Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is een smart-tv en hoe werkt het?

Dit is wat smart-tv inhoudt

Televisies
Afstandsbediening van tv

Een televisie kopen kan soms voelen als een onmogelijke taak. Met zoveel merken, beeldtypes en prijsverschillen kun je door de bomen soms het bos niet meer zien. Het merk en de beeldschermsoort zie je van buiten, maar hoe weet je of zo’n televisie smart is? Dit is wat dat precies inhoudt en wat je dan met zo’n televisie kan.

Laatst bijgewerkt 6 maanden geleden

Een televisie is smart zodra je hem kunt verbinden met het internet. Je kunt in televisies een directe internetkabel kwijt, maar het is natuurlijk ook mogelijk om ze via wifi toegang te geven tot het internet. Wat daarnaast een grote rol speelt in de slimheid van de televisie is het besturingssysteem. Vroeger was dat slechts een instellingenmenu, maar nu lijken televisies meer op computers, met een startmenu waar alle apps bij elkaar staan.

Apps downloaden op je tv

Wat namelijk vooral hoort bij een smart-tv, dat zijn applicaties. Je kunt op zo’n televisie de appwinkel openen en daarin apps downloaden die je bijvoorbeeld ook op je smartphone zou gebruiken. Denk aan Netflix, Disney+ en YouTube, maar ook social media als Twitter en Facebook. Soms staan deze al voorgeïnstalleerd en bestaat er zelfs een speciale Netflix-knop op de afstandsbediening van de televisie. Na inloggen op je (vaak betaalde) account, kun je op je tv verder kijken waar je op je telefoon gebleven was -en andersom-.

Eén van de belangrijkste dingen aan een smart-televisie is dat het beginscherm, dus waarvanuit je je applicaties opstart, goed werkt en duidelijk is. Veel televisiefabrikanten maken hun eigen besturingssystemen en  het is even wennen als je voor een ander televisiemerk kiest en wordt geconfronteerd met een heel ander beginscherm. Toch kun je er uiteindelijk hetzelfde mee: applicaties installeren en opstarten.

LG OLED55CX6LA

De beste televisie voor thuis

€ 996,00 bij HelloTV

Bekijk alle winkels (2)

€ 996,00 bij HelloTV

Bekijk alle winkels (2)

De LG CX is simpelweg een fantastische televisie. Het beeld is geweldig: het contrast is enorm, de kijkhoeken gigantisch en de weergave van de kleuren is zeer nauwkeurig. Het kijken naar hdr-beelden is een ervaring op zich en ook de smart-functies op de oled-tv zijn top.  Daarnaast is de televisie qua software lekker snel en naar hartelust aan te passen. Vandaar dat we LG CX uitroepen tot BestGetest.

Je smartphone gebruiken voor je tv

Je kunt de televisie via het internet laten communiceren met je smartphone. Hiervoor moeten beide apparaten wel op dezelfde wifi-verbinding actief zijn. Zo kun je bijvoorbeeld foto’s of muziek vanaf je telefoon streamen naar je televisie. Het is zelfs mogelijk om de smartphone te gebruiken om de televisie te bedienen. Er zijn afstandsbedieningsapps, maar je kunt bij streamen vanaf je telefoon het geluidsniveau aanpassen of de film of serie pauzeren.

Het kan zelfs nog innovatiever: je vindt op veel smart-tv’s slimme assistenten zoals Google Assistent of Amazon Alexa, die je via spraakcommando’s opdrachten kunt geven om iets te tonen, te pauzeren of terug te spoelen.

Hoewel slimme televisies een enorme sprong vooruit zijn, zijn ze niet perfect. Vaak is het besturingssysteem wat langzaam. Bovendien is een smart-tv die van je wifi gebruikmaakt afhankelijk van de sterkte van je signaal en de snelheid van je internet. Dat geldt ook voor de kwaliteit van je beeld in bijvoorbeeld Netflix. Ook stoppen apps er soms helemaal mee als het internet te zwak blijkt te zijn.

Wees bewust van je data

Een ander nadeel van een smart-tv is dat je wel wat moet inleveren om er gebruik van te kunnen maken. De televisies verzamelen je data als je bijvoorbeeld van apps gebruikmaakt of op het internet of YouTube surft. Die data verkopen ze weer aan bedrijven, waardoor ze geld aan je verdienen.

Hetzelfde geldt voor advertenties. Steeds vaker zie je in het appmenu films staan die je zelf niet in je bezit hebt. Dat komt omdat het advertenties zijn die lijken op content die je bezit, maar die je eerst moet aanschaffen (al dan niet via een abonnement). Het zijn vervelende addertjes onder het gras, maar mede hierdoor kunnen televisies goedkoper worden aangeboden.

Chromecast

Televisie en internet zijn een perfecte combi

De voordelen wegen echter op tegen de nadelen. Veel slimme televisies weten het thuis gezellig te houden door entertainment ‘picture-in-picture’ te tonen, wat betekent dat je twee verschillende apps op hetzelfde moment kunt gebruiken. Hij speelt dan bijvoorbeeld een film en een voetbalwedstrijd naast elkaar af.

Een smart-tv is voor veel functies ideaal en het is dan ook geen wonder dat je eigenlijk geen ‘domme’ televisies meer in de winkels treft. Bijna elk huishouden is voorzien van een internetverbinding en de televisie maakt daar goed gebruik van. Hierdoor wordt de televisie een soort mediaspeler, in plaats van alleen een doorgeefluik van standaard televisiezenders.

Ben je op zoek naar een geschikte televisie? Bekijk dan onze aanraders voor de beste televisies en de beste budget-smarttelevisies van 2021.