
De beste smartphones tot 500 euro van 2021
Laatst bijgewerkt 3 dagen geleden
In dit artikel gaan we op zoek naar de beste smartphone tussen de 350 en 500 euro. Een ideale prijs voor mensen die goede functies willen, maar niet op zoek zijn naar de ultieme smartphone-ervaring die vaak meer dan duizend euro kost. Ons testlab heeft tientallen verschillende exemplaren van meerdere fabrikanten in de prijsklasse 350 tot 500 euro uitvoerig getest.
We zijn door die testresultaten gek op de OnePlus Nord. De smartphone heeft super veel functies voor een waanzinnig lage prijs. Dankzij het scherm, 5G-ondersteuning en de prijs van nog geen vijfhonderd euro is het onze Bestgeteste keuze.
Daarnaast vinden we de iPhone SE voor de iOS-fans een must have als je niet te veel geld over hebt voor één van de topmodellen. We zijn onder de indruk van het scherm, de accuduur en het besturingssysteem. Vandaar dat we de iPhone SE uitroepen tot Beste alternatief.
De adviezen van BestGetest komen objectief en onafhankelijk tot stand. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »
Ons oordeel
De OnePlus Nord was een grote verrassing afgelopen zomer. Voor nog geen vijfhonderd euro kreeg je bepaalde functies van een high end smartphone, voor de prijs van een middenklasser.
Zo heeft de Nord een geweldig scherm met een verversingsfrequentie van 90Hz, wat zorgt voor een veel vloeiender scherm. Ook kreeg de smartphone ondersteuning voor 5G, een snelle vingerafdrukscanner en een goede accu, met een actieve browse-tijd van 15 (!) uur. Ook de camera is voor een middenklasser indrukwekkend.
Vandaar dat we de OnePlus Nord benoemen tot Bestgetest. Wel moet er ergens bespaard worden, en dat is met name gebeurd bij de behuizing van het toestel, die ietwat goedkoop aanvoelt door het plastic. Ook ontbreekt er een 3,5mm-poort, wat wellicht een dealbreaker is voor mensen die nog de AUX-kabel in de auto gebruiken of oortjes/koptelefoons met draad.
Waarom we je dit product aanraden
Met de Nord heeft OnePlus een telefoon geïntroduceerd die vooral aantrekkelijk moet zijn voor mensen die niet al te veel geld willen uitgeven, maar wél de hipste functies van de huidige smartphones willen hebben.
Wat je krijgt? Briljante accuduur van 15 uur bij browsen op wi-fi, een soepele Android-ervaring, een verversingssnelheid van 90Hz voor enorm soepel beeld en last but not least, de mogelijkheid om gebruik te maken van het 5G-netwerk.
De laatste jaren was OnePlus vrijwel volledig te vinden in het hoge segment, dus moesten er voor de Nord wat concessies worden gedaan. Op het eerste gezicht bestaan die aanpassingen uit het weglaten van de telecamera, een dure interne chip, usb 3 en draadloos laden.
Power
De OnePlus Nord biedt meer dan genoeg kracht om flink mee te lopen anno 2021. Daarnaast heeft het apparaat een lange adem. Ja, je zult na een aantal jaar wel merken dat de telefoon wat op zijn tandvlees loopt. Het is echter waarschijnlijker dat je de OnePlus Nord tegen die tijd wegdoet omdat de accu niet al te best meer is, omdat hij stuk gaat of misschien wel omdat je simpelweg een nieuw speeltje wilt. Maar dat zijn gedachten voor de toekomst.
Behuizing
Qua behuizing en design valt er wel wat op aan te merken, maar dat is ergens ook logisch voor een toestel in deze prijsklasse. Zo heeft de Nord geen gebogen scherm, waar de OnePlus 8 en 8 Pro dat wel hebben. Ook is bespaard op materiaal, waarbij wat ons betreft slimme keuzes zijn gemaakt. De voor- en achterkant van het toestel zijn namelijk van het meer dan prima Gorilla Glass 5, zodat je niet, zoals bij de Motorola Edge, bij het minste of geringste een kras achterop hebt. De rand van het toestel is wel van plastic. Daar zit uiteraard wel een laag verf overheen.
Als je deze smartphone dus hard laat vallen, gaat hij misschien sneller stuk, als de plastic rand in tweeën breekt bijvoorbeeld. Dat gebeurt bij metaal niet zo snel. De knoppen van de OnePlus Nord zijn wel van metaal. Dat is prettig op de lange termijn en voelt ook iets degelijker aan
Missers
De OnePlus Nord verslaat qua accu een groot deel van zijn directe concurrenten. Zo kan je bijvoorbeeld zo'n 15 uur browsen en houdt hij het tijdens het kijken van een video 22 uur vol. Naast het draadloos opladen heeft de Nord ook geen stereoluidsprekers en geen 3,5mm-poort. Die eerste is begrijpelijk, maar kan ook een reden zijn om niet voor dit toestel te kiezen. Het ontbreken van een 3,5mm-poort is vooral zonde, want dat zou dit toestel niet hebben misstaan.
Op cameragebied lever je vanzelfsprekend ook in. Niet in de laatste plaats wat zoom betreft; er zit geen telelens op de OnePlus Nord. Die hadden we graag gezien, maar het is in deze prijsklasse niet gek dat hij ontbreekt. Wel heb je een ultragroothoekcamera die het prima doet, totdat het donker wordt. De primaire camera is voor dit segment goed. Hij neemt vlot foto's en heeft die dan ook nog vaak goed belicht en goed gefocust, al mis je soms wat detail. Ook doet hij het best aardig als het donker wordt. Zo niet, dan helpt de nachtmodus en handje.
Onder de streep maakt de OnePlus Nord voor veel mensen slimme keuzes. Het is geen toestel dat op sommige vlakken relatief veel biedt en op andere ernstig inlevert. Het is eerder een toestel dat bepaalde luxe weglaat en andere features wat uitkleed, zodat de prijs erg competitief is. Dat is waarom de OnePlus Nord vermoedelijk meer een allemansvriend is dan veel van zijn prijsgenoten.
Gebruikerservaringen
De Sony WH-1000XM3 werd door 117 gebruikers beoordeeld met een gemiddelde van vier sterren.
"De Sony WH-1000XM3 is uniek in zijn soort met de beste noise cancellingtechnologie gecombineerd met een comfortabelere draagstijl. Zijn voorganger de XM2 was al enorm goed, maar de grootste verbeterpunten zijn de ergonomie (bij wat grotere oren) en de nog betere noise cancelling. Er zijn wel wat schoonheidsfoutjes (zie minpunten)."
door Frozen in oktober 2020 via Tweakers
"Ik ben zeer tevreden met de Sony WH-100XM3. De geluidskwaliteit is 'out of the box' erg goed. Sony biedt daarnaast een fijn werkende app waarmee allerlei zaken kunnen worden aangepast. De noise cancelling werkt uitstekend, het draagcomfort is goed en ook de batterij gaat lang mee."
door Entony10 in mei 2020 via Tweakers
"Sony levert met de WH-1000XM3 haar absoluut beste ANC product tot nu toe af. De pluspunten van vorige versies zijn waar mogelijk weer wat verbeterd, maar belangrijker is dat kritiekpunten op het punt van draagcomfort zijn aangepakt waardoor de afstand op de concurrentie steeds groter lijkt te worden."
door Aiii in september 2018 via Tweakers
"Na jarenlang de Bose QC-25 te hebben gebruikt, heb ik uiteindelijk de Sony WH-1000Xm3 gehaald. De noise cancellation werkt goed en na wat tweaken in de app van Sony heb ik het geluid naar tevredenheid kunnen krijgen. Hij heeft een lekkere bas en het geluid is mooi."
door darocknl in september 2018 via Tweakers
"Na een aantal ANC's geprobeerd te hebben de afgelopen jaren die me nooit konden overtuigen, na alle lovende reviews over de geluidskwaliteit, deze Sony maar 's geprobeerd. En deze valt zeker niet tegen en komt met voordelen die alternatieve oplossingen niet bieden, maar tegenover duidelijke nadelen."
door xs4me in juni 2020 via Tweakers
"Een redelijk geluid, een redelijke noisecancancelling, een redelijke portabiliteit en een goed comfort is een groot compromis, maar bij elkaar toch een bijzondere prestatie om allemaal bij elkaar in één apparaat te krijgen. Dat heeft Sony toch knap gedaan."
door TheDebonair in mei 2020 via Tweakers
Lees alle reviews op Tweakers
Ons oordeel
De iPhone SE is dé telefoon voor iOS-fans, die niet de hoofdprijs willen betalen voor één van de dure high end telefoons van de Californische techgigant. Bijkomend voordeel: het is ook nog een kleine, luxe smartphone, iets wat je anno 2020 niet gauw tegenkomt.
Voor de ongeveer 440 euro die je betaalt voor de iPhone SE krijg je snelle hardware en software, jarenlange ondersteuning voor nieuwe varianten van iOS en een bijzonder prima camera op dit prijsvlak. We vinden het tof dat Apple heeft gekozen om niet al te veel te bezuinigen op de hardware voor de adviesprijs. Je voelt dat het een hoogwaardig product is, en dat voor 440 euro.
Natuurlijk krijg je niet de functies van de duizend euro meer kostende iPhone 12 Pro Max voor dit geld. Zo is het scherm minder goed dan de concurrentie, laadt de accu traag op en is ‘ie niet heel krachtig (denk aan 11 uur webbrowsen op wifi en 2 uur en 13 minuten opladen naar 100%) en is de camera veel minder goed dan de concurrentie.
Maar dat moet je ook weten als je een Apple-toestel voor minder dan 500 euro koopt. De iPhone SE 2020 is gewoon een heel degelijk toestel, en daarom is ‘t onze favoriete alternatieve keuze als je een iOS-fan bent.
Waarom we je dit product aanraden
Zoals altijd zijn er veel manieren om naar een iPhone te kijken. Als je simpelweg de goedkoopste nieuwe iPhone wil, dan is de SE een no-brainer. Hij heeft lange softwareondersteuning en blijft nog jaren up-to-date. De processor zal er ook voor zorgen dat hij nog een paar jaar lang snel zal blijven.
Ook als je hebt gewacht op een nieuwe iPhone zonder inkeping in het scherm en met homeknop, is de SE de meest logische keuze. Daarnaast is het de kleinste nieuwe iPhone, voor wie verzot is op kleinere smartphones. Hij is misschien groter dan de oude SE, maar een stuk kleiner dan de XR en de 11.
Dit moet je weten als je gaat kopen
Voor deze prijs lever je natuurlijk wel wat in. Zo is de besturing karig, ontbreken een aantal functies en is het uiterlijk wel erg van plastic. Ook kan je haar vastzitten in de draagband, wat nogal irritant is. Belangrijkste minpunten: er is geen ondersteuning voor een app of soortgelijke software en de accuduur is aan de korte kant. Wie daar meestal niks mee doet hoeft dus niet te treuren, maar als je wat meer controle wil hebben is het wel een gemis.
Accuduur
Er is meer goed nieuws: het scherm is, ondanks de lage resolutie anno nu, prima en er is goed mee te werken onder alle omstandigheden. De accuduur is lang niet slecht en de SE beschikt over functies als draadloos laden en stereoluidsprekers.
Je kunt ook kijken wat je inlevert ten opzichte van de iPhone 12, die vierhonderd euro duurder is. De iPhone 12 heeft een groter scherm, een primaire camera met meer functies, een extra camera met ultragroothoeklens en een betere accuduur.
Missers
Je kunt hem ook vergelijken met gelijk geprijsde concurrenten. Ten opzichte daarvan valt hij uit de toon doordat hij grote schermranden heeft, geen oledscherm maar een lcd, een trage meegeleverde lader en een enkele camera zonder veel functies als een nachtmodus en portretmodus voor objecten.
Elke goedkopere telefoon biedt compromissen en je levert altijd ergens iets in. Voor veel mensen die simpelweg een bruikbare iPhone willen en niet geven om de nieuwste camerasnufjes en langere accuduur, is de SE een uitstekend alternatief voor de duurdere modellen van Apple.
Gebruikerservaringen
De JBL Tune 750 werd door 37 gebruikers beoordeeld met een gemiddelde van drie sterren.
"Heel tevreden over deze koptelefoon! Voor deze prijs had ik veel minder verwacht. Blij verrast dus! Hij zit comfortabel rond de oren en je merkt bijna niet dat je hem op hebt. De batterij gaat bij muziek en ingeschakelde noise-cancelling ongeveer 15 uur mee, zonder noise-cancelling ongeveer 22u en enkel noise-cancelling zelfs nog ietsje langer! En dat allemaal met slechts twee uur opladen.
Heerlijk om thuis mee rond te lopen als de kinderen aan het schreeuwen zijn of als er weer iemand stofzuigt als je probeert te studeren. Je hoort het uiteraard wel, maar door de noise-canceling veel minder.
Jammer genoeg is hij niet spatwaterdicht, maar wel goed te gebruiken in de trein, op locatie of gewoon thuis. Bij droog weer ook buiten, maar let op dat je dan niet per ongeluk gaat viben op de muziek in het midden van de straat. Ook een voordeel is dat je met twee toestellen kunt verbinden, dus ik verbind mijn mobiel en laptop waardoor ik van beide het geluid op de koptelefoon krijg, en niemand rond mij stoor met ongewenste muziek, geluiden, of video's. Hij werkt vlekkeloos samen met de Google Assistent zodat je mobiel in je zak kan blijven."
door Simon via Coolblue
"De JBL Tune 750BTNC is een prima hoofdtelefoon met een goede balans van bouwkwaliteit, geluidskwaliteit en design. Alhoewel de headset nergens écht in uitblinkt valt deze ook nergens in door de mand."
door Jeroen via Coolblue
"Als de koptelefoon 40-50 euro goedkoper was geweest zou het een fantastische koptelefoon zijn geweest. Het is een basic bluetooth koptelefoon met noisecancelling. Er zijn echter wat issues met de bouwkwaliteit en de software support, noise cancelling en microfoon kunnen wat te wensen overlaten."
door AssaultCommand in december 2019 via Tweakers
"Hij blijft goed zitten, ook bijvoorbeeld tijdens sporten. Hij zit voor langere tijd comfortabel en ik krijg geen zere oren van het dragen. Het geluid is goed met een mooie bas maar ook mooie hoge tonen. Iedere muziek soort is hier goed op te luisteren. De noise cancelling valt helaas tegen. In drukke ruimtes "praten" mensen door je podcast of muziek heen. Ik had gehoopt dat ik nu forever in een stilte coupe kon reizen in het OV. Het wordt wel minder, vergeleken met de noise cancellling uit, maar het wordt niet volledig onderdrukt.
De batterij gaat lekker lang mee en daarnaast laadt hij ook snel weer op. Ik vind het echt fijn dat hij draadloos is maar ook dat je hem kan koppelen aan je laptop of telefoon met een draad. Hierdoor gaat ook de batterij langer mee. Jammer dat hij dan niet meteen op laadt."
door Duinkat in december 2019 via Coolblue
"Van een hele ouderwedse koptelefoon naar deze over gestapt. Wat een verschil! Super goede koptelefoon! Ik vind het geluid mooi en de noise canceling vind ik ook prima. En vooral een pluspunt dat als de koptelefoon leeg is gewoon verder kunt luisteren met een snoertje."
door Evelien in mei 2020 via Coolblue
Lees alle reviews op Coolblue
/i/2003151794.jpeg?f=imagenormal)
Andere mid range smartphones die we goed vinden
Naast de Nord en iPhone SE zijn er twee andere midrange smartphones van Xiaomi en Google die we aanbevelen, ieder vanwege hun eigen sterke punten.
Pixel 4A
Ons oordeel
De Google Pixel 4a is de opvolger van de 3a en is wat prijs-kwaliteitverhouding betreft interessanter dan de high-end toestellen van Google. De concurrentie is echter op diverse vlakken dichterbij gekomen.
De camera is alsnog een sterk punt van de Pixel 4a en velen zullen het toestel ook begeren om de schone software, waarvoor je ook nog eens snel en lang updates ontvangt. Op hardwaregebied lever je wel in ten opzichte van de concurrentie, maar vooralsnog is de Android-navigatie erg soepel.
De Pixel 4a is compact en het scherm is daarom wat kleiner dan gemiddeld, maar het is goed afleesbaar in de zon. Al met al is het een simpele, maar doeltreffende telefoon.
Poco F2 Pro
Ons oordeel
De Xiaomi Poco F2 Pro is groot, maar bevat dan ook een forse accu en een groot scherm. Dat scherm is weliswaar 60Hz, waar veel concurrenten een vloeiender scherm hebben van bijvoorbeeld 90Hz, maar de maximale helderheid is heel hoog, de kleuren zijn goed en het heeft geen gat of inkeping voor de frontcamera; die zit in een pop-up.
De camera's aan de achterkant stelen echter de show; de set-up is veelzijdig, met 8k-video-opname, een macrocamera voor foto's van dichtbij en een camera met ultragroothoeklens. De software had beter gekund, want vooral beeldmateriaal bij minder licht valt tegen. Dat is met een app van een derde te fiksen.
Advertenties in de Android-skin zijn alleen nog per app uit te schakelen in plaats van met een enkel vinkje in de set-up en dat is meer werk. Dit is dus een telefoon voor wie graag extra moeite doet om een telefoon naar eigen smaak te maken. Als je vindt dat een telefoon uit de doos optimaal moet werken, is dit vermoedelijk niet de beste keuze en nomineren we 'm niet als Bestgetest.
:strip_exif()/i/2003500138.jpeg?f=imagegallery)
Onze research
We halen alle geteste smartphones in deze categorie - bijna twintig stuks van allerlei merken - door onze teststraat met allerlei technische snufjes om feitelijk en meetbaar de voor- en nadelen van elke smartphone te achterhalen. Denk aan piekhelderheidtest, accuduur bij verschillende vormen van gebruik, de oplaadtijd en de snelheid van het apparaat. Tegelijkertijd zijn sommige voor- en nadelen van smartphones ook subjectief, zoals een het besturingssysteem en het design. Dit maken we altijd duidelijk in onze koopgidsen.
Voor wie zijn deze keuzes geschikt
We hebben deze lijst samengesteld om mensen te helpen die wel een goede smartphone willen, maar niet de hoofdprijs willen betalen. Mensen die het belangrijk vinden om toch wel mooie vakantiefoto's te schieten, maar niet per se nachtfoto's of telefoto's belangrijk vinden. Wil je dat wel? Dan is het belangrijk om eens te kijken naar een hoger segment. Voor deze prijs lever je natuurlijk wel ergens in, maar we zijn verheugd om te zien dat de mid range smartphones steeds beter worden.
Alle geteste producten
LG G8s ThinQ
De LG G8s ThinQ heeft een prima oled-scherm, maar daar blijft het ook wel bij. De accutijd is beneden niveau en de software is ook niet al te best. Wel krijg je een degelijke constructie en zijn de bijgeleverde oortjes meer dan prima volgens onze bezoekers.
Huawei P30
De Huawei P30 is een prima toestel, maar de nadelen van het ontbreken van de Google-diensten zorgt ervoor dat we ‘m niet kunnen aanraden. Mocht dat je echt geen moer schelen, dan krijg je een prima camera, prima accu en mooi scherm in huis.
Asus Zenfone 6
De Asus Zenfone 6 is goed betaalbaar, maar daar lever je erg veel voor in. De vingerafdrukscanner werkt vaak niet goed, het toestel is niet waterdicht en je kan niet draadloos laden.
Fairphone 3
In elk geval is het lovenswaardig dat Fairphone iets probeert te doen om de productieketen en de telefoon duurzamer te maken. Deze telefoon moet je uiteraard alleen kopen als je veel geeft om de idealen van Fairphone en weinig om hoeveel telefoon je krijgt voor dat geld. Als je hem hebt gekocht, heb je in elk geval een telefoon met Android en een prima accuduur, die ook nog eens goed te repareren is als er iets stukgaat.
Xiaomi Mi Note 10
Dé telefoon met een 108-megapixelcamera, dat moet wel een instant buy zijn voor fotoliefhebbers, toch? Niet per sé. Hoewel het concept vernieuwend en modern is, schiet het tekort in de uitwerking van Xiaomi. De combinatie van de superdeluxe camera met een trage processor is bijvoorbeeld geen gouden greep. Hij is traag en het kan wel elf seconden duren voordat een nachtfoto is verwerkt. Dat is natuurlijk niet van deze tijd.
Xiaomi Mi 9T Pro
Was het nog 2019, dan zou dit een van onze favorieten zijn. Hij heeft een prima scherm zonder inkeping, heeft snelle hard- en software en een bijzonder goede camera-setup. Hij is echter niet waterdicht, mist draadloos laden en die pop-upcamera is tof, maar wel erg fragiel. Anno 2020 zijn er toch vergelijkbare en - om eerlijk te zeggen - betere midrange smartphones op de markt.
Hoe we hebben getest
Zoals gebruikelijk hebben we de telefoons door onze testopstelling gehaald om te meten hoe goed de meetbare specificaties zijn, denk daarbij aan accuduur, snelheid, helderheid en opladen. Uiteraard hebben we de modellen ook aan een uitgebreide praktijktest onderworpen, denk daarbij aan een uitgebreide cameratest waarbij we alle aspecten onder de loep leggen, maar ook de 'draagbaarheid' van de modellen.
Over ons
Wie zijn wij
BestGetest helpt jou om makkelijk en snel de beste elektronicaproducten te vinden. BestGetest is een nieuw initiatief van DPG Media, met 15 nieuwsmerken, ruim 140 huis-aan-huiskranten, 18 online titels, radio en 26 lifestylemagazines de meest toonaangevende en de grootste media-uitgever van Nederland.
Wij werken nauw samen met collega's van andere titels van DPG Media om jou te voorzien van koopadvies door de beste experts van Nederland. Onze adviezen over consumentenelektronica komen tot stand in samenwerking met techsite Tweakers, waar een team van 12 mensen fulltime is toegewijd aan het testen en vergelijken van producten.
Momenteel heeft BestGetest koopgidsen voor noise-cancelling koptelefoons, draadloze oortjes en televisies. We zijn hard bezig met het uitbreiden van onze koopadviezen!
Ons verdienmodel
De koopadviezen op BestGetest zijn gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door het testlab van Tweakers in Amsterdam. Hier werken 12 mensen fulltime aan het op professionele en wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar wij worden nooit betaald voor de resultaten.
Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van vergoedingen die we ontvangen voor aankopen die via BestGetest bij webshops worden gedaan. Het is daarom in ons belang om jou zo goed mogelijk te adviseren, want alleen bij een tevreden aankoop zul je vaker van onze diensten willen gebruikmaken. Je steunt onze onafhankelijke journalistiek door aankopen via BestGetest te doen.