Overslaan en naar de inhoud gaan

Een smartwatch voor dames, waar moet je op letten?

Over maten en speciale opties voor vrouwen

Smartwatches
Smartwatch

Of je een smartwatch gebruikt voor berichtjes, je hardlooprondje of je slaapritme: over het algemeen is het gebruik van een slim horloge voor iedereen gelijk. Er is echter een paar zaken die wel degelijk van invloed is wanneer je als vrouw zo’n gadget aanschaft. Dit is waar je op moet letten als je een dames-smartwatch wil kopen. Ben je er al uit? Check dan onze koopgids voor de beste smartwatch van 2021.

Laatst bijgewerkt 4 maanden geleden

1. Let op de maat

Waarschijnlijk is de belangrijkste reden om specifiek naar smartwatches voor vrouwen op zoek te gaan simpelweg dat veel smartwatches enorm grote klokjes hebben. Vaak zijn deze zo groot, dat ze volledig over je pols heen vallen. Dat vinden veel vrouwen geen mooie look en tegelijkertijd kan oncomfortabel zijn. 

Je botst hierdoor eerder met je klokje tegen bijvoorbeeld een deurpost. Er zijn niet veel smartwatches verkrijgbaar in verschillende groottes, maar Samsung Galaxy Watch Active 2, Apple Watch, Fossil smartwatches en Huawei GT 2 Watch zijn er in verschillende groottes. Fitbit en Garmin zijn er per type niet in verschillende groottes. Een slim horloge als OnePlus Watch is er wel maar in één formaat. Vaak zijn 40mm en 42mm voor de meeste damespolsen zeer geschikt.

2. Een niet te bonkig ontwerp

Mede dankzij apps als Strava en Runkeeper vinden veel mensen het handig (en leuk!) om bij te houden welk rondje ze hebben hardgelopen en hoeveel calorieën hierbij zijn verbrandt. Vrouwen die graag hardlopen of andere sporten doen, zijn waarschijnlijk het beste uit met een smartwatch die tegen een stootje kan. Echter is het nadeel dat deze vaak erg bonkig, en dus mannelijk, zijn in design, waardoor het niet zo subtiel is om de pols en bovendien bij weinig outfits past. Zoek iets langer door, want er zijn zeker sporthorloges die een iets minder ‘sportief’ ontwerp kennen. 

Bij een sporthorloge levert je vaak wel in op de kwaliteit van het scherm, maar dat heeft een doel. Het betekent dat het apparaatje robuust is en je zelfs tijdens een Mud Masters of Strong Viking bijstaat. Ook als je gaat duiken kunnen veel smartwatches tot 50 meter met je mee, zoals Garmin Forerunner 745.

3. Opties om de cyclus bij te houden

Of je nu probeert om zwanger te raken of simpelweg goed voorbereid wil zijn als het weer die tijd van de maand is: bijna alle smartwatches bieden mogelijkheden om je cyclus bij te houden. Fitbit, Apple Watch en Samsungs slimme horloge bieden allemaal de mogelijkheid je cyclus bij te houden, maar Fossil en OnePlus Watch verzaken. Je kunt registreren wanneer je menstruatie begint en eindigt. Op basis daarvan rekenen smartwatches uit wanneer je waarschijnlijk je volgende menstruatie kunt verwachten, en ook wanneer je de grootste kans hebt om zwanger te worden. 

Echter is de cyclus van de vrouw veelomvattender dan dat. Je hebt vaak andere lichamelijke en geestelijke klachten wanneer de menstruatie eraan komt en ook daarbij is het handig om trends te ontdekken, zodat je volgende keer wat eerder een paracetamol neemt (of je partner waarschuwt).

Wat dat betreft is de Apple Watch je beste maatje, want daarin kun je niet alleen aangeven wanneer je menstrueert, maar ook hoe zwaar. Bovendien kun je bijhouden hoe hevig bijvoorbeeld de kramp is en geeft het horloge uit zichzelf meldingen over je cyclus. Plus, als je zwanger bent, dan weet hij dat hij dat ongeveer 9 maanden niet hoeft te doen. 

Apple Watch Series 6 (44mm) Blauw

De beste smartwatch van 2021

Momenteel niet leverbaar

Momenteel niet leverbaar

De Apple Watch Series 6 is wat ons betreft hét voorbeeld van hoe een slim horloge moet werken. De functies op het slimme horloge zijn ontzettend uitgebreid, waardoor het toestel op elke pols wel een plekje heeft. Daarnaast is het uiterlijk van de Apple Watch prachtig en is de bouwkwaliteit niks minder dan goed.

4. Welk bandje past bij jou?

Hoewel dit zeker niet alleen geldt voor vrouwen, is het kunnen wisselen van bandjes een belangrijk kenmerk van smartwatches. Zo kun je kiezen voor een bandje van aluminium, stof of rubber. De wat zachtere vrouwenhuid kan vaak eerder problemen met irritaties van een bandje, waardoor keuze in materiaal belangrijk is. Daarnaast is het ook simpelweg voor het oog een plus om bandjes te kunnen wisselen. 

Fitbit en Apple staan er niet alleen om bekend zelf veel opties te bieden aan bandjes, er zijn elders op het internet veel bandjes te vinden die ook op deze smartwatches passen. Hierdoor kun je stijlvol voor de dag komen én kies je zelf welk materiaal het meest comfortabel of passend is op welk moment van de dag dan ook. 

5. Welke apps ze gebruikt

Een Apple Watch kun je niet gebruiken met een Android-telefoon. Er is er naast het besturingssysteem dat het apparaat gebruikt nog iets anders om rekening mee te houden: welke andere apps kan het apparaat gebruiken? Apps als Food en andere applicaties om eten te registreren zijn vaak gemaakt voor bepaalde smartwatches. Dan ziet die Huawei Watch GT 2 er misschien voor dames mooi uit, maar als die apps alleen werken met een Apple Watch of Fitbit, valt de Watch van Huawei al af.

De meeste smartwatches bieden - vaak tegen een abonnementsprijs - een eigen manier om eten in te plannen of stappen in bij te houden. Als je echter al jaren je data in een bepaalde app invoert of je trainer alleen met die specifieke app werkt, dan is er toch een smartwatch nodig die daarmee werkt.

Het is dus de moeite waard om eens te vragen welke apps werken op de smartwatch die je op het oog hebt, zodat je zeker kunt weten dat je een smartwatch koopt waarmee je nog jaren vooruit kan in combinatie met haar favoriete apps.

De adviezen van BestGetest komen onafhankelijk tot stand in samenwerking met het testlab van Tweakers. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »