Overslaan en naar de inhoud gaan

De beste televisies om mee te gamen in 2021

Play of the Game

Televisies
Gamen op televisie

Onze favoriete televisie om de nieuwste games op te spelen is de LG CX. Tot die keuze zijn we gekomen na uitgebreid testen in ons moderne testlab in Amsterdam. We bekeken meerdere televisies van verschillende merken om erachter te komen welke nou écht geschikt zijn om met je gloednieuwe PS5 of Xbox Series X te gebruiken.

Laatst bijgewerkt 1 jaar geleden

Vergelijk hier de beste televisies om mee te gamen

Productnaam
LG OLED55CX6LA
Productnaam
Samsung TU7020
Productnaam
Sony XH90
Bottomline
De beste game-tv voor in de woonkamer
Bottomline
Prima game-ervaring voor laag prijsje
Bottomline
Goed geprijsde game-tv met HDMI 2.1
Predicaat
Predicaat
Predicaat
Actuele prijs

€ 996,00 bij HelloTV

Bekijk alle winkels (2)

€ 544,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (3)

€ 806,00 bij HelloTV

Voordelen
Voordelen
 • Ongelooflijk goed beeld
 • HDMI 2.1 voor de ultieme game-ervaring
 • Ideaal voor gamers en sportliefhebbers door de hoge verversingssnelheid
 • Superplat design
Voordelen
 • Geweldige inputlag
 • Prima contrast
 • Prima kleuren
Voordelen
 • Scherpe weergave van beweging
 • Nauwkeurige weergave van kleuren
Nadelen
Nadelen
 • Geen ondersteuning voor HDR10+
 • Duur
Nadelen
 • Geen HDMI 2.1 en slechts 50Hz
 • Mindere kijkhoeken
Nadelen
 • Hdr-weergave valt wat tegen
 • Rare taferelen met de HDMI 2.1-aansluiting
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit
Geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit
HDMI 2.1-ondersteuning
HDMI 2.1-ondersteuning
HDMI 2.1-ondersteuning
HDMI 2.1-ondersteuning
Gebruiksgemak
Gebruiksgemak
Gebruiksgemak
Gebruiksgemak
Schermgrootte
Schermgrootte
55"
Schermgrootte
55"
Schermgrootte
55"

We hebben deze koopgids geupdatet met de nieuwste televisies in 2022. Ontdek hier welke onze favorieten zijn.

LG OLED55CX6LA

De beste game-tv voor in de woonkamer

€ 996,00 bij HelloTV

Bekijk alle winkels (2)

€ 996,00 bij HelloTV

Bekijk alle winkels (2)

Ons oordeel

De LG CX is simpelweg een fantastische televisie om op te gamen. Het beeld is geweldig, het contrast is enorm, de kijkhoeken zijn gigantisch en de weergave van de kleuren is zeer nauwkeurig. Speel één game en je wil stiekem nooit meer terug.

Door de drie HDMI 2.1-aansluitingen kun je jouw gameconsole (of game-pc!) aansluiten hoe je wil en meteen van start gaan met het gamen op een 4K-resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Dan moet de console dat natuurlijk wel halen, maar zelfs onder de 120 beeldjes per seconden is het een verademing om op te spelen. Daarnaast is de inputlag ook nog eens bizar laag, waardoor er geen vertraging is tussen een toetsaanslag op je controller en de actie op het scherm.

Het kijken naar hdr-beelden is een ervaring op zich en ook de smartfuncties op de oled-tv zijn top.  Daarnaast is de televisie qua software lekker snel en naar hartenlust aan te passen, al hoef je dat niet te doen, want de gamemodus werkt uit de doos behoorlijk goed.

Er zijn maar weinig grote nadelen aan deze 4K-tv, maar toch noemen we er een paar. De televisie heeft een kort netsnoer, wat ophangen in de huiskamer moeilijker maakt dan nodig is. Het grootste nadeel is echter de prijs. Mocht je die prijs willen betalen, dan haal je een toptelevisie in huis waar je jarenlang plezier van hebt. Vandaar dat we ‘m kiezen als BestGetest.

Lees hier alles over de LG CX Icons/Navigation/Arrow

Waarom we je dit product aanraden

De LG CX doet erg veel goed. Het is niet voor niks een van de bestverkopende televisies van het afgelopen jaar. Daarnaast is de CX er ook in een kleiner maatje, wat 'm ook interessant maakt als slaapkamermodel of monitor voor gamers. Over maatjes gesproken: het design.

De CX is een sexy en adembenemende televisie. Voor het ontwerp van de CX heeft LG niet al te veel moeite gedaan, het is nagenoeg hetzelfde als dat van de C9 van vorig jaar. Dat vinden we geen enkel probleem, want de CX ziet er nog altijd erg strak uit. Rond het oledpaneel zit een dun, zwart afgewerkt metalen sierrandje en de achterkant is van geborsteld metaal gemaakt. Zoals bij wel meer oledmodellen is de tv bovenaan slechts een paar millimeter dik, maar doordat de kast onderaan vier centimeter dikker is, kun je de tv niet heel dicht tegen een muur hangen.

Smart functies

Alle televisies van LG, behalve de allergoedkoopste modellen, draaien op webOS. Dit smart-tv-platform is wat ons betreft een van de betere. Het zit slim in elkaar, reageert snel op commando's en werkt zeer intuïtief. De huidige versie draagt de naam webOS ThinQ AI, want ook de marketeers van LG hebben AI (kunstmatige intelligentie) ontdekt als sleutel tot succes.

Het aanbod aan apps is lang niet zo groot als bij Googles Android TV, maar wat ons betreft mis je daar niet veel aan, omdat de belangrijkste video on demand-diensten allemaal aanwezig zijn. De lay-out van de smart diensten ziet er nog altijd prima uit, maar we vinden dat het ontwerp na al die jaren weleens een opfrisbeurt mag krijgen qua looks.

Hisense 55U8QF

Laten we de gamer niet vergeten. Of je nou elke avond uren op de bank zit te schieten of één keer per week een potje FIFA speelt: gamen op deze LG CX is een verademing. Dat komt door de hoge verversingssnelheid, de geweldige inputlag (de vertraging tussen acties op de controller en het weergeven op de televisie) en de uitgebreide opties. Het geluid is ook nog eens meer dan prima en het design is, zoals we gewend zijn, erg goed. Er is echter geen ondersteuning voor HDR10+ (al zal je hier niet veel van merken als je de gebruikelijke streamingdiensten gebruikt).

Oled

De grote kracht van oled zijn de zwartwaarden. Doordat elke pixel individueel kan oplichten (en dus ook zichzelf kan uitschakelen als het beeld zwart is), is zwart écht zwart. Door dat contrast worden kleuren juist feller, indrukwekkender en opvallender. Dat is echt een revelatie de eerste keer dat je bijvoorbeeld naar een natuurfilm kijkt. Ook bij de CX zit dit goed in elkaar. Mocht je nu een lcd gebruiken, dan is het verschil adembenemend. 

Nadelen van die oledtechniek? Het is minder fel dan lcd en het is mogelijk om het scherm (tijdelijk en permanent) in te branden. Om dat voor elkaar te krijgen moet je wel dagenlang naar  content kijken waarin bijvoorbeeld een logo permanent in beeld staat, maar ook het scorebord bij een potje FIFA kan dit (na erg lang spelen) veroorzaken. LG heeft systemen ingebouwd om dit te voorkomen, maar het blijft iets waar we voor waarschuwen. Kijk je dus dagenlang CNN achter elkaar, zet dan ook af en toe de ingebouwde Pixel Refresher aan of wissel van kanaal. De TV helpt een handje door het beeld zelf uit te zetten en de logo’s minder fel te maken.

 

De adviezen van BestGetest komen onafhankelijk tot stand in samenwerking met het testlab van Tweakers. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »

Samsung TU7020

Prima game-ervaring voor lage prijs

€ 544,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (3)

€ 544,00 bij Coolblue.nl

Bekijk alle winkels (3)

Ons oordeel

De Samsung TU7020 is een prima game-tv met een beeldgrootte van 55 inch op 4K-resolutie en is een bijzonder goede keuze als je niet duizend euro wil uitgeven aan jouw gametelevisie. Zo krijg je een prima contrast, prima kleuren en een goede interface waar je meer dan genoeg plezier uit haalt tijdens het spelen van jouw favoriete game. Het grootste pluspunt is echter de fantastisch lage inputlag, wat ervoor zorgt dat de vertraging tussen het aanslaan van een toets op de controller en de actie op het beeld nauwelijks merkbaar is. 

Wel zijn er natuurlijk wat nadelen aan een televisie van 520 euro. Zo heeft het scherm slechts een 50Hz-verversingssnelheid, wat tegenwoordig wel een beetje weinig is en krijg je maar twee HDMI-aansluitingen. Dat wordt dus wisselen van poort als je meer consoles hebt. 

Toch is het makkelijk daar genoegen mee te nemen voor de waanzinnige prijs, want ook zonder de gamevoordelen is dit gewoon een prima televisie om op te gamen. Al moeten we erbij vermelden dat je ook kan kijken naar een gamingmonitor. Check daarvoor ons artikel hier.

Hoe dan ook: wil je op 4K gamen, maar niet te veel uitgeven? Dan is dit de televisie voor jou. Vandaar dat we ‘m benoemen tot ons favoriete budgetalternatief.

Lees hier alles over de Samsung TU7020 Icons/Navigation/Arrow

Waarom we je dit product aanraden

De Samsung TU7020 is een lcd-tv in de betaalbare categorie van de Zuid-Koreaanse fabrikant Samsung. Het scherm maakt gebruik van de lcd-technologie. Dat betekent dat het scherm wel helder is, maar minder goed zwart kan weergeven waardoor de kleuren niet echt tot leven komen. Dat is niet per se erg, vooral niet bij een televisie van 520 euro, maar wel iets wat je moet weten. 

Design

De Samsung heeft een keurige afwerking met mooie smalle schermranden rond het scherm. Hoewel dit een van de goedkoopste tv uit de test is, zijn de randen rond het scherm van metaal gemaakt. Normaliter zien we die van plastic. 

Midden onder het scherm zit een uitsteeksel met daarop het Samsung-logo. De poten, die aan weerskanten van de tv zijn bevestigd, zijn van plastic. Van dichtbij is dat goed te zien, maar vanaf kijkafstand niet. Ze zijn niet zo stevig als metalen voeten, maar volstaan prima om de relatief lichte tv overeind te houden.

Smart-functies

Hoewel het een relatief betaalbaar model betreft, draait deze televisie hetzelfde Tizen-besturingssysteem als de duurdere QLED-modellen. Toch werkt de interface niet zo fijn als op de dure modellen. Ook is hij is duidelijk een stuk minder snel, want de tv reageert vaak sloom op de afstandsbediening. Vooral bij het navigeren door de instellingen zouden we graag een wat snellere reactie zien.

Het app-aanbod van Tizen is prima voor elkaar en de belangrijkste video-on-demanddiensten zijn beschikbaar. Wel is er af en toe reclame in de interface te zien en we konden geen optie vinden om dit uit te schakelen. We begrijpen dat goedkopere televisies ergens van betaald moeten worden, maar liever hadden we een televisie gezien die wat duurder is zonder reclame in de interface. De menu's zijn duidelijk ingedeeld en de epg toont het lopende programma in de bovenhoek.

De Samsung is de goedkoopste televisie in de test en biedt daardoor de meeste waar voor je geld. Wel krijg je in ruil voor de lage prijs reclame in de interface te zien. Zowel wat beeldkwaliteit als wat geluidskwaliteit betreft doet dit model het goed. Zij het met de beperking dat het beeld niet al te fel kan en het geluid niet al te hard. Je krijgt er een goedkoop aanvoelende afstandsbediening met een onduidelijke lay-out bij. Bovendien reageert de tv soms wat langzaam op commando's bij het navigeren door de menu's. De inputlag is erg laag, waardoor deze tv de beste keuze is voor gamers. Let wel op dat dit model slechts twee HDMI-aansluitingen heeft, waardoor je al snel extra hardware nodig hebt als je meer consoles wil aansluiten.

TU70

Andere game-tv's die we goed vinden

Naast de LG CX en het model van Samsung moeten we ook de Sony XH90 benoemen. Lees hieronder waarom.

Sony XH90

Goed geprijsde game-tv met HDMI 2.1

€ 806,00 bij HelloTV

Bekijk alle winkels (1)

€ 806,00 bij HelloTV

Bekijk alle winkels (1)

De Sony XH90 is op het eerste gezicht een televisie waar menig gamerhart sneller van gaat kloppen. Niet alleen zien de specificaties er goed uit, maar de televisie van 900 euro biedt ondersteuning voor HDMI 2.1. Zoals eerder beschreven kunnen de nieuwe consoles daarmee op 4K-resoluties met 120 beeldjes-per-seconde content afspelen. Topdeal, dus.

Toch lijkt er iets niet helemaal te kloppen met die HDMI 2.1-ingangen. Zo lukte het ons niet om daadwerkelijk de 4K 120 FPS te halen. Dat heeft volgens Sony te maken met fouten in de firmware van de televisie, die zo snel mogelijk opgelost worden. Inmiddels is er zo'n update uitgegaan, maar konden wij deze niet testen omdat de televisie al retour was naar de leverancier. De televisie zit verder erg goed in elkaar. Kopen met een kritische blik, dus.

Onze research

We keken bij deze test naar alle aspecten van de televisies: in deze prijscategorie moet alles gewoon in orde zijn. Je verwacht dus een uitmuntende kijkervaring door moderne beeldtechnieken als oled en qled, goed geluid (al raden we altijd een soundbar aan), ondersteuning voor verschillende beeldformaten en uiteraard de smartfuncties. Daarnaast keken we naar de praktische aspecten: is het netsnoer lang genoeg? Is het apparaat makkelijk op te hangen en hoe dun is het scherm?

Daar denk je misschien niet al te veel over na als de televisie uiteindelijk staat, maar kan zeker invloed hebben op het installatieproces. Altijd handig om te weten!

Onze tests worden uitgevoerd in samenwerking met het testlab van Tweakers. In de onderstaande video legt Eric van Ballegoie, tv-expert bij Tweakers, uit hoe het testlab te werk gaat.

Toestemming nodig voor bekijken van YouTube

Op deze plek staat externe inhoud die van YouTube afkomstig is. Het tonen van deze inhoud kan ertoe leiden dat YouTube cookies op jouw computer of ander apparaat zet. Hiervoor moet je eerst expliciet toestemming geven.

Voor wie zijn deze keuzes geschikt Icons/Navigation/Arrow

We hebben deze lijst samengesteld om mensen te helpen die de allerbeste film- en series thuis op de hoogste kwaliteit willen afspelen. Mensen die niet willen inleveren op beeldkwaliteit en het liefst hun supertelevisie ook gebruiken om een flink potje te gamen. Ja, daar ga je voor betalen, maar we hebben in onze tests ook goed gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding. Met onze keuzes in deze lijst weet je dat je niet te veel betaald voor deze tv's.

Hier moet je op letten bij de aanschaf van een tv Icons/Navigation/Arrow

Ken je resolutie

UHD, of minder specifiek 4K, is de nieuwe standaard in televisieland. 1080p-televisies, of Full HD televisies, worden inmiddels veel minder geproduceerd. Qua content in UHD moet je echter nog even zoeken. Geen enkele Nederlandse zender zendt in deze resolutie uit. Voor UHD moet je dus echt kijken naar Netflix (die veel shows tegen een hogere abonnementsprijs in UHD aanbiedt) of andere streamingdiensten zoals Amazon, Videoland en YouTube.

Verversingsfrequentie

De verversingsfrequentie is verantwoordelijk voor de soepelheid van de beelden op de televisie. We zouden hier een heel verhaal kunnen ophangen over persoonlijke voorkeuren en technieken maar in de essentie: let hier niet op. Verversingsfrequenties op tv's is eigenlijk een marketingverhaal. Hebben we het over computermonitoren, dan is het een ander verhaal die vooral voor de fanatieke gamer belangrijk is.

Wat is het verschil tussen OLED, QLED, LED en LCD-schermen?

Op dit moment kom je twee belangrijke schermtechnieken tegen op de markt: oled en lcd. Oled heeft als voordeel dat vooral de zwartwaarden en kijkhoeken bijzonder goed zijn. Lcd is al wat langer op de markt, maar goede lcd-modellen moeten het hebben van enorme helderheid en kleurbereik.

Verder kun je de termen led en QLED tegenkomen. Led is in principe gewoon lcd, maar QLED is een serie televisies gemaakt door Samsung. Door de Quantum Dot-filter wordt het kleurbereik van deze televisies veel beter, wat weer voor concurrentie met de oled-schermen zorgt. 

Andere geteste televisies Icons/Navigation/Arrow

LG GX

De LG GX is het 'mooiere' broertje van onze BestGetest-winnaar, de LG CX. De GX heeft op papier vrijwel dezelfde specificaties als onze winnaar, maar heeft een ander, dunner design. Dat is mooi als je daar erg veel waarde aan hecht, maar wij vinden het de forse meerprijs niet meer waard. De televisie is ook niet beschikbaar in 55 inch.

The Sero

The Sero van Samsung is een aparte televisie met een hele specifieke doelgroep: mensen die graag content verorberen op hun smartphone. The Sero kan namelijk draaien naar een verticale positie. Het idee is leuk en de beeldkwaliteit prima, maar het is wat ons betreft te veel een niché-product om ‘m echt aan te raden.

LG CX 48''

De LG CX 48'' is onze BestGetest-winnaar, maar dan in een kleiner formaat. Ben je dus op zoek naar een luxe televisie in een kleinere woonkamer, keuken, badkamer of slaapkamer, dan is dit een hele goede keuze.

Hisense 08B

De Hisense 08B was bij lancering één van de goedkoopste oledtelevisies en dat was natuurlijk meteen een aanrader. Momenteel kun je de 55 inch-variant vinden voor zo’n 1200 euro, wat 200 euro minder is dan onze aanrader, de LG CX. Het verschil is dus zodanig kleiner geworden dat we ‘m minder in de spotlight plaatsen, maar mocht die 200 euro erg belangrijk zijn, dan is ‘t een goeie keuze. Ook is de inputlag erg hoog, wat minder geschikt is voor gamers.

Philips 935

De 935 is het topmodel onder de oledtelevisies van Philips. Hij is voorzien van vierzijdig Ambilight, draait op Android TV van Google en heeft een audiosysteem van Bowers & Wilkins. Hij ondersteunt alle belangrijke hdr-formaten, maar is niet voorzien van HDMI 2.1-ingangen. Dat is erg vervelend voor de kersverse eigenaren van de Xbox Serie X en de PS5. De prestaties qua beeld en geluid behoren echter wel tot de beste van dit moment, maar de televisie is wel heel erg duur.

Sony AG8

Deze televisie van de Japanse fabrikant is een oled zoals vele anderen: goed beeld, uitstekend contrast en prachtige kleuren, maar de televisie heeft nog een extraatje. Het geluid komt namelijk uit het scherm van de televisie. Dankzij Sony's unieke audiosysteem, waarbij het oledpaneel in trilling wordt gebracht, komt het geluid daadwerkelijk uit het scherm. Die unieke functie vinden we tof, maar niet revolutionair genoeg om de televisie stellig aan te raden.

Hoe we hebben getest Icons/Navigation/Arrow

Ons testlab test veel televisies, al zijn we natuurlijk in zekere mate wel afhankelijk van wat de fabrikanten ons opsturen. Vandaar dat we niet alle televisie op de aardbol door onze test-opstelling kunnen halen. De televisies die wij wel uitgebreid testen, testen we met behulp van allerlei meetapparatuur en software. Van alle metingen is de contrastmeting de belangrijkste; hoe meer contrast er in het beeld zit, hoe indrukwekkender het eruitziet én hoe beter je tv kan kijken in een belichte kamer.

Daarnaast meten we de grijstinten.De meting van de grijstinten vertelt ons niet alleen of de kleurweergave goed is afgesteld, maar ook of alle grijstinten op de juiste helderheid worden weergegeven. Het is daarmee de belangrijkste graadmeter voor de afstelling van de tv in de fabriek. We hebben alle televisies in de ‘fabrieksinstelling’ getest.

Over ons

Wie zijn wij Icons/Navigation/Arrow

BestGetest helpt jou om makkelijk en snel de beste elektronicaproducten te vinden. BestGetest is een nieuw initiatief van DPG Media, met 15 nieuwsmerken, ruim 140 huis-aan-huiskranten, 18 online titels, radio en 26 lifestylemagazines de meest toonaangevende en de grootste media-uitgever van Nederland.

Wij werken nauw samen met collega's van andere titels van DPG Media om jou te voorzien van koopadvies door de beste experts van Nederland. Onze adviezen over consumentenelektronica komen tot stand in samenwerking met techsite Tweakers, waar een team van 12 mensen fulltime is toegewijd aan het testen en vergelijken van producten.

Ons verdienmodel Icons/Navigation/Arrow

De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.