Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar je op moet letten als je een bluetoothspeaker koopt

Zo kies je de speaker die bij je past

Bluetoothspeakers
Bluetoothspeaker

Laatst bijgewerkt 10 maanden geleden

Of het nu om muziek gaat op een feestje, om een podcast luisteren met iemand anders of simpelweg het versterken van het geluid van je zakelijke presentatie: bluetoothspeakers kennen enorm veel toepassingen. Als je op zoek bent naar een speakertje, dan wil je er eentje die past bij jouw situatie. Hierop kun je het beste letten als je een bluetoothspeaker koopt.

Design

Bluetoothspeakers zijn er in veel verschillende groottes en maten. Er zijn JBL-speakers die je amper kunt tillen, maar er zijn ook luidsprekers die zo klein zijn dat ze in je broekzak passen. Ten eerste is de grootte van de luidspreker zeker iets om in ogenschouw te nemen, want als jij juist een speakertje zoekt om aan je tas te hangen als je naar het strand gaat, dan is het handig als hij van zichzelf al een clip heeft om dat te kunnen doen. 

Daarnaast kun je een bluetoothspeaker ook zakelijk gebruiken. Het is mogelijk om een speaker via bluetooth met je laptop te verbinden, waardoor mensen bij een presentatie niet hoeven te luisteren naar het vaak wat blikkerige geluid van de laptopspeaker, maar naar het wat rijkere volume en geluid uit de bluetoothspeaker. Hierbij is design ook belangrijk: waarschijnlijk kies je voor een iets rustiger model als je het apparaat ook op kantoor wil gebruiken, dan is een JBL met legerprint of een Sony met stroboscooplichten niet helemaal gepast. 

Waterdichtheid

Er gaat niets boven een dagje hangen bij het zwembad. Of je nu op vakantie bent of het lekker warm is in eigen land: zeker als het om je heen niet zo druk is, dan is het gezellig om een muziekje te luisteren aan het zwembad. Je kunt dan kiezen voor oordopjes, maar als je met een groep bent is dat niet zo gezellig. Met een speaker kunnen je vrienden of familieleden bovendien lekker meeluisteren. 

Het belangrijkste aspect van een bluetoothspeaker die je meeneemt naar het zwembad, dat is dat hij tegen water kan. Veel speakers kunnen dat, maar niet allemaal even goed. Gelukkig is daar een handige oplossing voor, namelijk de IP-rating. Deze bestaat altijd uit IP gevolgd door twee tekens. Het eerste teken staat voor de stofdichtheid en het tweede voor de waterdichtheid. Hoe lager het getal, hoe minder goed de bescherming is. Voor stofdichtheid is het beste getal een 7, voor waterdichtheid is 5 al mooi, maar 10 betekent dat het product ook tegen hoge druk en hoge temperaturen kan. Een speaker met een IP-rating van IP67, zoals Ultimate Ears Wonderboom, is perfect voor een dagje aan het zwembad.

JBL Xtreme 3

Stofdichtheid

Ga je niet alleen naar het zwembad, maar ook vaak naar het strand (of heb je bijvoorbeeld een zandbak in de tuin), dan is het beter om niet alleen op het tweede, maar ook op het eerste getal te letten van die IP-rating. Die zegt namelijk alles over de stofdichtheid. Een 7 betekent dat het apparaat volledig stofdicht is, dus dat is waar je het beste naar op zoek kunt als er zand in de buurt is. 

Het nadeel van veel speakers is daarbij wel dat ze soms van bepaalde rubber-achtige materialen zijn gemaakt, waardoor zand misschien niet binnendringt, maar er wel enorm aan blijft plakken. Veel bluetoothspeakers van Sony zijn van plastic in plaats van stof, waardoor ze vuil en water gemakkelijk van zich af kunnen laten glijden. Bijvoorbeeld de Sony SRS-XB13.

Op zoek naar een goede smartphone om je bluetoothspeaker aan te linken? BestGetest biedt je de koopgids voor de beste smartphones van 2021.

Lampfunctionaliteit

Een typisch Hollandse verjaardag kan alleen door een bluetoothspeaker al in een echt feestje veranderen. Dat komt niet alleen door de muziek, maar bijvoorbeeld ook door lichten. Sommige audiogadgets zijn voorzien van lampen, waardoor je er vaak een goede sfeer mee kunt neerzetten. In veel gevallen zijn die zelfs zo gemaakt dat ze op de maat van de muziek van kleur veranderen of flitsen. 

Er zijn zelfs bluetoothspeakers met een stroboscoop erop. Hoewel die vaak in functionaliteit achterblijven en alleen goed werken in een zeer donkere ruimte, dragen ze zeker bij aan een feestsfeer. Ben je echter op zoek naar een iets romantischer of rustiger licht, dan zouden we eerder JBL Pulse 4 aanraden, die meer weg heeft van een lavalamp. Bluetoothspeakers met lampen zijn vaak echte eyecatchers op feestjes, al raden we je aan dan wel op zoek te gaan naar eentje met uitgesproken licht, in plaats van slechts een klein randje in regenboogkleuren, wat we ook wel eens op deze luidsprekers zien.

BestGetest midrange speaker

Geluid

Het belangrijkste van een luidspreker is natuurlijk wat voor geluid hij produceert. Een goedkopere speaker klinkt vaak wat schel, terwijl een duurder exemplaar meestal flink wat bas kan produceren. Zelfs als ze erg klein zijn. Of je een speaker goed vindt klinken, dat is echter heel persoonlijk. Laat je dus niet te veel leiden door prijs of grootte van de luidspreker: groter betekent echt niet altijd een betere bass en duurder is niet per definitie beter. 

Eerst even goed luisteren dus, voordat je tot aankoop overgaat. Kijk ook of er bij het boxje een app zit waarin bijvoorbeeld een equalizer zit. Daarmee kun je de audio nog iets aanpassen, bijvoorbeeld naar wat meer bass. Zeker als je veel naar bepaalde genres muziek luistert, dan is het makkelijk om een bepaalde instelling te gebruiken waarmee jouw favoriete muziek altijd optimaal klinkt. Wil je het apparaat vooral in huis gebruiken, let dan op waar je de luidspreker wil neerzetten. Er zijn ook luidsprekers die zich aanpassen aan de ruimte, zoals Sonos Move. Zelfs nadat je hem hebt verplaatst zal hij de muziek aanpassen op de weerkaatsing tegen de muur of een ander object.