De smartphones met de beste camera van 2021

Laatst bijgewerkt 23 dagen geleden

Chris Born

Redacteur Bestgetest

Alle moderne functies op een telefoon zijn handig, maar soms gaat het enkel om het schieten van het beste plaatje. Wij gingen in ons testlab in Amsterdam op zoek naar de smartphones met de beste camera door de topmodellen van het afgelopen jaar van top tot teen te onderzoeken. Want hoeveel waarde hebben al die extra lenzen? En wat moet je met een ultragroothoeklens waar alle fabrikanten zo enthousiast over praten?

Welke smartphone heeft de beste camera? Door in alle denkbare situaties foto’s te schieten, te vergelijken en te onderzoeken zijn we tot deze conclusie gekomen.

We hebben in deze test gekeken naar goede smartphones met een uitmuntende camera. Is fotografie van minder groot belang voor jou, dan raden we je aan ook te kijken naar onze adviezen voor de beste goedkope smartphones tot 350 euro de beste smartphones tot 500 euro en de beste smartphones met een onbeperkt budget.

Onze favorieten

Ons favoriete toestel is de Samsung Galaxy S21 Ultra. Dat komt omdat het toestel alle aspecten van fotografie gewoon goed doet. Hij schiet geweldige foto’s overdag en ‘s nachts,  doet panorama’s, macro-foto’s en portretten geweldig. Vandaar dat we ‘m benoemen tot onze bestgeteste keuze. 

Ons favoriete alternatief is de Apple iPhone 12 Pro Max. Met deze telefoon schiet je de beste video's en panorama's, maar de normale foto's zijn net wat minder goed dan de S21 Ultra. Het is simpelweg het beste iOS-toestel voor foto's en werkt gemakkelijk zo uit de doos. Wel is de prijs erg hoog. Vandaar dat we 'm benoemen als ons beste alternatief.

De adviezen van BestGetest komen objectief en onafhankelijk tot stand. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »

Bestgetest

Samsung Galaxy S21 Ultra

De beste smartphone-camera

 16 gebruikersreviews

{HWI-592151}

Ons oordeel

Met de Galaxy S21 Ultra haalt Samsung alles uit de kast. Het toestel heeft een helder en mooi oledscherm en een camerasysteem met een goede nieuwe primaire sensor en twee veelzijdige telecamera's. De S21 Ultra is 100 euro goedkoper dan zijn voorganger, maar biedt een groter onderscheid ten opzichte van de S21 en S21+. Het is daardoor een van de meest complete smartphones die je kunt kopen, al is het jammer dat er geen lader wordt meegeleverd en dat de opslag niet meer is uit te breiden.

De telefoon bevat meer vernieuwingen ten opzichte van de S20 Ultra van vorig jaar. Zo krijg je een laserautofocus, een functie die onze vorige BestGetest-winnaar - de Note 20 Ultra - ook al had. Met die functie kan de telefoon beter afstanden meten en wordt de focus beter. Dat werkt bijvoorbeeld erg goed in het donker, terwijl de Note 20 Ultra daar weer moeite mee had. Verbeteringen alom dus!

Enig nadeel: soms maakt de software wat gekke foutjes, maar dit gebeurde sporadisch tijdens onze tests. Ben je echter op zoek naar een allround-topmodel voor het schieten van foto’s, dan zit je echt goed bij de Samsung Galaxy S21 Ultra.

Gebruikerservaringen

De Samsung Galaxy S21 Ultra werd door 16 gebruikers beoordeeld met een gemiddelde van vier sterren.

"Het is een heerlijke telefoon, snel en de batterij gaat super lang mee. Daarnaast is de camera extreem goed en is het scherm van bijzondere kwaliteit."

door GT van der Velde in januari 2021 via Belsimpel

"Was eigenlijk nooit zo'n fan van Samsung , hiervoor een Nokia Sirocco gehad ook geen goedkoop toestel maar wat een wereld van verschil. Ben hier verschrikkelijk blij mee!"

door Harry in januari 2021 via Belsimpel

"Een mobiel is voor mij een gadget en deze voldoet aan alles, nog niet veel verschil gemerkt met de Galaxy S20, maar betere camera en iets sneller is al geweldig! Ik ben heel tevreden."

door Tazzy januari 2021 via Belsimpel

"Het is al paar dagen en ik vind het toestel prachtig en de camera's zijn perfect. Alles van de S20 ultra is opgelost en is veel beter dan de laatste iPhone."

door MrBeanIsBeast in januari 2021 via Bol.com

Lees alle reviews op Belsimpel en Bol.com.

Beste alternatief

iPhone 12 Pro Max

Geweldige camera voor een extreme prijs

 158 gebruikersreviews

HWI-586556

Ons oordeel

De Apple iPhone 12 Pro Max is fijn en snel in gebruik en zet consistente resultaten neer, waarbij video’s, panorama’s en portretten tot de beste van dit testveld behoren. Met de iPhone 12 Pro Max maak je prachtige video's in alle omstandigheden en de portretmodus is waanzinnig goed, zonder enige aanpassingen in de software te hoeven doen.

De specificaties en de prestaties van lenzen en sensoren zijn niet het meest high-end, wat zich vertaalt in mindere detaillering, slechtere nachtfoto’s en matige ‘zoomprestaties’. Bovendien is dit model het duurst. Wel is video (met ondersteuning voor Dolby Vision) echt bijzonder goed en eenvoudig te gebruiken, waardoor we het toestel wel aanraden als je serieus mooie video’s wil schieten.

Als je een Apple-fan of iOS-gebruiker bent is dit simpelweg de beste telefoon voor al jouw fotografie-ambities en is het onze favoriete alternatieve keuze.

Gebruikerservaringen

De Apple iPhone 12 Pro Max werd door 158 gebruikers beoordeeld met een gemiddelde van vijf sterren.

"De iPhone 12 Pro Max heeft een prachtig groot scherm, een grote batterij, snel 5G en een hele goede camera, met 3 lenzen. Daar betaal je wel flink voor, alhoewel hij ‘maar’ 100 euro duurder is dan de ‘kleine’ 12 Pro versie. Hieronder de link naar mijn Nederlandstalige Youtube review."

door lud70 in november 2020 via Tweakers

"By far de beste iPhone die ik in de afgelopen jaren heb gehad (iPhone bezitter sinds de iPhone 3Gs, met tussen door de nodige Android toestellen) Prachtig scherm, goede camera, super goede batterij, mooi geluid, snel, en wat fijn dat de zijkanten weer plat zijn. En groot! maar duur!"

door Gonster in november 2020 via Tweakers

"Ik heb m'n iPhone 12 Pro Max nu drie weken en ik blijf me maar verwonderen over de kwaliteit van de camera. Vooral de nachtmodus blijft me verbazen. Op een maanloze nacht heb ik de sterrenhemel kunnen fotograferen, gewoon uit de hand, echt ongelofelijk. (met nachtmodus handmatig op 10s gezet) De "ultra wide" lens (0.5x zoom) is zeeg geschikt voor dramatische landschapsfoto's met mooie wolkpartijen. Met de "telephoto" lens (kies 2.5x zoom) kan je ook zeer mooie marco opnames maken met een op DSLR's lijkend gebrek aan scherpte diepte en een mooi bokeh. Het zijn echt 3 fantastisch camera's. Het grotere formaat, de grootste iPhone tot nu toe, maakt dat ik minder behoefte heb aan mijn iPad om bijvoorbeeld naar kaart gegevens te kijken en nieuws artikelen (NOS App, NRC App en de Guardian App) te lezen. Maar soms is hij ook wel wat onhandig groot, past bijvoorbeeld soms niet goed in je broekzak. Dus, om met de woorden van onze Cruijff te spreken: "Elk voordeel heb ook z'n nadeel", (of andersom) maar het voordeel van een grotere iPhone is wel groter dan het nadeel..."

door Rogier in januari 2021 via Belsimpel

"Voornaamste reden om dit toestel te kopen waren de recensies met betrekking tot de camera. Ik ben een fotografieliefhebber maar ben het gezeul met zware lenzen zat. Op vakantie is dat vaak niet te doen. Voor die gelegenheden is het zoveel gemakkelijker om slechts je Iphone mee te nemen waardoor je je gemakkelijk kunt bewegen. Toegegeven. Tegen een forse telelens kan dit toestel uiteraard niet op, maar vooral de portretstand is opvallend te noemen. Je kunt gemakkelijk spelen met scherpte-diepte en daarmee hele mooie resultaten bereiken. Ook het fotograferen onder minder gunstige omstandigheden {qua licht) maakt mij heel erg blij. Prachtige resultaten. Dus ja, om die reden zou ik deze Iphone van harte aanbevelen. Heb je zelf niet veel met fotograferen dan zie ik niet echt de meerwaarde van dit best prijzige toestel. Voor mij is het de prijs in ieder geval meer dan waard!"

door Conny in januari 2021 via Belsimpel

"Bedrag is even slikken, maar je krijgt absoluut waar voor je geld! Camera, batterij en snelheid/processor allemaal buitencategorie. De schermgrootte voelt eerst gigantisch maar went snel, en de ervaring van films/foto’s is als een bioscoop. Bovendien werkt bewust twee handen toch fijner dan gehaast één hand. Het is een maand verder en de 12promax voelt aan als de normale 12pro. Met de 256gb ben je overigens goed voorbereid op de toekomst!"

door Leonard in januari 2021 via Belsimpel

"Ik gebruik hem als mobiel kantoor en de functionaliteit is zeer bruikbaar. Foto en video mogelijkheden en vooral de kwaliteit ervan zijn ongelofelijk goed. Reageert zeer snel en heeft geen moeite met veel geopende apps tegelijkertijd. Face ID is heel snel en prettig. Ook het geluid is van hoge kwaliteit. Kan zeker een hele dag met behoorlijk intensief gebruik zonder opladen. Nieuwe oplader is ook snel. Als enige (minimaal) minpuntje misschien het gevoel dat hij wat forser voelt dan de 11max."

door R.P. Steltman in december 2020 via Belsimpel

Lees alle reviews op Tweakers en Belsimpel.

Andere smartphones-camera's die we goed vinden

Naast de Samsung Galaxy S21 Ultra en de Apple iPhone 12 Pro Max zijn er twee andere smartphones met goede camera's van Samsung en Google die we aanbevelen. Zo is de Pixel 5 een goedkoop alternatief en de Note 20 Ultra juist weer een duurdere smartphone van de vorige generatie die ongeveer op één ligt met de S21 Ultra.

Onze research

We halen alle geteste smartphones in deze categorie door onze teststraat met allerlei technische snufjes om feitelijk en meetbaar de voor- en nadelen van elke smartphone te achterhalen. Denk aan piekhelderheidtest, accuduur bij verschillende vormen van gebruik, de oplaadtijd en de snelheid van het apparaat. Tegelijkertijd zijn sommige voor- en nadelen van smartphones ook subjectief, zoals het besturingssysteem en het design. Dit maken we altijd duidelijk in onze koopgidsen. Omdat het vooral om de camera gaat in deze test hebben we onze testlab-collega's in kwestie feitelijk op straat gezet.

Ja, letterlijk, want om de camera's te testen moeten er gewoon heel veel foto's geschoten worden. Zo hebben we bij de exemplaren in deze test tientallen foto's geschoten in allerlei verschillende omstandigheden. Denk aan het fotograferen 's nachts, in de avond- of ochtendzon en noem het maar op. Ben je geïnteresseerd in al die vergelijkende foto's? Klik dan hier.

Over ons