Overslaan en naar de inhoud gaan

Hier moet je op letten als je een koptelefoon tijdens de sport gebruikt

Zo ga je atletisch én muzikaal aan de slag

Koptelefoons
Koptelefoon tijdens sport

Met schaken zal het niet zoveel uitmaken, maar de meeste sporten bevatten veel beweging en worden buiten beoefend. Dat kun je dus beter niet doen met een zware koptelefoon die zo van je hoofd af valt. Dit is waar je op moet letten als je voor je sportactiviteiten earbuds of een koptelefoon zoekt.

Laatst bijgewerkt 4 maanden geleden

Is de oordop of koptelefoon draadloos?

Het is voor de hand liggend, maar toch zie je nog wel eens hardlopers met een draad van hun hoofd naar hun broekzak. Als je op dit moment in oordopjes of een koptelefoon investeert, dan kun je beter kiezen voor een draadloos paar.

Deze maken via Bluetooth verbinding met je smartphone, waardoor je geen draden hebt waarin je verstrikt raakt of die bij elke stap heen en weer wiegen. Sowieso hebben steeds minder smartphones een 3,5 mm-port (ook wel audiojack genoemd), waarin je een bedrade koptelefoon kunt drukken, dus om meer redenen dan de beweging alleen is het aan te raden draadloos te gaan.

Zit de oordop of koptelefoon stevig op het hoofd?

Je ziet niet vaak sporters met een koptelefoon op, omdat deze vaak te los op het hoofd zit of  wegglijdt wanneer er meer wordt gezweet. Oordopjes zijn daarbij ook subtieler, waardoor je niet meteen een fashion statement maakt. Er zijn wel hoofdtelefoons die steviger op het hoofd zitten, maar soms lever je daarbij in op comfort.

Oordopjes, zeker die van het type in-ear, klemmen zich vast in je oor, waardoor ze hoe hevig je ook beweegt wel blijven zitten. Zelfs als ze toch blijken te glijden door bijvoorbeeld zweet of regen, dan kun je ze snel en makkelijk droogmaken of kiezen voor een ander opzetstukje dat wat steviger zit.

Sony WF-1000XM3

De beste volledig draadloze oordopjes

€ 103,15 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (4)

€ 103,15 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (4)

Kan de oordop of koptelefoon nat worden?

Of het nu zweet is of regen: met buiten sporten en binnen sporten is de kans groot dat je audiogadget nat wordt. Om zeker te weten of de oordopjes of koptelefoon wel tegen water kan, kun je kijken of ze een IP-beoordeling hebben.

Deze beoordeling betekent dat de tech is getest en goed is bevonden voor een bepaalde mate van water. Let wel, het gaat hier om zoet water, dus geen zout water of zweet. Toch betekent een hoge IP-beoordeling wel dat je oordopjes waarschijnlijk vrij lang meegaan ondanks nattigheid. 

Moet de oordop of koptelefoon al het omgevingsgeluid wegfilteren?

Soms wil je heel gefocust met je sport bezig zijn en kun je daarbij geen afleiding gebruiken. Zorg dan dat je kiest voor een headset die is voorzien van noise-cancelling. Hierbij wordt het omgevingsgeluid weggefilterd, waardoor je andere mensen niet hoort praten of juichen.

Luister je er ook nog muziek bij, dan hoor je minder ruis door je beats heen. Een nadeel van noise cancellation is ten eerste dat de batterij van je audiogadgets sneller leegloopt, maar zeker bij sporten is het grootste minpunt aan noise-cancelling dat je bijvoorbeeld verkeer niet hoort aankomen, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

 

Apple AirPods Pro

De beste draadloze oortjes voor Apple-gebruikers

€ 199,95 bij bol.com

Bekijk alle winkels (7)

Gaat de oordop of koptelefoon lang mee op zijn batterij?

Ben je net je straat uitgerend, blijkt dat je oordopjes leeg zijn. Het is één van de grootste nadelen aan Bluetooth-oordopjes. Een hoofdtelefoon met draad hoeft nooit te worden opgeladen, maar eentje die op Bluetooth werkt bijna altijd. Zeker als je ze vergeet terug te stoppen in hun oplaadcase. Gelukkig zijn veel moderne oordopjes voorzien van snellaadtechnologie waardoor ze in tien minuten opladen alweer uren mee kunnen. Ook helpt de oplaadcase ze weer opladen als ze eenmaal leeg zijn, waardoor je niet altijd een stopcontact nodig hebt. 

Nu nog een opzwepende playlist erbij en je kunt heerlijk gaan sporten. Geniet ervan!

De adviezen van BestGetest komen objectief en onafhankelijk tot stand. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »