Overslaan en naar de inhoud gaan

OLED, QLED, mini-LED en LCD: wat is nou beter?

OLED, QLED, mini-LED en LCD: wat is nou beter?

Televisies
QLED

Wanneer je een televisie wilt aanschaffen kom je ze vanzelf tegen: het type scherm. Daarin kun je steeds meer keuzes maken en er komen daarbij veel afkortingen je kant op: LCD, OLED, QLED en mini-LED en nog meer. We geven uitleg en voorbeelden van de verschillende types beeldschermen én wat je ermee kan.

Laatst bijgewerkt 3 maanden geleden

Om te beginnen is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-LED te vinden in de beeldschermen, dus niet in de beeldverwerking van de televisie. Let wel: de beeldkwaliteit van de televisie heeft niet alleen te maken met de technologie in het beeldscherm, maar ook met die beeldverwerking. Als de televisie niet goed is in het verwerken van beeld, dan kun je alsnog tegenvallende prestaties hebben.

Twee keuzes: LCD en OLED

Er zijn enorm veel namen voor tv-technologieën die op elkaar lijken. Eigenlijk heb je in de winkel twee keuzes: LCD en OLED. Beide televisietypes maken gebruik van leds, maar doen dat op een verschillende manier.

LCD

LCD-televisies zijn televisies met een lichtbak - meestal backlight genoemd - erachter. Vroeger was dat één grote lichtbak, tegenwoordig maakt die plaats voor kleine leds, waardoor ze vaak ook wel led-televisies worden genoemd.

Hoewel LCD-schermen vaak goedkoper zijn, zijn er wel degelijk LCD-schermen die kunnen tippen aan OLED-schermen. Dit zijn luxere LCD-schermen die zijn voorzien van local dimming, waardoor een hogere helderheid ontstaat. Dat gaat gepaard met een hoger kostenplaatje, omdat er meer leds moeten worden aangestuurd, waardoor er een betere beeldverwerking nodig is.

Dat is heel wat anders dan de meeste andere LCD-schermen, die juist moeite hebben om zwarttinten goed zwart te maken omdat je minder specifiek kunt kiezen welk ledje aan is. Hierdoor zijn LCD-schermen heel geschikt om overdag als de zon in je kamer schijnt te gebruiken, want dan is juist helderheid nodig om het licht van de zon te overstemmen. Als het donker is in huis valt het juist op dat de zwarttinten niet echt zwart zijn.

Een aanrader op het gebied van LCD is Samsung TU7020, die voor weinig geld 4K-beelden toont in een goede kleurweergave met een goed contrast.

OLED

Een OLED-televisiescherm heeft geen backlight, maar duizenden ledjes die zichzelf individueel laten oplichten. Staan ze uit, dan is het ook echt zwart, in tegenstelling tot de techniek van LCD-schermen die nog een beetje licht doorlaat. Hierdoor zie je bij een OLED-televisie grotere overgangen tussen licht en donker.

OLED-televisies komen enorm goed tot hun recht in donkere ruimtes. Dat komt omdat ze zo goed zijn in het weergeven van zwart. Zo kun je een film kijken zoals hij bedoeld is: kleuren zijn fel en levensecht door het grote contrast tussen zwart en licht. Een OLED-tv geeft een onverslaanbare kijkervaring.

QLED en mini-led

QLED is een term bedacht door electronicagigant Samsung. Er wordt een andere techniek gebruikt die erg veel lijkt op 'normale' LCD-televisies. Ze vallen met hun techniek alsnog onder de LCD-televisies en ze zijn relatief duur. Ook hier ontstaat weer het probleem dat het moeilijker is om het licht zodanig te beïnvloeden dat zwart echt zwart is en dat er niet een groter deel van het beeld oplicht in plaats van alleen de witte letters ondertiteling. 

De manier om dit te verhelpen is om het aantal zones te vergroten en die tactiek zien we tegenwoordig vaker: mini-led. Hierbij zitten er mini-ledjes achter het scherm die pixels in een kleinere groep kunnen dimmen en doen oplichten. Het is wel een groep en niet per pixel zoals bij het nauwkeurigere OLED.

Wel hebben de QLED-schermen een hoge helderheid waardoor kleuren toch vrij mooi zijn en uitermate geschikt zijn voor lichtere (woon)kamers.

Micro-led

Hoewel LCD-schermen dus vaak worden verkocht als led-schermen, bestaan er wel echte led-schermen. Je zou dat wel kunnen halen met micro-led, maar dat is er alleen nog in grote evenementenschermen. Micro-ledklinkt klein, maar in evenementenschermen zijn het alsnog flinke leds. Voor de huiskamer-tv zou die techniek kleiner moeten worden gemaakt, maar dat is duur en moeilijk. Bovendien werkt het ongeveer zoals kerstlampjes: als er één stuk is, dan is het moeilijk te repareren, waardoor ze vaak in modules komen. 

Die modules zorgen dat je alleen één module hoeft te vervangen. Je hebt daarbij helaas dus altijd een naad tussen alle tegels en dat zie je, zeker als je er zo dicht op zit als thuis. Het verschil is dat je OLED-schermen in één keer kunt maken met allemaal leds tegelijk, terwijl micro-led je dwingt om alle ledjes afzonderlijk te maken en met tientallen miljoenen stuks moet samenvoegen. Dat is bijna niet te doen tegen aanvaardbare kosten.

Soms zijn LCD-schermen beter

Hoewel OLED in veel gevallen de beste beeldkwaliteit kan leveren, hangt er veel af van je situatie. Kijk je graag een film in het donker, of is je woonkamer altijd vol licht? In het eerste geval is OLED een aanrader, maar in het tweede geval kan LCD een betere oplossing zijn. Bovendien zijn er naast het scherm nog veel meer zaken om rekening mee te houden als je een televisie aanschaft, zoals of het toestel prettig te bedienen is, wat de geluidskwaliteit van de speakers is en of je niet heel veel reclame binnen het menu van je televisie te verduren krijgt, maar je snel bij de apps en content kunt komen waarvoor je kiest voor een televisie. Succes!

Al besloten wat voor televisie je wil? BestGetest heeft koopgidsen voor de beste smart-tv's, de beste budget-televisies en de beste televisies om mee te gamen.