Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf redenen waarom een tablet handiger is dan een smartphone

Goedkoop, draagbaar en perfect voor streaming

Tablets
Waarom een tablet handig is

Laatst bijgewerkt 10 maanden geleden

Het leek er even op dat tablets op hun retour waren, zeker omdat smartphones steeds grotere schermen krijgen. Dit maakt ze een goede kandidaat om bijvoorbeeld streamingdiensten op te kijken. Toch is de tablet nog niet weg: mede door de lockdowns van 2020 en 2021 is er juist weer een opleving op dit vlak. Dit is wat een tablet handiger maakt dan een telefoon

  1. Langere batterijduur

Veel tablets hebben een langere batterijduur dan de gemiddelde smartphone. Tablets gaan soms wel een week mee, versus de dag die een gemiddelde smartphone meegaat. Bovendien gebruik je een tablet minder vaak dan een smartphone, waardoor je minder vaak hoeft op te laden. Dat is erg goed voor een batterij, want elke keer dat hij moet worden opgeladen slijt hij een beetje. Hierdoor gaat de batterij van een tablet vaak langer mee dan die van een smartphone. 

  1. Een lagere prijs

Tablets zijn - als je ten minste niet voor het topsegment gaat - aanzienlijk goedkoper dan high-end telefoons, terwijl ze veelal dezelfde functionaliteiten hebben. Zo kun je met een tablet ook foto’s maken, goed internetten en social media gebruiken. Typisch dingen die je ook op een smartphone zou doen. Tablets kosten echter vaak de helft van zo’n luxe smartphone. 

Ja, ze kunnen dezelfde functionaliteiten hebben, maar dat betekent niet dat de kwaliteit overal hetzelfde is. Zo hebben luxere smartphones vaak wel betere camera's, een mooier scherm en een snellere processor. Boeit dat jou niet zo? Dan is een tablet een verstandige keuze.

 

asd
  1. Ze hebben een handig toetsenbord

Waar je een smartphone vooral bedient met je duim, kun je een tablet eigenlijk alleen gebruiken met twee handen. Dat is op zich een nadeel, maar het komt ook met een voordeel: je kunt op veel tablets een digitaal toetsenbord tevoorschijn toveren waarmee je ongeveer net zo kunt typen als je gewend bent van een gewone laptop. Het is zelfs mogelijk om een soort mini-laptop te maken van je laptop door een hoes te gebruiken met een fysiek ingebouwd toetsenbord met knoppen.

  1. Je kunt er beter op gamen

Zeker als je van games houdt met veel tekst kan het een uitdaging zijn om deze te spelen op een gewone smartphone. Het scherm is relatief klein en soms worden woorden dan allemaal afgebroken of vallen tekstballonnen half buiten het scherm. Ook games waarin je veel overzicht moet houden, zoals strategiegames, bieden een betere spelervaring op de tablet door de grootte van het scherm. Je kunt hierdoor veel beter overzicht houden. 

Wel moet je weten dat een tablet zwaarder is en dan ook vermoeiender kan zijn dan een telefoon bij bijvoorbeeld actiegames. Elk voordeel heeft z'n nadeel, dus.

 

  1. Je kunt er beter films en series op kijken

Het is niet voor niets dat we graag naar de bioscoop gaan en onze televisieschermen steeds groter worden: op een groter scherm kun je meer details zien in een film of serie, omdat alles net even groter is. Dat maakt het ook een meer geschikte gadget om bijvoorbeeld met iemand anders naar een film te kijken. Op een smartphonescherm moet je dan wel heel dichtbij elkaar zitten, terwijl je op een tablet wat meer ontspannen kunt zitten.

Tot slot is een tablet bijvoorbeeld ook geschikter om te gebruiken voor werk: zeker nu we thuiswerken, zie je op een tabletscherm meer van je collega’s in een videocall dankzij het grotere scherm. Bovendien kun je meerdere apps naast elkaar openzetten, waardoor multitasken veel makkelijker gaat. Ondanks dat de enorme hype rondom tablets inmiddels al ver achter ons ligt, is het zeker geen gadget die de geschiedenisboeken in hoeft. Thuis of onderweg: een tablet biedt nog steeds veel voordelen ten opzichte van de smartphone.