Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo weet je welke telefoon bij je past

Met deze tips helpen we je op weg

Smartphones
Telefoon in gebruik

De één koopt een nieuwe smartphone als het abonnement afloopt, de ander moet er misschien wat eerder aan geloven omdat het scherm aan diggelen is gevallen. Wat er ook gebeurt, hoeveel telefoons je ook hebt versleten: kiezen welke telefoon er bij je past blijft een flink karwei. Met deze tips helpen we je op weg naar de telefoon voor jou.

Laatst bijgewerkt 6 maanden geleden

Hoeveel heb je ervoor over?

Je kunt voor een paar honderd euro al een telefoon kopen die alles waarvoor mensen tegenwoordig smartphones gebruiken kunnen doen, maar wil je bijvoorbeeld net een iets soeper aanvoelende surfervaring, dan ga je al gauw naar een luxer segment. Voor minder dan 200 euro heb je een basis-smartphone, voor 200-500 euro een midrange-exemplaar, voor 500 euro een meer een high-end toestel en voor 1000 euro mag je een topmodel verwachten. 

Bedenk je van tevoren goed hoeveel je wil uitgeven aan je nieuwe smartphone, want dit kan snel in de papieren lopen. Een vouwtelefoon is al gauw 1.500 euro en ook een iPhone zal je niet vinden voor een paar honderd euro. Bedenk je goed van te voren wat je wil uitgeven en of je daar bijvoorbeeld nog accessoires bij nodig hebt. Een goed telefoonhoesje is al gauw weer een paar tientjes en die heb je vaak nodig als je niet wil dat je telefoon bij de eerste val aan gruzelementen is. 

 

De grootte

Wil je graag dat je smartphone in je zak past, of zou je het liefst een hybride zien tussen een tablet en een smartphone qua schermgrootte? Het is afhankelijk van je eigen voorkeur hoe groot een telefoon moet zijn.

Sommige mensen willen graag alle letters van het toetsenbord kunnen bereiken als ze de telefoon in één hand houden, anderen willen juist een flinke batterij zodat het toestel lang meegaat. Bedenk goed wat jouw voorkeuren zijn, want er zijn smartphones in alle groottes beschikbaar.

Android versus iOS

De grootste tweedeling in de smartphonewereld is die tussen het besturingssysteem Android van Google en iOS van Apple. Geef iemand die altijd een iPhone gebruikt een Samsung-telefoon en die persoon zal niet goed weten hoe de besturing werkt en vice versa. 

Hoewel je er altijd voor kunt kiezen de overstap te maken van het ene naar het andere besturingssysteem, is de kans groter dat je blijft bij het besturingssysteem dat je kent. Dat komt omdat je die op je duimpje kent, maar ook omdat je daardoor makkelijker gegevens, contacten en berichten kunt overzetten naar je nieuwe telefoon. We bekeken eerder de zeven grootste verschillen tussen iOS en Android.

Samsung Galaxy S21+ 5G

De beste smartphone

€ 839,99 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (4)

€ 839,99 bij bol.com Plaza

Bekijk alle winkels (4)

Check de specificaties

Check bij het kopen van een nieuwe smartphone of het toestel genoeg opslagruimte heeft. Hoe meer gigabytes (GB), hoe meer foto's, documenten en apps je kwijt kunt op het toestel. Vergeet ook niet dat het downloaden van muziek of films en series flink veel ruimte kan kosten. Hoe veel opslagruimte je nodig hebt is heel persoonlijk en het best kun je even in het instellingenmenu van je huidige telefoon kijken hoeveel ruimte je nu gebruikt.

Er zijn ook vaak alternatieven om je telefoon leger te maken. Foto's kun je namelijk ook opslaan in Google Photo's of iCloud van Apple, zodat ze op het toestel geen ruimte innemen. Muzek of series stream je via Spotify of Netflix, wat ook geen ruimte op het toestel kost. Bij sommige Android-smartphones kun je na de koop het interne geheugen vergroten door een microSD-kaartje te plaatsen.

Verwar de opslagruimte van de telefoon niet met het werkgeheugen (RAM). Dit is een kleine hoeveelheid supersnel geheugen, bijvoorbeeld 4GB, 8GB of 12GB, waarin de telefoon apps opslaat die je recent hebt geopend. Meer werkgeheugen betekent dat het schakelen tussen apps sneller verloopt, omdat de telefoon dan meer recente apps kan bewaren in het werkgeheugen in plaats ze weer opnieuw te openen.

Een derde specificatie die van belang is, is de gebruikte system on a chip (SOC). Dit is de belangrijkste processor in je smartphone: die bepaalt hoe snel apps en games worden uitgevoerd. In de SOC zit ook het onderdeel dat zorgt voor de verbinding met Wifi, 4G of 5G-netwerken. Een goede SOC is dus best belangrijk, maar ook basis-smartphones zijn snel genoeg voor simpele apps zoals Facebook of Youtube. Een snelle SOC is vooral van belang als je graag 3D-games speelt op je smartphone, zoals Fortnite of Call of Duty.

Social media-gebruiker? Check de camera’s

Als er iets is waarvoor smartphones volop worden gebruikt, dan is dat wel social media. Zeker een platform als Instagram heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen zich een fotograaf voelen. Smartphones hebben er zelfs voor gezorgd dat eigenlijk niemand nog een simpele fotocamera thuis heeft. Let wel op hoe de telefoon foto's maakt met weinig licht ('s nachts bijvoorbeeld), want daaraan zie je hoe goed de camera echt is.

Houd je er ook van mooie foto’s te maken en te delen op social media, dan kun je het beste kiezen voor een smartphone met goede cameraspecificaties. Het gaat daarbij niet altijd om de hoeveelheid camera’s, maar wel het aantal megapixels, de grootte van de beeldsensor, hoeveel licht de lens doorlaat en hoe de software in de telefoon hiermee omgaat. Kijk ook naar opties zoals een groothoeklens (om in één keer een hele groep mensen op de foto te zetten), zoomfuncties (om iets van veraf dichtbij te halen) en de videomogelijkheden. Lees ter inspiratie ook ons artikel 'De smartphone met de beste camera'.

Samsung Galaxy S21+ 5G voor- en achterkant

Welke oordopjes of hoofdtelefoon je gebruikt

Als eerste punt gaven we al aan dat het budget een belangrijke afweging is bij het kopen van een smartphone. Je moet rekening houden met accessoires, zoals een hoesje. Echter is er nog een belangrijk item, zeker nu we veelvuldig op allerlei plekken in videogesprekken zitten: oordopjes. 

Als je vorige telefoon een 3,5mm-audiopoort heeft, dan heb je waarschijnlijk geen Bluetooth-oordopjes, terwijl je die wel nodig hebt bij de meeste telefoons van nu. Die komen namelijk vaak niet meer met dat handige 3,5mm-poort. In tegenstelling tot een hoesje zijn die oordopjes wel iets duurder, waardoor dit zeker een item is om in het achterhoofd te houden als je je nieuwe telefoon uitzoekt. Denk daarbij ook aan andere accessoires, zoals een draadloze oplader, Chromecast of een smartwatch: werken die wel met de telefoon die je op het oog hebt?

De batterijduur

Tot slot is een belangrijk aspect in het uitzoeken van een telefoon hoe lang de batterij meegaat. Het is erg handig als een batterij groot is, want dat betekent vaak een langere batterijduur. Dat hangt wel samen met hoe je je smartphone gebruikt. Ben je bijvoorbeeld iemand die vaak lange tijd weg is van zijn telefoon, dan zal de batterij veel langer meegaan dan iemand die hem constant gebruikt om mails te checken en te beantwoorden. De batterijgrootte wordt aangegeven met mAh: voor 4.000 mAh mag je verwachten dat de smartphone een dag meegaat en voor 5.000 mAh zelfs wel anderhalve dag, ervan uitgaande dat je het apparaat veel gebruikt en altijd online bent.

De batterijduur is dus niet op een zichzelf staand iets, maar heeft alles te maken met hoe jij de smartphone gebruikt. Ga je graag naar meerdaagse festivals met kampeerplek, dan wil je waarschijnlijk een batterij die wel lang meegaat. Heb je echter altijd een powerbank in je tas of een stopcontact in de buurt, dan zal die behoefte een stuk lager liggen. Bedenk hoe je leeft en zoek op basis van jouw levenswijze en wensen een telefoon. Ook al zijn ze universeel gesproken in de meeste gevallen een goede keuze, het is echt niet zo dat de best geteste telefoon altijd de beste keuze is. 

Juist een apparaat waarop zoveel persoonlijke informatie staat en waarmee je inmiddels zoveel persoonlijke zaken kunt regelen, verdient extra aandacht bij de aankoop. Ben je nieuwsgierig wat wij universeel gesproken de beste smartphone van het jaar vinden? Lees dan ons artikel 'De Beste Smartphones'.

Heb je op korte termijn een telefoon nodig en ben je op zoek naar een budgettelefoon? Je leest onze favorieten in het artikel 'De beste goedkope smartphone tot 350 euro'.