget? Check dan onze koopgids voor de beste smartwatches!

Garmin Forerunner 745 Zwart

De beste smartwatch voor sporters

€ 379,00 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (1)

€ 379,00 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (1)

De Garmin Forerunner 745 is simpelweg de ultieme smartwatch voor sporters. Je koopt dit horloge niet voor de looks, maar voor de hulpmiddelen die jouw workout naar een hoger niveau tillen. Daarnaast kun je volledig de analyse induiken: de Forerunner 745 meet allerlei verschillende gezondheidswaarden voor, tijdens en na het sporten. Ook als je slaapt.

Dat wekt indruk, vooral door de uitgebreide functies voor allerlei verschillende sporten. Bij deze smartwatch geldt dan ook: functionaliteit voorop. Het scherm is dus ook geen oledbeeldscherm, maar een display dat gebruik maakt van technologie dat licht afkaatst. Daardoor wordt het horloge goed afleesbaar in de volle zon. Nadeel is dat een transflectief scherm er in vergelijking met oled weinig indrukwekkend uitziet door de beperkte kleurverzadiging en het beperkte contrast.

Je koopt dit horloge dus niet per se voor de looks, maar voor de sportfuncties. Die zijn er namelijk volop, en fiks uitgebreider dan de andere geteste modellen. Het horloge meet altijd je hartslag en zuurstofverzadiging, en controleert stress- en energieniveaus. Niet alleen zijn er veel sportprofielen, Garmin houdt ook voortgang en herstel bij en geeft op basis daarvan suggesties voor komende work-outs. Wat ons betreft is dit de ultieme smartwatch voor sporters en is dus absoluut BestGetest.

Lees hier alles over de Garmin Forerunner 745 Icons/Navigation/Arrow

De Garmin Forerunner 745 is simpelweg een must have voor elke sporter die z'n resultaten en voortgang een beetje serieus neemt. Dat het een must have is voor sporters, betekent ook dat het qua andere functionaliteiten misschien iets te kort schiet in vergelijking met bijvoorbeeld de Apple Watch. Is dat erg? Niet als je vooral sport in het achterhoofd hebt bij de aankoop.

Over de functies: die zijn vooral qua sport erg luxueus en indrukwekkend. Qua basisfuncties is er ook genoeg aanwezig. Zo kun je notificaties ontvangen en reageren op berichten met tekst. Ook agenda- en weer-informatie zijn vanzelfsprekend aanwezig. De Forerunner 745 kan bovendien muziek opslaan en via bluetooth afspelen. Dat kunnen zowel eigen mp3-bestanden zijn als playlists van Spotify, die je voor offline gebruik naar het horloge kunt kopiëren via wifi. Dat laatste is wat ons betreft een groot voordeel.

Betalen

Ook kun je gewoon betalen met dit slimme horloge, als je bankiert bij ABN AMRO of Rabobank, of een ICS Mastercard gebruikt. De algemene smartwatchfuncties van de Forerunner zijn dus wat beperkt, maar wat ons betreft heeft het horloge wel precies de juiste functies aan boord.

Garmin functies beste smartwatch voorkant

Sport, sport en sport.

Waar de Forerunner 745 vooral heer en meester is, is op het gebied van sport- en gezondheidsregistratie en metingen. Het horloge kan 24 uur per dag beweging, hartslag en SpO₂-data loggen, en haalt daar een weelde aan info uit. Naast registratie van standaardzaken als hartslag, stappen en verbruikte calorieën geeft het horloge inzicht in stress, uitgebreide slaapgegevens, ademhalingsfrequentie en je energieniveau in de vorm van een Body Battery-grafiek.

Garmins Connect-smartphoneapp biedt al deze data in een overzichtelijk dashboard met tal van subdashboards waarin zeer gedetailleerde informatie beschikbaar is. Wil je nog meer en overzichtelijkere dashboards, dan kun je in Garmins website terecht.

Op het gebied van sportregistratie is Garmin marktleider en dat heeft een goede reden. De Forerunner 745 biedt net als de meeste andere Garmin-horloges tal van sportprofielen en kan desgewenst ook aan externe sensoren als hartslagmeters, loopdynamieksensoren, en power- en cadansmeters voor fietsen gekoppeld worden. De Forerunner 745 is bovendien geschikt voor multisportactiviteiten, waarbij je zonder te stoppen kunt overgaan van bijvoorbeeld zwemmen naar fietsen en hardlopen. Vooral nuttig voor triatlons dus, al is elke andere combinatie van sporten ook mogelijk.

Zelf onderzoek doen

Toch moet je zelf ook nog een beetje research doen. Zo zijn er acht verschillende modellen in de Forerunner-serie, waarbij je op basis van functies ook een goedkoper model kan aanschaffen. Deze versie is echter wat ons betreft de meest veelzijdig. Met recht BestGetest, dus.

 

De adviezen van BestGetest komen onafhankelijk tot stand in samenwerking met het testlab van Tweakers. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »

Apple Watch Series 7 (45mm)

De beste smartwatch voor sportende iOS-gebruikers

€ 393,95 bij Mobiel.nl

Bekijk alle winkels (5)

€ 393,95 bij Mobiel.nl

Bekijk alle winkels (5)

De Apple Watch Series 7 is wat ons betreft hét voorbeeld van hoe een slim horloge moet werken en is onze favoriete allround smartwatch. Hoe is het apparaat voor sporters? Erg goed, concluderen we na wekenlang testen. Nee, hij heeft niet dezelfde uitgebreide functies als de gespecialiseerde Garmin van hierboven, maar biedt voor elk persoon wel een handigheidje op het gebied van sport. 

De functies op het slimme horloge zijn ontzettend uitgebreid, waardoor het toestel op elke pols wel een plekje heeft. Daarnaast is het uiterlijk van de Apple Watch prachtig en is de bouwkwaliteit niks minder dan goed.

Het fraaie, langwerpige always-on (het scherm staat altijd aan, ook als je pols niet naar je gezicht gedraaid is) oledbeeldscherm is prachtig, de overzichtelijke menu-interface is onverslaanbaar en de doordachte grote drukknop aan de zijkant van het apparaat (de zogenaamde digital crown) werkt feilloos. 

Wel is er een grote maar, je moet namelijk een iPhone hebben om de smartwatch te gebruiken. Dat is nogal een tegenargument voor het horloge, net als de teleurstellende accuduur, maar de algemene kwaliteit van het horloge zorgt ervoor dat dit een van de beste sport smartwatches die je momenteel kan kopen. Vandaar dat we deze smartwatch vernoemen tot ons favoriete alternatief.

Lees hier alles over de Apple Watch Series 6 Icons/Navigation/Arrow

De Apple Watch Series 7 is een uitmuntende allround smartphone die voor ieder mens wel wat unieks biedt. Vandaar dat we 'm ook uitroepen als BestGetest in onze Beste Smartwatch-koopgids. Kunnen we dat ook doen in deze koopgids? Net niet, maar het scheelde niet veel. De Garmin is gewoon te gespecialiseerd om het apparaat van de troon te stoten met de Apple Watch. 

Moet je 'm dan niet kopen? Absoluut niet. Waar de Frontrunner de ideale keuze is voor de sporter die zijn resultaten met pijnlijk detail wil analyseren en onderzoeken, is de Apple Watch de perfecte keuze voor fanatiekelingen die in een blik willen zien waar ze staan. Daarnaast biedt de smartwatch ook meer basisfunctionaliteiten, maar daar hebben we het vooral over in onze andere koopgids.

Tracking

De fitness- en gezondheidstracking van de Apple Watch is goed doordacht, waarbij je, als je daarvoor kiest, een grote hoeveelheid data voorgeschoteld kunt krijgen. Voor duiding van fitness- en gezondheidsdata maakt de Apple Watch gebruik van twee verschillende apps op de iPhone. In de Gezondheid-app vind je een overzicht van je dag en zie je bijvoorbeeld hoeveel je staat, beweegt en traint. Ook geeft de app inzicht in je slaap, hoewel die informatie bij Apple standaard heel basaal is en informatie over verschillende slaapstadia ontbreekt.

Wel krijg je duidelijk inzicht in trends over langere periodes. De slaapdata lijkt bovendien nauwkeurig; de momenten van in slaap vallen en ontwaken worden doorgaans goed geschat. Wil je gedetailleerdere slaapinformatie, dan moet je daarvoor een thirdpartyapp op het horloge installeren, waarbij je keuze hebt uit een ruim aanbod.

De Gezondheid-app geeft naast een slaapoverzicht standaard inzicht in je dagelijkse stappen, gelopen afstand, gebruikte energie, het aantal work-outs van de afgelopen periode en, als je dit ingeschakeld hebt, informatie over perioden waarin je aan hoge geluidsniveaus blootgesteld bent geweest. Wil je meer informatie, dan kan dat, want je kunt het hoofdmenu van de app naar eigen inzicht uitbreiden met informatie over cardioconditie (VO₂Max), informatie over hoe lang je gemiddeld je handen wast, je huidige hartslag, rusthartslag, hartslag tijdens slaap, snelheid tijdens het traplopen, tijd die je staat, loopt en traint, en afgelegde afstand tijdens hardlopen, wandelen en fietsen. Kortom, je kunt het overzicht zo beknopt of uitgebreid maken als je wilt.

Garmin functies beste smartwatch

Andere sporthorloges die we goed vinden

Naast de Garmin en de Apple Watch is er nog een smartwatch die we kunnen aanbevelen op basis van de specificaties en looks.

Fitbit Sense

Het beste betaalbare sporthorloge

€ 199,00 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (6)

€ 199,00 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (6)

De Fitbit Sense is onze favoriete betaalbare sporthorloge van 2021. De Sense is een compact horloge, dat ook prima om een kleinere (vrouwen)pols past. Het apparaat heeft geen fysieke knoppen, maar wel een aanraakgevoelige touchknop aan de linkerzijkant van de behuizing en ziet er volgens ons gewoon smaakvol uit.

Fitbit staat bekend om het hebben van laagdrempelige software, die goede inzichten biedt voor een breed publiek. De Sense is daar geen uitzondering op. Denk aan prima ecg-metingen, temperatuur en bloedzuurstof-metingen. 

In vergelijking met de Apple Watch oogt het kleinere oledscherm met zijn beduidend lagere resolutie wat minder fraai en de interface werkt ook zichtbaar minder soepel. Stroperig is het zeker niet, maar de animaties zijn beduidend minder vloeiend dan die van de Apple Watch. De Sense is dan ook een paar honderd euro goedkoper dan Apple's oogappeltje.

Al met al een prima smartwatch, die we zeker kunnen aanraden aan niet-veeleisende amateursporter.

Onze research

Voor wie zijn deze keuzes geschikt Icons/Navigation/Arrow

Deze keuzes zijn met name geschikt voor mensen die simpelweg de meest functierijke en uitgebreide allround-smartwatch in huis willen halen. De Garmin lijkt dan op het eerste gezicht ongeschikt, maar door de bijzonder uitgebreide sportfuncties vinden we 'm toch het vermelden waard.

De smartwatches in dit artikel moeten functioneel zijn en de moeite waard zijn om elke ochtend om te doen. Het moeten prachtige accessoires zijn, die door de smart-functionaliteiten extra waarde in de dagelijkse gang van zaken moeten bieden.

Rond of rechthoek?

De meeste smartwatches maken gebruik van een rond scherm. Dat lijkt logisch, want horloges zijn van origine rond. Dat is wat ons betreft ook meteen de enige rechtvaardiging, want hoewel fabrikanten er veelal netjes mee omgaan, is een rond scherm op geen enkele manier praktisch voor weergave van tekst en data. Een vierkant of langwerpig scherm is functioneel véél fijner.

Apple en OPPO laten bovendien zien dat een langwerpig scherm ook prima om de pols past. Sterker nog, de nieuwe Apple Watches en de OPPO Watch zijn niet hoger en breder dan de ronde modellen van de concurrentie, terwijl deze horloges wél met afstand de grootste schermoppervlakte en de hoogste screen-to-bodyratio bieden.

Andere geteste smartwatches Icons/Navigation/Arrow

Hoe we hebben getest Icons/Navigation/Arrow

In deze test bekijken we nieuwe smartwatches van populaire merken in onze Pricewatch, waarbij we de topmodellen met de uitgebreidste mogelijkheden hebben getest. Uitzondering daarop is Garmin. De line-up van deze fabrikant is heel groot en bevat modellen met prijzen van meer dan 1500 euro. Wij kozen daarom voor de Forerunner 745, het nieuwste allroundmodel, dat met een adviesprijs van 479 euro alsnog tot de duurdere in de test behoort.

24/7

We hebben alle horloges gedurende een aantal weken 24/7 getest en daarbij gekeken naar de standaard smartwatchfuncties, maar ook naar de manier waarop ze proberen de gezondheid van de gebruiker inzichtelijk te maken. Daarnaast hebben we met alle horloges verschillende keren hardgelopen en gefietst om de hartslagregistratie en gps-nauwkeurigheid te beoordelen. We deden daarbij zowel duurlopen als intervallen en wegfiets- en mountainbikeactiviteiten. Dat deden we onder uiteenlopende omstandigheden en in verschillende omgevingen. Met alle horloges hebben we daarnaast zo goed mogelijk hetzelfde rondje gelopen, waarbij we eerst anderhalve kilometer in gelijkmatig tempo liepen om vervolgens in tempo terug te zakken en drie snellere intervallen te lopen.

GPS en gezondheid

Gps-tests hebben we in uiteenlopende omstandigheden gedaan, in omgevingen variërend van open polders tot midden tussen de hoogbouw in het centrum van Rotterdam.

Helaas zijn niet alle (gezondheids)aspecten van smartwatches voor ons op herhaalbare wijze inzichtelijk te krijgen of te meten. Zo hebben we geen professionele (eeg-)monitor om slaapcycli te meten. Referentie ontbreekt dus, en over de opbouw van de slaap en de verschillende slaapfasen die horloges menen te herkennen, vellen we daarom geen oordeel. Over de gemeten slaapduur en, wanneer beschikbaar, de gegeven slaapscore oordelen we op basis van onze eigen observaties met betrekking tot de tijdstippen van in slaap vallen en ontwaken, en de mate waarin we ons uitgerust voelden. En ja, we geven grif toe: dit is zeker geen wetenschappelijke benadering.

Over ons

Wie zijn wij Icons/Navigation/Arrow

BestGetest helpt jou om makkelijk en snel de beste elektronicaproducten te vinden. BestGetest is een nieuw initiatief van DPG Media, met 15 nieuwsmerken, ruim 140 huis-aan-huiskranten, 18 online titels, radio en 26 lifestylemagazines de meest toonaangevende en de grootste media-uitgever van Nederland.

Wij werken nauw samen met collega's van andere titels van DPG Media om jou te voorzien van koopadvies door de beste experts van Nederland. Onze adviezen over consumentenelektronica komen tot stand in samenwerking met techsite Tweakers, waar een team van 12 mensen fulltime is toegewijd aan het testen en vergelijken van producten.

Momenteel heeft BestGetest koopgidsen voor noise-cancelling koptelefoons, draadloze oortjes en televisies. We zijn hard bezig met het uitbreiden van onze koopadviezen!

Ons verdienmodel Icons/Navigation/Arrow

De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.