Overslaan en naar de inhoud gaan

Welke smart-tv moet ik kopen deze sportzomer?

Beste sportzomer-tv's hero

Laatst bijgewerkt 1 jaar geleden

De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. Vooral deze sportzomer is een juiste keuze erg belangrijk, want je wil geen moment missen van jouw favoriete sport. Maar door die vele technische termen zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. BestGetest helpt je een handje met een aantal aanraders.

 1. Kies de juiste beeldmaat

 2. De maat van televisies wordt aangegeven in inches. Dat gaat niet over de lengte of breedte, maar de diagonaal van het scherm. Op dit moment is een 55 inch (140 cm) televisie de meest verkochte beeldmaat in Nederland. Wat de ideale afmeting is? Dat kunnen we niet voor jou bepalen.

 3. Wel kun je naar een aantal regels kijken die wij hanteren bij het bepalen van de optimale televisie. Zo moet je goed kijken naar de kwaliteit van de media die je kijkt. Kijk je bijvoorbeeld naar 4K, dan is 't optimaal om een grotere televisie te nemen die je ook nog eens wat dichter bij het zitvlak in je woonkamer plaatst.

 4. Als grove vuistregel kan je zeggen dat de kijkafstand ongeveer tweemaal de beelddiagonaal zou moeten zijn. Zit je op twee en een halve meter van je tv? Kies dan voor een model met een diagonaal van minimaal 125 cm, ofwel 50 inch.

 5. Het artikel gaat verder onder de afbeelding

tv
 1. Welke resolutie moet ik kiezen?

 2. Op dit moment zijn zogenaamde 4k televisies met een resolutie van 3840x2160 beeldpunten het populairst. Dat komt omdat de techniek langzaamaan steeds meer volwassen wordt. Wat we daarmee bedoelen is dat er steeds meer content voor beschikbaar komt. Denk aan YouTube, de reguliere streamingdiensten en zelfs sommige sportwedstrijden. De Nederlandse televisie zendt echter nog nauwelijks uit in 4K. 
 3.  
 4. Inmiddels zijn er ook 8k televisies te koop, deze hebben met 7680x4320 pixels viermaal zoveel beeldpunten als een 4k model. 8k televisies zijn nog heel erg duur en is er (vrijwel) geen 8k materiaal beschikbaar, waardoor 8k voor de meeste mensen geen zinnige optie is.
 5.  

Al besloten wat voor televisie je wil? BestGetest heeft koopgidsen voor de beste smart-tv's, de beste budget-televisies en de beste televisies om mee te gamen.

LG OLED55CX6LA

De beste televisie van dit moment

€ 996,00 bij HelloTV

Bekijk alle winkels (2)

€ 996,00 bij HelloTV

Bekijk alle winkels (2)

De C-serie van LG is ontzettend populair, en we zien waarom. In deze serie biedt de Zuid-Koreaanse fabrikant de beste beeldprocessor en een prachtig design aan voor een prima prijs. Een upgrade naar deze televisie is wat ons betreft een hele goede voor deze sportzomer.

Hisense 55U8QF

Oled, QLED, LCD? WTF?

Dit is misschien wel de lastigste term voor mensen die zich niet heel erg verdiepen in de wereld van televisies. Gelukkig doen wij dat wel en helpen we je graag. 

Televisies komen tegenwoordig in twee soorten: lcd en oled. lcd-modellen maken gebruik van een beeldpaneel waar licht doorheen schijnt, en zo pixels doet oplichten. Bij oled televisies zijn alle pixels individuele lampjes, die zelf oplichten wanneer er beeld verschijnt. Dat betekent ook dat ze uit staan als er niks te vertonen valt. Hierdoor is zwart écht zwart en dat zorgt er weer voor dat kleuren nog helderder en mooier worden.

Tot slot heb je nog QLED, de beeldtechniek van Samsung. Dit is in principe lcd, maar dan feller en contrastrijker. Dit is het antwoord van Samsung op oled-schermen, die zij zelf niet gebruiken in hun televisies.

De conclusie is dat lcd goedkoper en helderder is, maar ook dat door de 'backlight' zwart niet echt zwart is. Bij oled-televisies is dat wel zo. Vooral wanneer je een film kijkt in een donkere ruimte, is dat een groot voordeel. Nadeel van oled is dat deze televisies minder helder zijn dan de topmodellen met een lcd-scherm, wat in ruimtes met veel zonlicht niet ideaal is. De keuze is dus vrij persoonlijk en afhankelijk van jouw woonkamer of slaapkamer.

Wat is HDMI en waar moet ik op letten?

Alle televisies hebben ingangen voor hdmi-kabels voor beeld en geluid. Zo sluit je jouw gloednieuwe bakbeest aan op je Playstation 5 of Xbox Series X, maar ook je Chromecast en Sonos-soundbar gaan in deze ingang. 

Alleen tv’s met zogenaamde hdmi 2.1-ingangen zijn geschikt om games in 4k met 120 beelden per seconde te spelen met de nieuwe Xbox Series X en Playstation 5. Deze nieuwe functie is op dit moment alleen bij de topmodellen van de meeste fabrikanten beschikbaar, bij andere modellen ligt de grens voor 4k op 60 beelden per seconde. Wil je graag de ultieme game-ervaring met de nieuwe consoles? Controleer dan goed of de tv die je op het oog hebt over hdmi 2.1 ingangen beschikt. Bij BestGetest benoemen we dit altijd.

Hisense 55U8QF

Geweldig QLED-beeld voor prima sportvermaak

€ 726,55 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (1)

€ 726,55 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (1)
 1. HDR belangrijk?


 2. Steeds meer televisies ondersteunen High Dynamic Range, ofwel hdr. Hdr beelden kunnen een groter bereik tussen licht en donker bevatten en hebben een groter kleurbereik dan normale videosignalen. Dat is een significante upgrade qua beeldkwaliteit.
 3.  
 4. Het effect van hdr kan spectaculair zijn, maar is grotendeels afhankelijk van de tv waarop je kijkt. Ook goedkopere televisies ondersteunen hdr, maar bieden niet de helderheid en het kleurvolume om die beelden écht tot hun recht te laten komen. Wil je optimaal van hdr genieten? Houdt er dan rekening mee dat je al snel uitkomt bij een duurdere lcd- of oled-televisie. Zo wordt het gras van het voetbalstadion wel erg groen.
 5. Nieuwste model, of tv van vorig jaar?


 6. In het voorjaar brengen fabrikanten traditiegetrouw hun nieuwste modellen uit. Die kunnen vaak nét wat meer dan hun voorlopers, maar zijn zeker de eerste maanden na introductie ook aanzienlijk duurder. Hoef je niet perse het allernieuwste model, dan kan je veel besparen door een 2020-televisie te kopen, waarvan de prijzen over het algemeen flink gezakt zijn. Wil je weten of je een goede deal scoort? Check dan onze koopgidsen.
Huiskamer

Al besloten wat voor televisie je wil? BestGetest heeft koopgidsen voor de beste smart-tv's, de beste budget-televisies en de beste televisies om mee te gamen.