Overslaan en naar de inhoud gaan

De zeven belangrijkste verschillen tussen een Apple- en Android-smartphone

Smartphones
iPhones

Laatst bijgewerkt 10 maanden geleden

Het is altijd een spanningsveld binnen telefoonliefhebbers: ga je voor Google’s Android of voor Apple’s iOS (iPhone dus)? Dat is niet vreemd, want er zitten in de details grote verschillen tussen de twee. Dit zijn de zeven belangrijkste.

De interface

Een groot verschil tussen Android en iOS is het besturingssysteem. Dat zie je als de toestellen aan zijn: het homescherm van Android ziet er anders uit dan dat van Apple-telefoons. Van de ene op de andere iPhone maakt niet of weinig uit, maar binnen Android zet elke fabrikant niet alleen Android op de telefoon, maar ook een 'schil' van eigen makelij.

Dat betekent dat het verschil in hoe die interface eruitziet bij Android-telefoons onderling best wel kan verschillen, terwijl dat binnen iPhone wat meer homogeen is. Veel mensen die Android gewend zijn en een smartphone van Apple in handen geduwd krijgen, hebben moeite deze te gebruiken: het is onduidelijker voor ze hoe je bijvoorbeeld teruggaat. Andersom hebben iPhone-gebruikers dat met Android-toestellen: je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar de interface van beide telefoons is heel verschillend.

De prijs

Er werd vroeger vaak gezegd dat Apple voor de rijken is, maar de laatste jaren zijn Android-telefoons en iPhones steeds meer naar elkaar toegegroeid als het gaat om prijs. Dat gezegd hebbende is er wel een markt waarin Apple nog altijd achterblijft. Dat is die van budgettelefoons.

Je hebt voor minder dan 400 euro geen nieuwe iPhone tot je beschikking, terwijl er Android-smartphones zijn die nog geen 100 euro kosten. Vaak zijn dit toestellen van Chinese makelij, zoals Motorola, Oppo en Xiaomi.

Op zoek naar een voordelige smartphone? Bekijk dan 'De beste goedkope smartphone tot 350 euro'.

De apps

Er staan gigantisch veel apps in zowel de Google Play-winkel als de App Store van Apple. Het zijn er zo’n 3 miljoen bij Google en 2 miljoen bij Apple. Voor apps binnen de Apple-winkel wordt er vaker geld gevraagd dan op Android.

Aan de andere kant is de kans dat een app goed werkt op een iPhone groter, omdat er minder soorten iPhones zijn, versus de veelheid aan merken en typen Android-telefoons. 

Galaxy Fold

De beveiliging

Met steeds meer phishingaanvallen en veelvuldig hacks in het nieuws, worden steeds meer techgebruikers zich bewust van de gevaren van technologie. Zeker een smartphone, waarop je waarschijnlijk veel persoonlijke informatie hebt staan, moet wel veilig blijven. Als het gaat om beveiliging, dan komt Apple in veel gevallen beter uit. Dat start al in de App Store, waar Apple grondiger en strenger is bij de controle van apps.

Er is echter ook voor jou persoonlijk meer beveiliging. Dat komt omdat Apple gebruikmaakt van zijn eigen FaceID. Deze technologie scant je gezicht en geeft je dan toegang tot de telefoon. Die gegevens over je gezicht worden op een speciale plek opgeslagen, waar hackers niet bij kunnen komen. Bij Android-telefoons geldt dat elk merk dit weer anders oplost. Bovendien is iOS zo opgebouwd dat apps onderling niet zo makkelijk data kunnen overdragen, wat bij Android wel het geval is. Soms is dat voor de gebruiker onhandig, maar het is wel veilig.

De privacy

Die beveiliging zit hem echter ook in andere facetten van een iPhone: Apple anonimiseert de data van stemassistent Siri en weerhoud apps van derden ervan om te veel data over ons te verzamelen.

Android heeft dat laatste ook wel, maar geeft gebruikers meer de keuze hoe ze er zelf mee om willen gaan, met alle gevaren van dien. Er is weliswaar meer vrijheid, maar of het in dit geval goed is dat mensen hierin een keuze hebben, daarover zijn de meningen verdeeld.

Het updatebeleid

Een verlengde van beveiliging is updatebeleid. Ook hierin wint Apple het. Dat komt omdat er maar 1 variant is van iOS, versus een heleboel soorten Android. Dat komt omdat merken hun eigen ‘schil’ nog eens op het besturingssysteem loslaten, waardoor bij elke update eerst ook nog moet worden gekeken hoe dat werkt met de schil. Pas als dat goed is getest en aangepast, kan de update naar een toestel worden verstuurd.

Dat betekent dat de update niet op 1 dag op Android-bezitters wordt losgelaten: het gaat heel versplinterd. Bij Apple ligt dat anders, dat neemt meteen een heleboel apparaten in één keer mee. Ook toestellen die zelfs ouder dan vijf jaar zijn. Bij Android-toestellen is dat soms maar drie jaar. Dat terwijl software-updates enorm belangrijk zijn. Ze kunnen je toestel jaren na aanschaf nog nieuwe functies geven, maar houden hem ook beschermd tegen beveiligingslekken.

De keuze en het design

Hoewel Android-telefoons zeker op het gebied van veiligheid en privacy minder waterdicht zijn dan Apple’s toestellen, hebben ze ook voordelen die je bij een iPhone minder snel tegenkomt. Er is meer keuze in merken en types, maar ook in design. Er zijn zelfs Android-telefoons die je kunt opvouwen.

De iPhone ziet er eigenlijk altijd ongeveer hetzelfde uit. Zeker als je graag een compleet nieuwe ervaring wil als je een nieuwe telefoon neemt, dan is Android avontuurlijker, maar dat avontuur gaat dus wel gepaard met vrijheden die soms niet het beste voor je veiligheid zijn.