Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is een Chromebook nou eigenlijk?

De voor- en nadelen van een Chromebook

Laptops
Chromebook

Chromebooks worden elk jaar populairder, maar wat zijn dat nou eigenlijk voor laptops? En wat is het verschil met een Windows- of Apple-laptop? Wij leggen uit waarom veel mensen voor een Chromebook kiezen. Weet je al dat je voor een Chromebook wil gaan? Check dan onze favoriete Chromebooks van 2021.

Laatst bijgewerkt 6 maanden geleden

Eén van de grote voordelen van een Chromebook is dat je niet veel opslagruimte nodig hebt op je computer. Met een Chromebook werk je namelijk bijna exclusief in de cloud. Wat dat betekent? Programma's zoals Microsoft Word of Google Docs gebruik je niet lokaal op op je computer, maar open je in de Chrome-browser vanuit de cloud. Dat scheelt want hierdoor vraag je minder van de opslagruimte van je computer, waardoor deze niet allerlei zware onderdelen nodig heeft. Dat zie je terug in de prijs, in de opstartsnelheid en zelfs in de accuduur

1. Met een Chromebook werk je in de cloud

Tekstverwerken, mailen en spreadsheets maken doe je in de browser in plaats van dat je programma's op je systeem installeert. Documenten worden in de cloud opgeslagen. Dat betekent dat een server op afstand je document bewaart en je Chromebook haalt het via een internetverbinding live op.

Ook als je even niet online bent, dan hebben Chromebooks een modus waarin je offline toch kunt doorwerken. Zo lang je een internetverbinding hebt, worden documenten constant automatisch opgeslagen. Is je batterij leeg of gaat je Chromebook stuk, dan zijn in ieder geval je documenten veilig te vinden in de cloud.

 

Chromebook_Achterkant_1

2. Chromebooks zijn snelle laptops

Een Chromebook werkt niet op besturingssysteem Windows of MacOS, maar op Chrome OS. Dit is een eenvoudig besturingssysteem. Omdat je in de cloud werkt, hoeven programma's niet lokaal op te starten en dat scheelt tijd. In enkele seconden is hij van uit naar volledig opgestart. 

Ook als je computer vergrendeld is heb je binnen een mum van tijd je document weer voor je. Je kunt er wel voor kiezen om zwaardere applicaties te installeren, maar op goedkopere Chromebooks werken die vaak langzaam of niet goed. Denk daarbij aan apps uit de Play Store en Linux-apps. Sowieso doen die er langer over om te laden. Verder laadt eigenlijk alles enorm snel op een Chromebook.

 

Weten welke Chromebook je het beste kunt kiezen? Ons testlab testte diverse Chromebooks. Lees in het artikel de beste Chromebooks van 2021, waarin zowel de BestGeteste Chromebook aan bod komt als de BestGetest-PrijsTip.

3. Chromebooks gaan (doorgaans) lang mee

Dat weinig ruimte innemende besturingssysteem en het werken in de cloud betekent dat er minder wordt gevraagd van je Chromebook. Hierdoor gaat je accu vaak langdurig mee. Er draaien ook weinig processen in de achtergrond, omdat alles simpeler in elkaar zit. Ook daar hoeft je batterij dus geen energie aan te verspillen.

Uiteraard wordt de accuduur met de jaren wel minder, maar je mag er bij bijna alle Chromebooks vanuit gaan dat je er wel tien uur mee voort kunt. Dat is perfect voor een werk- of schooldag, inclusief treinreis. 

 

4. De beveiliging zit wel snor

Bij Windows-computers komt regelmatig een pop-up om te vertellen dat je computer al dan niet veilig is. Windows maakt je als gebruiker meer verantwoordelijk voor de veiligheid van het besturingssysteem. Op ChromeOS gebeurt dit vooral in de achtergrond zonder je hiervan op de hoogte te stellen. 

Google zorgt er zelf voor dat veel virussen buiten de deur worden gehouden en neemt die verantwoordelijkheid serieus: ook alle apps in de Play Store (Google’s appwinkel) worden dagelijks gescand op de aanwezigheid van kwaadwillende componenten.

 

Chromebook_Hybride

5. Een Chromebook is zachter voor de portemonnee

Vroeger werd de licentie voor Windows doorgerekend in de prijs van een laptop. Mede hierdoor waren Windows-laptops vaak duurder. Hoe dat precies in zijn werk gaat als je een nieuwe Windows 11-laptop koopt, dat is onbekend. In de toekomst zitten de prijsverschillen waarschijnlijk voornamelijk in de specificaties. Zeker Chromebooks uit het lage segment hebben minder krachtige specificaties dan hun Windows-tegenhangers.

Dat komt omdat ChromeOS als relatief klein en eenvoudig besturingssysteem sowieso minder vraagt van de laptop, waardoor er minder zware technische onderdelen nodig zijn voor een even snelle laptop met een extra lange accuduur. Hierdoor is de prijs van een Chromebook vaak lager dan die van een reguliere laptop.

 

HP Chromebook x360 14b-cb0135nd

De beste Chromebook

Momenteel niet leverbaar

Momenteel niet leverbaar

  • Met een Chromebook wil je licht computerwerk snel en efficiënt doen, en met deze HP Chromebook komt dat wel goed. De processor is gloednieuw en levert veel snelheid. Ook komt het exemplaar met 8GB werkgeheugen. Dat is veel voor een Chromebook, maar dat extra beetje power kan soms wel goed van pas komen. Ook is de laptop te gebruiken als tablet, door het touchscreen en door het scherm om te draaien.

  • Ons testlab onderzocht de populairste chromebooks van 2021. Lees meer over de beste Chromebooks van 2021, waarin zowel de BestGeteste Chromebook aan bod komt de BestGetest-PrijsTip.

Er zijn ook nadelen

Hoewel we vooral focussen op wat er positief is aan de Chromebook, zijn er ook kanttekeningen. Juist omdat deze laptops vaak vrij licht zijn qua specificaties, kun je vooral op de goedkopere varianten geen zware programma’s op draaien zoals Photoshop of een videoprogramma. Sowieso zijn veel programma’s en games technisch niet gemaakt om op ChromeOS te kunnen draaien.

Daarnaast is gamen een probleem, omdat de meeste games alleen voor Windows worden gemaakt. Bovendien hebben veel Chromebooks geen krachtige videokaart om games te kunnen spelen. Wil je toch gamen, dan kun je gebruikmaken van Google Stadia, waarmee je een game die draait op een krachtige cloudcomputer naar je Chromebook streamt. Na aanschaf van een Chromebook kun je Stadia Pro drie maanden gratis proberen.

 

Kiezen voor een Chromebook

Een Chromebook is heel geschikt voor een kleine portemonnee en voor mensen die hun laptop vooral gebruiken voor zaken die in de internetbrowser plaatsvinden, zoals e-mailen, schoolwerk, winkelen en videoconferenties houden. Je kunt bovendien samen aan verslagen werken in Google Docs of een presentatie maken in Google Slides. Wil je je wagen aan het zwaardere werk, zoals video’s bewerken of flinke games spelen? Dan is een Chromebook niet de beste keuze.

Een Chromebook is echt een lite-versie van een volledige laptop. Je gebruikt hem dus ook voor lite-taken, zoals een e-mail opstellen en verzenden, winkelen, social media-gebruik en spreadsheets maken. De meest gangbare dingen kun je al prima doen op een Chromebook van een paar honderd euro. Geen wonder dus dat deze handige laptops steeds meer terrein winnen.

 

 

De adviezen van BestGetest komen onafhankelijk tot stand in samenwerking met het testlab van Tweakers. Je steunt ons door je aankopen via onze site te doen. Meer over BestGetest en ons verdienmodel »